Peterloo(2018)
Πρώτη προβολή: 01-11-2018

58 Βαθμολόγιο
με βάση 17 κριτικές
6.0 με βάση 1 χρήστη
Βαθμολόγησε

Περίληψη

O Μάικ Λι φέρνει στη μεγάλη οθόνη την περιβόητη σφαγή του 1819 στο Σεντ Πίτερς Φιλντς του Μάντσεστερ όταν, κατ' εντολή των αρχών της πόλης, η ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων διαλύθηκε με αιματηρό τρόπο.

Είδος:Δράμα, Ιστορική
Χώρα:Ην. Βασίλειο
Σκηνοθέτης:Mike Leigh
Πρωταγωνιστούν:Rory Kinnear, Maxine Peake, Pearce Quigley, Neil Bell
Διάρκεια:154
80
Αχιλλέας Βασιλείου
2018-11-20
Αναρχικό και επιβλητικό, το Peterloo είναι μια ταινία που δεν θα διεκδικήσει εισιτήρια αλλά διδάσκει με κινηματογραφικό τρόπο ιστορία και υπενθυμίζει πως η κοινωνική αδικία ήταν, είναι και θα είναι παρούσα και πως εμπιστοσύνη στην εξουσία δεν μπορεί να υπάρξει. Ακόμα και στην κινηματογραφική.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-11-18
Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας, η οποία κλιμακώνεται στη σφαγή – μια έξοχη σεκάνς με την κάμερα να ελίσσεται σαν σβούρα μέσα στο πλήθος – είναι ότι ο Λι αποτυπώνει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα της εποχής, τότε που ο βρετανικός λαός άρχιζε σιγά-σιγά να «ξυπνά» και να ξεσηκώνεται μέσα από τις ατελείωτες συνεδριάσεις των κοινωνικών οργανώσεων που εκείνη την εποχή άρχιζαν να δημιουργούνται για το καλό του φτωχού πολίτη.
60
Ηλίας Δημόπουλος
2018-11-16
Ο Μάικ Λι αποφασίζει να παίξει ανοιχτά στην έδρα του Κεν Λόουτς, παραδίδοντας ένα ατόφιο δείγμα ακέραιου ιδεολογικού σινεμά που όσο χαράζει παραλλήλους με το βρετανικό σήμερα άλλο τόσο αδιαφορεί για τις μοντέρνες παραμέτρους του εμπορικού σινεμά.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-11-14
O πολιτικά στρατευμένος Λι, όπως και ο συμπατριώτης του Κεν Λόουτς, ξέρει να στήνει μεθοδικά και με πειστικότητα το ιστορικό φόντο, τοποθετώντας τα πρόσωπά του στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, και καταγράφοντας με λεπτομέρεια την όλη διαδικασία μέχρι και τη μέρα της σφαγής. Αν και, δυστυχώς, στις σκηνές των συνεδριάσεων (με τις συζητήσεις για εκπροσώπηση ή για το δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα), οι συζητήσεις γίνονται αδικαιολόγητα μακρόχρονες και δυσκολεύουν τον ρυθμό της όλης ταινίας.
60
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
2018-11-12
Επιμένοντας στην κοινωνική ματιά που τον καθιέρωσε και εστιάζοντας στη μεγάλη σφαγή στο Μάντσεστερ του 1819 που όρισε μια νέα εποχή για την αγγλική ιστορία, ο Μάικ Λι ανεβάζει τους τόνους και το επίπεδο της παραγωγής, όμως παρουσιάζει τελικά μια ταινία ικανή αλλά και ασφαλή μέσα στις χαρακτηριστικές, κινηματογραφικές του δυνάμεις.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-11-10
Ο Λι δεν αντέχει την αδικία. Την απεικονίζει, την ξορκίζει, την καταγγέλλει με όση φωνή έχει.
60
Παύλος Γκουγιάννος
2018-11-08
Ο Leigh, αν και πάντοτε πολύ ακριβής, εδώ παρασέρνεται λίγο από την ιστορία, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ αναλυτικός, και ώρες-ώρες φλύαρος. Μία υπεραναλυτική, αλλά απίστευτα ακριβής περιγραφή της βρετανικής κοινωνίας των αρχών του 19ου αιώνα, που στέκεται κριτικά απέναντι στην ιστορία.
60
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-11-06
Εξονυχιστικά λεπτομερές, με πολύ μεγάλη διάρκεια, πολλά πρόσωπα, και ακόμη περισσότερο λόγο, το ιστορικό δράμα του Λι φωτίζει με ενδελέχεια την ένοπλη καταστολή προλετάριων διαδηλωτών στο Μάντσεστερ του 1819.
50
Νίκος Παλάτος
2018-11-04
Μάθημα αγγλικής ιστορίας και μάλιστα... μακράς διαρκείας, με αυτό το τελευταίο να αποτελεί αρκετά σημαντικό μείον, αφού το ευρισκόμενο συχνά σε τροχιά γύρω από τον εαυτό του σενάριο θα μπορούσε άνετα να δεχθεί την περιποίηση ενός ψαλιδιού.
30
Πέτρος Μάκας
2018-11-02
Με πολύ όμορφη φωτογραφία και ωραία σκηνοθεσία, το νέο έργο του Leigh δίνει φοβερή προσοχή στις λεπτομέρειες, αλλά μένει στάσιμο στην αφήγηση του όσο οργανώνει την εικόνα του. Είναι μια θλιβερή ιστορία των ανθρώπων που όμως δεν καταφέρνει να γίνει προσιτή λόγω της απουσίας έμπνευσης.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση