Πράσινα Σύνορα(2023)
(Zielona Granica / Green Border)  Πρώτη προβολή: 23-11-2023

59 Βαθμολόγιο
με βάση 23 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο «πράσινο σύνορο» μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι στη γεωπολιτική κρίση που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εκεί, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Πολωνία, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο
Σκηνοθέτης:Ανιέσκα Χόλαντ
Πρωταγωνιστούν:Τζαλάλ αλ Τάουιλ, Μάγια Οστασέφσκα, Μοχάμαντ αλ Ράσι, Τόμας Βλόσοκ
Διάρκεια:147
90
Πάρις Μνηματίδης
Filmy.gr
2023-11-20
Λίγες ταινίες τα τελευταία χρόνια έχουν ηχήσει μια τόσο δυνατή κραυγή απόγνωσης.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2023-11-18
Εξαιρετικά δυσάρεστη και ειλικρινής, η ταινία αποφεύγει το κήρυγμα και σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ καταγράφει απλώς τα γεγονότα αφήνοντας τον θεατή παγωμένο μπροστά σε μια ταινία που δικαιότατα κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας.
60
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
2023-11-16
Η Αν. Χόλαντ θέτει στον θεατή σοβαρά ερωτήματα και γυρίζει σε ασπρόμαυρο φιλμ προκειμένου να φέρει στη μνήμη το φάντασμα του Ολοκαυτώματος, αντιμετωπίζοντας με σκιώδη ματιά τους Πολωνούς που κλείνουν τις πόρτες τους σε μια κρίσιμη ιστορικά φάση.
60
Γιώργος Κρασσακόπουλος
FLIX
2023-11-14
Ένα δράμα για το προσφυγικό στα σύνορα Πολωνίας -Λευκορωσίας, που δεν αποφεύγει κάποιες παραφωνίες, μα που δεν διστάζει να γίνει όσο σκληρό ή δραματικό χρειάζεται για να ξυπνήσει συνειδήσεις.
50
Βαρβάρα Κοντονή
cinemagazine.gr
2023-11-12
Βασισμένο στην προσφυγική κρίση όπως αυτή ξέσπασε το 2021 στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας-Λευκορωσίας, το φιλμ «Πράσινα Σύνορα» της Ανιέσκα Χόλαντ είναι ένα φεστιβαλικά δομημένο κατασκεύασμα αγνών προθέσεων, αλλά μη επαρκώς οριοθετημένου σεναρίου που φαντάζει ακόμα πιο κουραστικό λόγω της εξαντλητικής διάρκειάς του.
50
Χρυσαυγή Πατσάκη
MOVE IT
2023-11-10
Ενώ καταφέρνει να μεταφέρει με ωμά ρεαλιστικό τρόπο τη φρίκη της καθημερινότητας σε μια ανοιχτή φυλακή, δεν κατορθώνει να ξεφύγει από μια πεπατημένη προσέγγιση σε ένα πολυσύνθετο ζήτημα όπου, σε αντίθεση με την ταινία της, δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
2023-11-08
Το φιλμ κουβαλά το βάρος της σημασίας του με ένα τρόπο που συχνά το καθιστά επαναλαμβανόμενο και κάπως ακίνητο (είναι μεγάλη η διάρκεια, και του φαίνεται), αλλά η δύναμη των εικόνων του είναι αναντίρρητη.
40
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-11-06
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία και τρεις υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για μια μελοδραματική πολιτική καταγγελία, φορτωμένη ασφυκτικά με πρόδηλα ουμανιστικά μηνύματα.
40
Άκης Καπράνος
naftemporiki.gr
2023-11-04
Η ασπρόμαυρη κινηματογράφηση σε αφήνει άναυδο, παραπέμποντας ενίοτε και στους μεγάλους πρωτοπόρους του σινεμά – αλλά η ταινία μοιάζει να διατηρεί έναν, σχεδόν γιαγιαδίστικο διδακτικό τόνο: Οι σημάνσεις της, ειδικά σε σχέση με την αισθητική της, είναι αντιδιαμετρικά κραυγαλέες.
10
Ηλίας Φραγκούλης
FreeCinema
2023-11-02
Πονετική δραματουργία με μπόλικη exploitation μιζέρια, βάσανα και θανατικό, που δεν εξιλεώνει καμία πλευρά της ευρωπαϊκής κατάντιας, ούτε καν τους δήθεν «αφυπνισμένους» των διάφορων ΜΚΟ (sic). Να 'χαμε να λέγαμε (και να μαζέψουμε και κάνα βραβείο)...
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση