Υπάρχει Θεός, το Όνομά της είναι Πετρούνια(2019)
(Gospod Postoi, Imeto i' e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrounia) | Πρώτη προβολή: 21-11-2019

61 Βαθμολόγιο
με βάση 26 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Βόρεια Μακεδονία, Βέλγιο, Γαλλία, Κροατία, Σλοβενία
Σκηνοθέτης:Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα
Πρωταγωνιστούν:Ζορίκα Νουσέβα, Λαμπίνα Μιτέφσκα, Στεφάν Βουζίσικ, Σουάντ Μπεγκόφσκι
Διάρκεια:100
80
Άγγελος Πολύδωρος
2019-11-20
Κοινωνικός ρατσισμός, σεξισμός και θρησκευτικές προκαταλήψεις, αποτελούν τα κύρια στοιχεία σ' αυτό το κοινωνικό δράμα, που μας έρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2019-11-18
Η Τεόνα Στρούγκαρ Μίτβεσκα χειρίζεται με νεύρο και θαυμαστή ισορροπία ένα πολύ δύσκολο και προκλητικό θέμα, το οποίο μάλιστα είναι εμπνευσμένο από πραγματικό περιστατικό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια.
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2019-11-16
Η Μιτέβσκα καταγράφει την όλη πορεία της Πετρούνια, με ένα ωραία ελεγχόμενο ρυθμό, διανθίζοντας τις σκηνές της με σατιρικό χιούμορ, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την εκκλησία αλλά και το κράτος, μέσα από σκηνές που τονίζουν την κατάσταση της γυναίκας που αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, πιο ελεύθερης, κοινωνίας, σε μια κοινωνία όπου αυτή είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να ακολουθεί ξεπερασμένες παραδόσεις αλλά και τις απαιτήσεις των αντρών και μόνο.
70
Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ
2019-11-14
Καταπληκτικό! Ιστορία, άριστης κινηματογραφικής αφήγησης, σκοπιανής προέλευσης, που δεν είναι faux bijoux, αλλά άψογο ορυκτό κοινωνικής σάτιρας, έρχεται να ταράξει τα «άγια» ύδατα.
60
Χρήστος Μήτσης
2019-11-12
Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για το ευρωπαϊκό βραβείο LUX, για ένα σκηνοθετημένο με ρεαλισμό, χιούμορ και κοινωνική ευαισθησία σατιρικό δράμα ηχηρών μηνυμάτων.
60
Άντα Δαλιάκα
2019-11-10
Έξοχη ιδέα για σάτιρα του σωβινισμού στις διάφορες εκφάνσεις του (σεξισμός, πατριωτισμός/εθνικισμός, ρατσισμός) στη σύγχρονη Βόρεια Μακεδονία βασισμένη σε πραγματικό περιστατικό στη γείτονα χώρα με την πρωταγωνίστρια Ζορίκα Νουσέβα να καταθέτει μία αξιοπρόσεχτη, σωματικής έκφρασης, ερμηνεία ως δυσφορούσα μέσα στις οπισθοδρομικές αγκυλώσεις της γύρω της βολικά ακίνητης κοινωνίας, γυναίκα.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2019-11-08
Οξεία κριτική και δηκτική ματιά πάνω στα ξεπερασμένα θρησκευτικά και κοινωνικά πρότυπα από μια ταινία που βασίζεται σε ένα πραγματικό συμβάν που συνέβη το 2014 στη μικρή πόλη Στιπ και πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ λόγω της άρνησης της κοπέλας να παραδώσει τον σταυρό.
60
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
2019-11-06
Ισορροπώντας επιδέξια ανάμεσα στη σάτιρα και το δράμα, η Μιτέφσκα, που από τη προηγούμενή της δουλειά, γνωρίζουμε μονάχα το Γεννήθηκα στο Τίτοβ Βέλες του 2009, καυτηριάζει τολμηρά και με υπόγειο χιούμορ τη θέση της γυναίκας στη γείτονα χώρα, αλλά και στη βαλκανική χερσόνησο γενικότερα. [Πηγή: www.doctv.gr]
50
Δημήτρης Δανίκας
2019-11-04
Αποκαλυπτικό!
40
Νίκος Παλάτος
2019-11-02
Ξεκινά δημιουργώντας ελπίδες για κάτι ανώτερο του συνηθισμένου art-house των τελευταίων ετών τούτο το βαλκανικό, σατιρικό ενίοτε δράμα, δεν καταφέρνει όμως μέχρι τέλους να μείνει αντάξιο των προσδοκιών που χτίζει.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση