Γλυκιά Πατρίδα(2017)
(Sweet Country) | Πρώτη προβολή: 13-09-2018

67 Βαθμολόγιο
με βάση 15 κριτικές
5.8 με βάση 4 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Ο Σαμ, ένας μεσήλικας Αβορίγινας, δουλεύει για λογαριασμό ενός ιεροκήρυκα στην κεντρική Αυστραλία. Όταν ο βετεράνος πολέμου Χάρι Μαρτς μετακομίζει σε ένα γειτονικό σταθμό, ο Σαμ και η οικογένεια του στέλνονται να τον βοηθήσουν να εγκατασταθεί. Η επαφή τους με τον σκληρό και οργισμένο Χάρι σύντομα οδηγεί σε ένα βίαιο ξέσπασμα με τραγικές συνέπειες.

Είδος:Δράμα, Περιπέτεια
Χώρα:Αυστραλία
Σκηνοθέτης:Warwick Thornton
Πρωταγωνιστούν:Bryan Brown, Sam Neill, Hamilton Morris, Natassia Gorey Furber
Διάρκεια:113
80
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-09-20
...αυτό που κάνει τον Θόρντον να ξεχωρίζει από τους πολλούς κινηματογραφιστές που απλώς χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο είδος ως υπεκφυγή ή ως όχημα επίδειξης ικανοτήτων είναι το παιχνίδι του χρόνου: με flashbacks που ανατρέπουν εύσχημα και εύστροφα τη γραμμικότητα, καταφέρνει να ενώσει την καταδίωξη με τη μνήμη, την ίδια στιγμή που η πλοκή εξελίσσεται και το αθώο ζευγάρι των πρωταγωνιστών συνεχίζει να αποφεύγει τις ενέδρες και τις κακοτοπιές.
70
Χρήστος Μήτσης
2018-09-18
Μία ταινία που αποκαλύπτει τον αμοραλισμό της (αποικιοκρατικής) εξουσίας και τη σύγκρουση δύο πολιτισμών μέσα από ένα αντιηρωικό, τελετουργικών ρυθμών νεο-γουέστερν, το οποίο βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-09-16
Το πανέμορφο, ηλιόλουστο τοπίο της χώρας έρχεται σε αντιδιαστολή με το κατάμαυρο, παρανοϊκό μίσος των λευκών, στους οποίους όμως ο Θόρντον κάπου διακρίνει τη φωνή της λογικής και της δικαιοσύνης.
70
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2018-09-14
Με αφετηρία αληθινά περιστατικά που συγκλόνισαν την Αυστραλία της δεκαετίας του 1920, ο Γουόρικ Θόρντον συνθέτει ένα μοντέρνο, απόλυτα επίκαιρο, γουέστερν, ύμνο στην ανθρωπιά και την ελευθερία και ταυτόχρονα αιχμηρή καταγγελία απέναντι στη βία κάθε μορφής εξουσίας.
70
Παναγιώτης Μήτσικας
2018-09-12
Αν αρέσκεσαι σε συμβατικές, απόλυτα γραμμικής αφήγησης ταινίες, όπου τα πάντα σου δίνονται στο πιάτο, μάλλον θα κουραστείς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι μία σπάνια ευκαιρία να ανακαλύψεις την εικαστικότητα και τη διαφορετικότητα, στο τοπίο αλλά και τον ψυχισμό της Αυστραλίας (και του σινεμά της).
70
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2018-09-10
Δυνατό φιλμ, με πολύ καλές ερμηνείες συν τοις άλλοις, στο οποίο η συμμετοχή των δύο ιερών τοτέμ του αυστραλέζικου σινεμά, των Bryan Brown και Sam Neill είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κερασάκι στην τούρτα. Αξίζει να τη δείτε πραγματικά!
70
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-09-08
Εξαιρετική φωτογραφία, καλές ερμηνείες, και ισορροπία μεταξύ καταγγελίας και καταγραφής, σε μια ιστορία για την ρατσιστική αποικιοκρατία που «αναμόρφωσε» την αφιλόξενη αυστραλιανή ενδοχώρα στις αρχές του 20ού αιώνα.
60
Λήδα Γαλανού
2018-09-06
Ο Θόρντον κάνει ένα ανθρωπιστικό γουέστερν, πανέμορφο και χαμηλότονο, ποτέ κραυγαλέο, που όμως μιλά με τέχνη και δύναμη για το φυλετικό μίσος.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-09-04
Συγκλονιστικό, αντι-ρατσιστικό, με πολιτική τοποθέτηση, γουέστερν...
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-09-02
Με λυρικές σφήνες σε ένα άγονο, αφιλόξενο και καυτό τοπίο, ο Θόρντον πλάθει μερικές γοητευτικές σκηνές που δίνουν ανάσες στο φιλμ που πασχίζει πάντως να μη γίνει διδακτικό, προφανές ή μελό.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση