Στα Αρβανίτικα(2019)
Πρώτη προβολή: 25-04-2019

49 Βαθμολόγιο
με βάση 8 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Γνωριμία με μια γλώσσα που χάνεται και με τους Αρβανίτες, το ρόλο που έχουν παίξει στην νεοελληνική ιστορία. Τριγυρνώντας σ' ένα αρβανιτοχώρι, τα Βίλλια, ξεπροβάλλει ένας ξεχωριστός πολιτισμός με γυναίκες δυναμικές, με πείσμα, το λεγόμενο αρβανίτικο κεφάλι, και ιδιαίτερο χιούμορ.

Είδος:Ντοκιμαντέρ
Χώρα:Ελλάδα
Σκηνοθέτης:Κατερίνα-Μάρθα Κλαρκ
Διάρκεια:58
60
Τάσος Ντερτιλής
GRAND Magazine
2019-04-16
Το πρώτο ντοκιμαντέρ που καταγράφει γλώσσα, έθιμα και ιστορικά στοιχεία για τους Αρβανίτες.
60
Χάρης Αναγνωστάκης
Hellasjournal.com
2019-04-14
Η πρώτη κινηματογραφική έρευνα και καταγραφή που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους Αρβανίτες, τη γλώσσα τους, την καταγωγή τους και τον πολιτισμό τους από τη Κατερίνα Κλαρκ, που προσεγγίζει το θέμα της με αγάπη, σεβασμό, σοβαρά και χωρίς καμία σοβαροφάνεια.
50
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2019-04-12
Για να μπορέσει να αποσπάσει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Αρβανιτών, η Κλαρκ με το συνεργείο της εισχωρούν με όρεξη στην καθημερινότητά τους (σπίτια, καφενεία, αυλές) και απλώς τους ακούν. Και αυτό υπήρξε αρκετό.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Athens Voice
2019-04-10
Το ωριαίο ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Κλαρκ («Πόλκα στην Αθήνα»), πρώτη κινηματογραφική έρευνα για τους Αρβανίτες, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στο χιούμορ, την αμεσότητα αλλά και την ευθύτητα της αφήγησης.
50
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2019-04-08
Μια προσπάθεια να απαθανατιστεί μια γλώσσα που χάνεται, αποκαλύπτοντας ποιοι είναι οι Αρβανίτες και ποιον ρόλο έχουν παίξει στη νεοελληνική ιστορία.
40
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2019-04-06
Εθνολογική έρευνα τηλεοπτικών προδιαγραφών, βασισμένη σε συνεντεύξεις και μελέτες της κοινωνιολόγου Έλενας Μπότση.
40
Άντα Δαλιάκα
Έθνος
2019-04-04
Το αποτέλεσμα έχει ιστορική και κατ' επέκταση πολιτισμική αξία ως καταγραφή και επισήμανση της θνησιμότητας μιας γλωσσικής διαλέκτου που υποχρεώθηκε να εκλείψει στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο λόγω της συγγένειάς της με την αλβανική γλώσσα αλλά ελάχιστη κινηματογραφική καθώς αποφεύγει να συστήσει χαρακτήρες και δεν πηγαίνει βαθύτερα στο ξενοφοβικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, καταγράφοντας απλά στην κάμερα μια σειρά συνεντεύξεων ή ανεκδότων και τραγουδιών στα αρβανίτικα με τους βασικούς γνώστες της γλώσσας.
40
Ρόμπυ Εκσιέλ
FLIX
2019-04-02
Τίμιων προθέσεων όσο και ανεπαρκές ως κατασκευή ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να μας ξεναγήσει στην ιστορία, την κουλτούρα και τη γλώσσα των Αρβανιτών.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση