Σινεμά ο Παράδεισος(1988)
(Nuovo Cinema Paradiso) | Πρώτη προβολή: 19-01-1990

79 Βαθμολόγιο
με βάση 16 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας, ο νεαρός Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά. Μέσα από τη φιλία τους, ο Τότο αποκτά ένα πατέρα που ποτέ δεν είχε, ενώ μαγεύεται από το σινεμά και τις ταινίες. Καθώς μεγαλώνει ο Τότο, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του για να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Υστερα από 30 χρόνια, ο Τότο ενημερώνεται για τον θάνατο του Αλφρέντο και επιστρέφει στο χωριό του για την κηδεία...

Είδος:Δράμα
Χώρα:Ιταλία
Σκηνοθέτης:Giuseppe Tornatore
Πρωταγωνιστούν:Philippe Noiret, Jacques Perrin, Salvatore Cascio, Marco Leonardi
Διάρκεια:155
100
Μανώλης Κρανάκης
2018-08-20
Είναι μια ταινία αυτόματα κλασική, με τον τρόπο των αμερικάνικων classics ή ακόμη καλύτερα των κλασικών εικονογραφημένων που αφηγούνται μια ιστορία με νόημα, ικανή εκτός από ένα ανάγνωσμα ή θέαμα που θα γεμίσει δύο και παραπάνω υπέροχες ώρες να λειτουργήσει και ως ένα μάθημα ζωής.
100
Άγγελος Πολύδωρος
2018-08-18
Είναι μια μαγευτική ταινία, ένας ύμνος για το σινεμά.
80
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
2018-08-16
Η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη και την ιερότητα της κινηματογραφικής αίθουσας, ένα νοσταλγικό παραμύθι για την ενηλικίωση και τα απωθημένα του παρελθόντος, που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
80
Άλκηστις Χαρσούλη
2018-08-14
Εκείνο που πάντοτε μαγεύει, τουλάχιστον εμένα στην ταινία, είναι ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται ο πρωταγωνιστής της με τα πράγματα και τα πρόσωπα και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο δημιουργός μας το επικοινωνεί. Ο Salvatore αντιδρά με πάθος σε όλες τις σχέσεις και καταστάσεις γύρω του και διατηρεί μία βαθιά ερωτική ματιά για όλα.
80
Τάσος Μελεμενίδης
2018-08-12
Ο Τορνατόρε αφέθηκε στην αναπόφευκτη γοητεία που είχε όλο αυτό το εγχείρημα και παρουσίασε μεγάλες κόπιες, φλυαρώντας σε σημεία, όμως σήμερα η δίωρη μορφή της ταινίας παραμένει ένα υπέροχο παραμύθι με ήρωα και δράκο παράλληλα το ίδιο το μέσο, μια ωδή σε έναν τρόπο ζωής που τον έθαψε για πάντα η εποχή των επικοινωνιών και της άμεσης πληροφορίας.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-08-10
Πανέμορφη και συγκινητική ταινία με θέμα την ιστορία μιας αίθουσας κινηματογράφου (Σινεμά Παράδεισος είναι το όνομα της αίθουσας όπου δουλεύει ο μηχανικός) και ταυτόχρονα κάτι σαν μικρό χρονικό της ζωής στην ιταλική επαρχία από τα χρόνια του πολέμου μέχρι τις μέρες μας.
70
Λήδα Γαλανού
2018-08-08
Η κλασική οσκαρική ταινία που, πια, έχει περάσει στη συλλογική μνήμη μιας, τουλάχιστον, γενιάς, κλείνει τα 30 της χρόνια και προβάλλεται ξανά, προσφέροντας μια meta-εμπειρία, αν σκεφτεί κανείς, μέσα σ' αυτό το διάστημα, πόσο έχει αλλάξει ξανά το ίδιο το σινεμά.
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-08-06
Μια πολυβραβευμένη ταινία (μαζί και Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας), που βλέπεται πάντα με την ίδια απόλαυση.
70
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-08-04
Η ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε που κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και έγινε μύθος στους κύκλους των σινεφίλ τώρα σε επανέκδοση με αφορμή τα 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της.
40
Ηλίας Φραγκούλης
2018-08-02
Το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1990 έρχεται να μας θυμίσει πόσο πολύ... γέρασε, μέσα στην απίστευτη γραφικότητα της απεικόνισης μιας επαρχιακής κοινωνίας, η οποία «αναλύεται» μονάχα από τον διαχωρισμό εξώστη και πλατείας για τους θεατές της.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση