Η Καταγωγή των Σάμι(2016)
(Sameblod) | Πρώτη προβολή: 03-05-2018

66 Βαθμολόγιο
με βάση 20 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Δεκαετία του '30, Σουηδία. Η 14χρονη Ελε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, που ζουν στη Λαπωνία, στα βόρεια της χώρας, εκτρέφοντας ταράνδους. Ο ρατσισμός καλά κρατεί στη χώρα. Έτσι, στο οικοτροφείο της, γίνονται διάφορες εξετάσεις, μέσω των οποίων αποφασίζεται πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών. Η Ελε Μάργια αρχίζει να ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Αλλά για να καταφέρει να ζήσει το όνειρό της, πρέπει να γίνει κάποια άλλη και να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Νορβηγία, Δανία, Σουηδία
Σκηνοθέτης:Amanda Kernell
Πρωταγωνιστούν:Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Julius Fleischanderl
Διάρκεια:110
70
Χρήστος Μήτσης
2018-05-20
Βραβείο Lux για μια τραυματική μα λυρική και ζεστή στην καρδιά ιστορία ενηλικίωσης, με φόντο μία από τις σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας.
70
Έλενα Χρηστοπούλου
2018-05-18
Χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, η σκηνοθέτης Αμάντα Κέρνελ παίρνει την Έλε Μάργια από το χέρι καθώς ανακαλύπτει σιγά-σιγά τις πραγματικές της επιθυμίες και μάχεται για να τις υπερασπιστεί, προσπαθώντας να συμφιλιώσει δυο κόσμους που ορίζονται από διαφορετικού είδους προκαταλήψεις.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-05-16
Η σκηνοθέτρια Αμάντα Κέρνελ συνέθεσε ένα βαθιά ανθρώπινο έργο μέσα από το οποίο αντηχούν η μισαλλοδοξία, η προκατάληψη και ο κοινωνικός ρατσισμός εποχών σημερινών· θέματα που δυστυχώς δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.
70
Αγγελική Στελλάκη
2018-05-14
Η ταινία διαθέτει εξαιρετική φωτογραφία (κυρίως όσον αφορά τα υπέροχα καρτποσταλικά τοπία της Λαπωνίας), ενώ ενδιαφέρεται για τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων επιμένοντας στα μικρά (αλλά καθόλου ασήμαντα): σε ένα αδελφικό χάδι, στον πρώτο ερωτικό χορό, στο άγγιγμα των πλήκτρων ενός πιάνου. Ποιητική, αλλά ταυτόχρονα βαθύτατα ουσιαστική.
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-05-12
Η σκηνοθέτρια Αμάντα Κέρνελ, που κατάγεται από την ίδια, για χρόνια καταπιεσμένη, φυλή, ισορροπεί σωστά, συχνά με ευρηματικότητα, τα επιμέρους στοιχεία, την όμορφη εξέλιξη του ρομάντζου ανάμεσα στους δυο νέους, από τη μια, με τα ρατσιστικά και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο στο σχολείο όσο και όταν γνωρίζει τους γονείς του αγαπημένου της, από την άλλη.
70
Κατερίνα Ανδρεάκου
2018-05-10
Εντυπωσιακό ντεμπούτο μιας νεαρής σκηνοθέτιδος, ένα φαινομενικά υποτονικό δράμα που τελικά προσφέρει έντονο συναισθηματικό εύρος και μαθήματα ιστορίας, τα οποία το πιθανότερο είναι πως δεν έχετε ξανακούσει αν δεν έχετε ασχοληθεί με τη σκανδιναβική ιστορία. Αξίζει την επίσκεψη στην αίθουσα, αλλά σε περίπτωση που δεν σας συγκινούν τα λαογραφικά στοιχεία ή η γυναικεία ψυχολογία, τούτη η «Καταγωγή» δεν πρόκειται να σας ψυχαγωγήσει.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-05-08
Με ήσυχη, διακριτική σκηνοθεσία, η Αμάντα Κέρνελ αφηγείται την τραυματική ενηλικίωση της Έλα-Μάργιε, μιας νεαρής κοπέλας στη Σουηδία τη δεκαετία του '30, η οποία αρνήθηκε να συνεχίσει την παράδοση της λαπωνικής οικογένειάς της, θέλοντας να δραπετεύσει από το προκαθορισμένο περιβάλλον και να ενταχθεί σε μια «λευκή» κοινωνία που, παρά τον χριστιανικό και υποτίθεται φιλελεύθερο χαρακτήρα της, αποκαλούσε τις αποικιοκρατικές κατακτήσεις της «βρομολάπωνες» και τους θεωρούσε ζώα του τσίρκου, περιορίζοντάς τους στα δημοτικά τραγούδια τους και στις κτηνοτροφικές εργασίες τους.
60
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2018-05-06
Με φοβερή αυτοπεποίθηση η δημιουργός καταθέτει μια ταινία ξεκάθαρων προθέσεων, που δεν κραυγάζει το θέμα της, που αποφεύγει εντέχνως τον διδακτισμό, δίνει όμως μπόλικη τροφή για σκέψη. Και οι επιδόσεις που πιάνει τόσο καλλιτεχνικά όσο και κατασκευαστικά, είναι σπουδαίες.
60
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-05-04
Η ιστορία ενηλικίωσης μιας Λαπωνέζας Σαάμι με φόντο την... ευγονικά ρατσιστική Σουηδία του 1930, σε μια αφήγηση μετρημένη αλλά γάργαρη, χάρη στην σκηνοθέτιδα και την νεαρή πρωταγωνίστρια, αμφότερες πρωτοεμφανιζόμενες.
50
Λήδα Γαλανού
2018-05-02
Ενώ θέτει το ζήτημα του ρατσισμού στο κέντρο της ταινίας της, το μεταχειρίζεται σαν πρωτοεπίπεδο, ευρείας κατανάλωσης, δράμα για όλη την οικογένεια, αποφεύγοντας να περάσει μέσα από τα κλισέ σε κάτι πιο ουσιαστικό, πρωτότυπο κι αληθινό. Κι έτσι αυτό που μένει, είναι το ενδιαφέρον για την αληθινή ιστορία των Σάμι κι ένα βλέμμα που κοιτά απ' την οθόνη, γεμάτο σκληρές ερωτήσεις.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση