Ο Λένιν το 1918(1939)
(Lenin v 1918 Godu / Lenin in 1918) | Πρώτη προβολή: 07-11-2019

63 Βαθμολόγιο
με βάση 4 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Τη στιγμή που ξένες δυνάμεις έχουν εισβάλει στη Ρωσία, ο Λένιν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια απόπειρα δολοφονίας και τις προσπάθειες να επιβάλλει στο προλεταριάτο το πρόγραμμά του. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ταινία προβάλλεται στην ολοκληρωμένη έκδοση των 125'.

Είδος:Ιστορική
Χώρα:Σοβιετική Ένωση
Σκηνοθέτης:Μιχαήλ Ρομ
Πρωταγωνιστούν:Μπόρις Σιούκιν, Νικολάι Οκλοπκόφ, Μιχαήλ Γκελοβάνι, Σέμιον Γκόλντσταμπ
Διάρκεια:125
80
Στράτος Κερσανίδης
2019-11-08
Η ταινία είναι έργο με αυστηρή σκηνοθεσία, όπου τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στον χαρισματικό τρόπο, με τον οποίο ερμήνευσε ο ηθοποιός Μπόρις Σιούκιν την προσωπικότητα του Ρώσου ηγέτη και έδωσε ένα εντυπωσιακό πορτραίτο του. Είναι μια αποφασιστική στιγμή στην ιστορία του σοβιετικού κινηματογράφου με αμείωτο ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2019-11-06
Ο Ρομ ως εξαίρετος, πάντα εμπνευσμένος, σκηνοθέτης κατάφερε, πέρα από τα προπαγανδιστικά στοιχεία, να δώσει μια πολύ ανθρώπινη εικόνα στα διάφορα (συχνά τα ανώνυμα) πρόσωπα του, στοιχείο που συναντάμε σε όλες τις ταινίες του (από τους «Δεκατρείς» ως την μοναδική «Εννιά μέρες ενός χρόνου»), δείχνοντας ταυτόχρονα τη μαεστρία του στις θαυμάσια γυρισμένες σκηνές των μαχών.
60
Χάρης Αναγνωστάκης
2019-11-04
Η ταινία αποτελεί συνέχεια της ταινίας του 1937 «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» στο πλαίσιο δημιουργίας ηρωικών ιστορικών πορτρέτων από το σοβιετικό καθεστώς. Κάτι που κατάφερε να φέρει εις πέρας ο Μιχαήλ Ρομ, με τη δυναμική και αυστηρή σκηνοθεσία του, προσεγγίζοντας το θέμα του με ντοκιμαντερίστικη αφήγηση.
50
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
2019-11-02
Συνειδητά στρατευμένη και αφηγηματικά μετρημένη, με διάσπαρτες τις υπερβολές για την πολιτική και ηθική υπεροχή του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, η ταινία του Ρομ διαθέτει σήμερα περισσότερο ιστορική παρά κινηματογραφική αξία.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση