Σπόρος(2017)
(Grain) | Πρώτη προβολή: 01-03-2018

55 Βαθμολόγιο
με βάση 18 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Σε ένα δυσοίωνο μέλλον όπου η τροφή έχει εξαφανιστεί και ο κόσμος κυβερνάται από ιδιωτικές εταιρείες, ένας καθηγητής γενετικής και ένας επιστήμονας καταλήγουν σε μια απαγορευμένη περιοχή που ονομάζεται Νεκρή Γη προς αναζήτηση νέων σπόρων, σε μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα κεφάλαιο του Κορανίου.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία
Σκηνοθέτης:Semih Kaplanoglu
Πρωταγωνιστούν:Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigoriy Dobrygin, Cristina Flutur
Διάρκεια:123
80
Ακης Καπράνος 
2018-03-20
Ο «Σπόρος» είναι, πάνω απ' όλα, μια θαρραλέα ταινία, η ταινία ενός σκηνοθέτη που ξεκινά από το πάθος του, και δεν φοβάται να πάρει ρίσκα. Πόσο συχνά συναντά κανείς τέτοια φιλμ σήμερα;
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-03-18
Το αποτέλεσμα είναι μια υπαρξιακή διαδρομή εξαιρετικά γοητευτική στην παρακολούθησή της, ένα road movie με ουσιαστικές οικολογικές προεκτάσεις και ίσως το ομορφότερο ασπρόμαυρο φιλμ που έχω δει τα τελευταία χρόνια.
60
Αγγελική Στελλάκη
2018-03-16
Η ταινία παραμένει ένα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό οπτικά εγχείρημα – σπαζοκεφαλιά που θα απασχολήσει τον θεατή και μετά το τέλος της προβολής, ενώ διαθέτει δύο πολύ καλές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Ζαν – Μαρκ Μπαρ και Ερμίν Μπράβο).
50
Λήδα Γαλανού
2018-03-14
Έστω κι αν στις αισθητικές επιλογές του ο Καπλάνογλου φτάνει στη στιλιστική υπερβολή, έστω κι αν ο έντονα φορτισμένος λόγος, «ντυμένος» με τελολογική στολή, μοιάζει παλιομοδίτικος και άκαμπτος, η ταινία καταφέρνει ακριβώς αυτό που είναι το ζητούμενό της: να μας θυμίσει τι σημαίνει υψηλής εικαστικής αξίας σκεπτόμενο σινεμά και πώς αυτό μπορεί να σχολιάσει την πραγματικότητα.
50
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
2018-03-12
Για μια ταινία που πασχίζει να ανακαλύψει τον άνθρωπο και τα μυστήρια που δίνουν νόημα στην ύπαρξή του, ο «Σπόρος» μοιάζει δυστυχώς να περιορίζει ανησυχητικά πολύ το πεδίο των απαντήσεών του.
50
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-03-10
Η τάση της new age φιλοσοφίας έχει τόσο πολύ οικειοποιηθεί διδαχές των παλιών θρησκειών, που ακόμα και οι πιο διαχρονικές σοφίες ακούγονται ως ρετσέτες αυτοβοήθειας, όπως συμβαίνει στην ταινία με τους λιγοστούς διαλόγους, στο δεύτερο μέρος, όταν η υποτυπώδης πλοκή δεν πλαισιώνει το αναμενόμενο συμπέρασμα.
40
Χρήστος Μήτσης
2018-03-08
Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου («Μέλι») είναι μια δυσκίνητη κι εντελώς αταίριαστη στο ύφος του φιλοσοφική αλληγορία άμεσα εμπνευσμένη από το ταρκοφσκικό «Στάλκερ».
40
Έλενα Χρηστοπούλου
2018-03-06
Μια επιστημονικής φαντασίας παραβολή που βασίζεται σε 29 στίχους του Κορανίου και αποτελεί φόρο τιμής στο «Στάλκερ» του Ταρκόφσκι; Ακούγεται φιλόδοξο και υποσχόμενο, αλλά, χμμ, εν τέλει δε λειτουργεί.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-03-05
Παρά τα κρίσιμα υπαρξιακά ερωτήματα και τις ισχυρές –ταρκοφσκικής υφής– εικόνες, ο «Σπόρος» γίνεται ένα δυσκίνητο, φιλοσοφικό έργο με αρκετές σεναριακές πληγές οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονται με την αδυναμία του Καπλάνογλου να συνδέσει τις πολιτικές θέσεις (το προσφυγικό, το τέλος της ιστορίας) με μια λανθάνουσα θρησκευτικότητα και μεταφυσική χροιά σε ένα ενιαίο αφηγηματικό όχημα.
40
Πάνος Αχτσιόγλου
2018-03-02
Το δυστοπικό sci-fi δημιούργημα του βραβευμένου με Χρυσή Άρκτο σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου, ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να θέσει το κοινωνικο-πολιτικό του σχόλιο μέσα από φωτογενείς εντυπωσιασμούς, ασαφείς διαλόγους και υπέρ το δέον ξεκάθαρες κινηματογραφικές αναφορές.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση