Δεσμώτης του Ιλίγγου(1958)
(Vertigo)  Πρώτη προβολή: 04-01-1960

98 Βαθμολόγιο
με βάση 31 κριτικές
8.5 με βάση 4 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Ένας αστυνομικός του Σαν Φρανσίσκο, ο Σκοτ Φέργκιουσον, φεύγει από το Σώμα λόγω της υψοφοβίας του. Ένας παλιός του φίλος και εφοπλιστής, τον προσλαμβάνει για να παρακολουθεί την νευρωτική, με τάσεις αυτοκτονίας, γυναίκα του, Μαντλέν. Ο αστυνομικός την ερωτεύεται, αλλά αδυνατεί να την σώσει όταν αυτή επιχειρεί ένα πήδημα θανάτου από... ψηλά. Καιρό μετά, κι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από τις εμμονές του, θα ξανασυναντήσει την νεκρή του αγάπη στο πρόσωπο της μελαχρινής Τζούντι.

Είδος:Θρίλερ
Χώρα:ΗΠΑ
Σκηνοθέτης:Άλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωταγωνιστούν:Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Ντελ Γκέντες, Τομ Χέλμορ
Διάρκεια:128
100
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2024-07-20
Η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή «εικόνα» της.
100
Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου
Κέντρο Μελετών & Ερευνών για το Σινεμά
2024-07-18
Μνημειώδες φιλμ στην Ιστορία του κινηματογράφου με ένα υπέροχο βιβλίο να κρύβεται πίσω από το σενάριο.
100
Γιάννης Σμοΐλης
CineDogs
2024-07-16
Το Vertigo είναι το σινεμά στα πιο μεγάλα και σπουδαία του, έτσι όπως δεν πρόκειται ποτέ πια να το ξαναδούμε.
100
Λουκάς Κατσίκας
cinemagazine.gr
2024-07-14
Το πιο πυκνό, παράξενο και υποβλητικό έργο της καριέρας του σπουδαίου σκηνοθέτη.
100
Σταύρος Γανωτής
Filmy.gr
2024-07-12
Ο Hitchcock δεν χαρίζει στην τύχη κανένα του πλάνο και θέλει πάντα την ιδανική γωνία για τον φακό του, την ιδανική φωτογραφία για κάθε αντανάκλαση φωτός. Μια ταινία που αν ήταν ασπρόμαυρη θα έχανε την μισή της γοητεία κι αυτό είναι κάτι που ισχύει σπάνια.
100
Πόλυ Λυκούργου
FLIX
2024-07-10
Ξεπερνώντας τα όρια του αριστοτεχνικού θρίλερ, στέκεται ως ένα κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στην ταυτότητα και την μεταμόρφωση, την αγάπη και την κτητικότητα, την εξαφάνιση της γυναίκας μέσα στην εμμονή του άντρα.
100
Ηλίας Φραγκούλης
FreeCinema
2024-07-08
Κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ με ακραίες διαστάσεις φετιχισμού, το «Vertigo» υπήρξε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην εποχή του, αν και παραγνωρίστηκε από την κριτική και τον θεσμό των Όσκαρ (μόλις δύο υποψηφιότητες σε τεχνικές κατηγορίες!).
100
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2024-07-06
Χορταστικός, χαζευτικός, σπουδαίος, ο Δεσμώτης δεν έχει ξεπεραστεί. Μεγάλο σινεμά αγνών αισθημάτων, άδηλης λαγνείας και τεχνικής μαεστρίας.
100
Άγγελος Πολύδωρος
myFILM.gr
2024-07-04
Πρόκειται για μια ταινία που συνεχίζει να αναλύεται και να μελετάται για την πολυπλοκότητά της, τα θέματα που πραγματεύεται και την επιρροή της στον κινηματογράφο. Πρέπει να τη δείτε, όσοι δεν την έχετε δει ακόμα.
90
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2024-07-02
Η πιο πρωτότυπη δημιουργία του μετρ του σασπένς και της αγωνίας, ένας από τους πιο γοητευτικούς κινηματογραφικούς γρίφους όλων των εποχών, δεν έχει χάσει ρανίδα από την αρχική μαγεία της.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση