Η Κοιλάδα των Σκιών(2017)
(Skyggenes dal / Valley of Shadows) | Πρώτη προβολή: 08-11-2018

49 Βαθμολόγιο
με βάση 11 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Ένα εξάχρονο αγόρι που ζει σε μικρό χωριό της Νορβηγίας γίνεται μάρτυρας ενός τραγικού γεγονότος το οποίο δεν μπορεί να κατανοήσει και χάνεται στα βουνά της περιοχής του, ψάχνοντας για απαντήσεις.

Είδος:Μυστηρίου
Χώρα:Νορβηγία
Σκηνοθέτης:Jonas Matzow Gulbrandsen
Πρωταγωνιστούν:Adam Ekeli, Kathrine Fagerland, Lennard Salamon, Jørgen Langhelle
Διάρκεια:91
40
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
Παρά τις γοητευτικές εικόνες της, η χαμηλότονη ταινία μοιάζει περισσότερο με άσκηση ύφους και λιγότερο με το νεο-γοτθικό ψυχολογικό θρίλερ που είχε ο Γκουλμπράντσεν στο μυαλό του.
50
Τάσος Χατζηευφραιμίδης
Παρά τη δραματουργική της ανισομέρεια και τους αργούς ρυθμούς της, ωστόσο, αυτή η «Κοιλάδα των Σκιών» είναι μια αναμφίβολα ενδιαφέρουσα περιοχή προς εξερεύνηση, έστω κι αν θα θέλαμε ο σκηνοθέτης της να άφηνε περισσότερο το κακό να μπει.
40
Βαρβάρα Κοντονή
Στην τελική, πρόκειται για ένα coming of age φιλμ που παρά τις αδυναμίες του μπορεί να σταθεί ως μια από τις καλές επιλογές γι' αυτή την εβδομάδα, αρκεί να ξέρεις τι αγοράζεις: εν προκειμένω ένα οικογενειακό δράμα «φεστιβαλικών» προδιαγραφών.
50
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Στο ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας ο νορβηγός σκηνοθέτης Γιούνας Μάτσοφ Γκουλμπράντσεν έκανε μια αξιομνημόνευτη δουλειά με τη βοήθεια της εκπληκτικής φωτογραφίας της ταινίας που υπογράφει ο αδελφός του Μάριους.
60
Τάσος Μελεμενίδης
Ευχάριστη έκπληξη από τη Νορβηγία, ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που εξελίσσεται αργά και υποβλητικά, με πίστη πως θα δικαιώσει τον υπομονετικό θεατή.
70
Τατιάνα Καποδίστρια
Η περιπλάνηση ενός φοβισμένου αγοριού σε πανάρχαιο νορβηγικό δάσος μετατρέπεται σε ζοφερό γκόθικ παραμύθι από τον πρωτοεμφανιζόμενο Γκούλμπραντσεν, μέσα από μια αριστοτεχνική μίξη ρεαλισμού και παιδικής φαντασίας.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη η ταινία αυτή του νέου Νορβηγού σκηνοθέτη, Γιόνας Μάτζοου Γκούλμπραντσεν, η πρώτη του αξίζει να αναφέρω, που αντλεί από τος πρόσφατες σκανδιναβικές ταινίες γοτθικού τρόμου, με επιδράσεις και από τον καλό αμερικανικό κινηματογράφο (τόσο από εκείνο των ταινιών του εμπνευσμένου παραγωγού Βάλ Λιούτον όσο και από εκείνο πιο σύγχρονων σκηνοθετών), για να φτιάξει την ωραία αυτή, βουτηγμένη σε μια σκοτεινή, απειλητική ατμόσφαιρα ταινία του.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Είναι εικονοκλαστικά άψογο, αλλά χωρίς τη δραματική βαρύτητα που έχει συνθέσει η σύγχρονη σκανδιναβική σχολή τρόμου.
50
Αγγελική Στελλάκη
Το πρόβλημα με την Κοιλάδα των Σκιών είναι ότι περιορίζεται στην αλληγορία της με αποτέλεσμα να βλέπουμε μια ταινία όπου δεν γίνεται σχεδόν τίποτα. Όλα κινούνται σε συμβολικό επίπεδο και δεν δίνεται έτσι βάση στη δραματουργία ή στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Κι αυτό, παρ' όλες τις όμορφες εικόνες, μπορεί να κουράσει τον θεατή.
30
Γιώργος Νυκταράκης
Η ίδια η ιστορία όμως πέρα από το gothic σκηνικό και τους ανάλογους συνειρμούς που μπορεί να γίνουν ανάμεσα σε ρεαλισμό και φαντασία, δεν έχει να μας προσφέρει κάτι αξιοπρόσεκτο. Έτσι μένει περισσότερο στη μνήμη σαν μια συλλογή ωραίων φωτογραφιών και λιγότερο σαν μια ενιαία κινηματογραφική απόδοση, το οποίο όμως είναι και το ζητούμενο.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση