Ενήλικοι στην Αίθουσα(2019)
(Adults in the Room) | Πρώτη προβολή: 03-10-2019

44 Βαθμολόγιο
με βάση 42 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Βασισμένο στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι», το φιλμ δραματοποιεί όσα συνέβησαν στις συναντήσεις του Eurogroup πίσω από κλειστές πόρτες, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Κάτω από την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας καλούνται να πάρουν μια σειρά ιστορικών αποφάσεων για τον τρόπο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Γαλλία, Ελλάδα
Σκηνοθέτης:Κώστας Γαβράς
Πρωταγωνιστούν:Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ούλριχ Τούκουρ, Βαλέρια Γκολίνο
Διάρκεια:128
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2019-10-20
Ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάει ο θεατής είναι πως εκείνο που επέλεξε ο Γαβράς ήταν ακριβώς να μεταφέρει στην οθόνη το βιβλίο του Βαρουφάκη. Ένα βιβλίο βασισμένο στις ηχογραφήσεις (που όπως μαθαίνω έκαναν όλοι οι συμμετέχοντες) και γενικά στα πρακτικά των διάφορων συνεδριάσεων του eurogroup καθώς και στις συναντήσεις που είχε ο τότε υπουργός με τους αντίστοιχους υπουργούς και άλλους πολιτικούς. Και το ζητούμενο είναι αν πέτυχε να το μεταφέρει με τον καλύτερο κινηματογραφικό τρόπο. Το ότι ο Βαρουφάκης είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο «ήρωας» του έργου ήταν επόμενο.
70
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
2019-10-18
Ο Γαβράς είναι εδώ και καθόλου «γερασμενος».
60
Κώστας Ζαλίγκας
2019-10-16
«Ηταν ο μοναδικός από μέσα που μας είπε τι γινόταν. Δεν υπάρχει άλλος», υπογραμμίζει ο Κώστας Γαβράς και υπογράφει ένα φιλμ που παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε πολύ καλά την κατάληξη της ιστορίας, ο κορυφαίος σκηνοθέτης καταφέρνει, σε συνεργασία με τον μοντέρ του, Λάμπη Χαραλαμπίδη, να προσδώσει σασπένς και θριλερικές διαστάσεις.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2019-10-14
Ο Γαβράς καταφέρνει σε ένα ζόρικο θέμα (τι πιο αντικινηματογραφικό από τις κουβέντες πολιτικών και οικονομολόγων σε ένα κλειστό δωμάτιο;) να βγάλει λαγούς από το καπέλο. Μπορεί να μην ευτυχεί σε όλες τις αφηγηματικές επιλογές του –η φολκλόρ μουσική Ντεσπλά, η σκηνή με τον ξιφία κ.α.– αλλά έχει την ορθή κρίση και την αποφασιστικότητα να ψάξει με κάθε μέσο την εύρεση της αλήθειας. Έστω, της δικής του αλήθειας.
40
Χρήστος Μήτσης
2019-10-12
Ένας στρατευμένος Γαβράς επιτίθεται μετωπικά στις νεοφιλελεύθερες και γερμανο-κατευθυνόμενες πολιτικές της Ε.Ε. με ένα διδακτικό πολιτικό γουέστερν (εκείνος το βλέπει σαν αρχαία τραγωδία). Μονοδιάστατη φιγούρα ο –μόνος εναντίον όλων– Βαρουφάκης, διασώζεται από έναν γεμάτο αυτοπεποίθηση, δυναμικό Χρήστο Λούλη.
40
Ηλίας Δημόπουλος
2019-10-10
Η συζήτηση περιορίζεται ανάμεσα σε μια ευλογοφανή οικονομολογία ακαδημαϊκής διδασκαλίας και μια ηθική (και αήθη τελικά) επιμονή της άλλης πλευράς. Ουδείς αποκλείει τα πράγματα να συνέβησαν ακριβώς έτσι. Τότε όμως δεν έχεις το υλικό μιας περιεκτικής δραματουργίας, έχεις απλά (...) μια τραγωδία της πραγματικής ζωής. Και τότε ένα έργο σαν αυτό έχει ιδιοτελή κίνητρα.
40
Λήδα Γαλανού
2019-10-08
Η αδυναμία της ταινίας δεν είναι ότι αναπαριστά μια αγιογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη –ο Γαβράς καταφανώς πίστεψε σ' αυτόν, η έμπνευση είναι η ελευθερία του δημιουργού κι αλίμονο σ' όποιον την κρίνει. Ούτε ότι καταπιάνεται με μια ιστορική στιγμή όχι απλώς πρόσφατη, αλλά στης οποίας τα απόνερα η Ελλάδα πλέει ακόμα. Ούτε κι ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας του είναι σήμερα αρχηγός κόμματος και βουλευτής. Είναι πρωτίστως ότι αυτό το «πολιτικό θρίλερ» είναι επίπεδο, χωρίς χαρακτήρες, χωρίς ρυθμό ή αγωνία, χωρίς οποιαδήποτε σύνθετη ή στοιχειωδώς βαθύτερη σκέψη.
40
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2019-10-06
Παραθέτει αντί να εφευρίσκει εργαλεία αφήγησης για μια λίγο-πολύ γνωστή και νωπή υπόθεση, υποβιβάζει αντί να δώσει χρώμα στους δράστες πέριξ του πρωταγωνιστή και αφήνει τα πρόσωπα να μιλάνε, αντί να διαβάσει τους χαρακτήρες ‒ εκτός από ελάχιστες σκηνές, όπου ακούγονται οι σκέψεις τους.
30
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
2019-10-04
Ούτε αληθινά αποκαλυπτικό, ούτε αγωνιώδες και γεμάτο ατυχείς σκηνοθετικές επιλογές, το «νέο φιλμ του Κώστα Γαβρά για την ελληνική κρίση» είναι πάνω απ΄ όλα μια πολιτική αγιογραφία του πρωταγωνιστή του, Γιάνη Βαρουφάκη.
30
Ηλίας Φραγκούλης
2019-10-02
Καλλιτεχνικά, απέχει από το λαμπερό παρελθόν της φιλμογραφίας του Γαβρά. Άξιζε καλύτερης κινηματογραφικής μοίρας η Ιστορία μας, δηλαδή.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση