Ο Πατέρας του Στρατιώτη(2022)
(Tirailleurs / Father & Soldier)  Πρώτη προβολή: 16-11-2023

52 Βαθμολόγιο
με βάση 16 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

1917. Γαλλική αποικία Σενεγάλης. Ο Μπακαρί κατατάσσεται στον στρατό μετά την υποχρεωτική στράτευση του 17χρονου γιου του, Τιερνό, για να μείνει δίπλα του. Μαζί, πατέρας και γιος πρέπει να πολεμήσουν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο της Γαλλίας, μια χώρα που δεν γνωρίζουν καν, αλλά ο Τιερνό είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του για αυτή. Κι έτσι ο Μπακαρί ξεκινά έναν αγώνα ως την κόλαση για να σώσει τον γιο του.

Είδος:Δράμα, Πολεμική
Χώρα:Γαλλία, Σενεγάλη
Σκηνοθέτης:Ματιέ Βαντεπιέ
Πρωταγωνιστούν:Ομάρ Σι, Αλασάν Ντιόνγκ, Τζόνας Μπλοκέ, Αλασάν Σι
Διάρκεια:100
80
Παυλίνα Αγαλιανού
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
2023-11-20
Μια ταινία με εκπληκτική υποβλητική ατμόσφαιρα, που στηριζόμενη σε αυτό το γεγονός μιλάει από τη μια για την πατρική αγάπη που δεν γνωρίζει όρια, από την άλλη για την πατρική «αγάπη» που χρησιμοποιεί το παιδί για τις «επιδιώξεις» της. Πέραν της θέασής της που συστήνουμε, είναι μια ευκαιρία να διαβάσει κανείς Ιστορία.
60
Μαρία Γκιούλη
MOVE IT
2023-11-18
Η ταινία φτάνει σε άλλα επίπεδα το πολεμικό δράμα ενώ παράλληλα φτιάχνει μία ωδή στην πατρική φιγούρα. Αναμφίβολα αξίζει τον χρόνο σας.
60
Ιάκωβος Γωγάκης
screeneye.gr
2023-11-16
Ο σκηνοθέτης Ματιέ Βαντεπιέ, θέτει ζητήματα που απασχολούν γονείς και παιδιά, όπως είναι η ενστικτώδης επιθυμία των γονέων να προστατεύουν τα τέκνα τους, ενίοτε να τα εξουσιάζουν, τα παιδιά να αντιδρούν και να επιδιώκουν με τις δικές τους δυνάμεις, να χαράξουν τη δικιά τους πορεία.
50
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-11-14
Δραματική περιπέτεια, η οποία περιγράφει ωμά, αν και σεναριακά εύπεπτα, τα πολλαπλά διλήμματα των καθημερινών ανθρώπων οι οποίοι, στη ροή της ιστορίας, αναγκάζονται να αναμετρηθούν με τη μοίρα τους.
50
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2023-11-12
Η σχετικώς άγνωστη ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Ματιέ Βαντεπιέ, βλέπεται με ενδιαφέρον, αν και ορισμένες φορές δεν αποφεύγει τους σχηματικούς χαρακτήρες, τις ευκολίες μιας αντιπολεμικής ρητορικής.
50
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2023-11-10
Βαθιά αντιπολεμική ταινία και παράλληλα αρκετά αποκαλυπτική όσον αφορά στη σχέση της Γαλλίας με τις αποικίες της. Ομως δεν καταφέρνει να αποφύγει την τυποποίηση και τη χρήση δοκιμασμένων λύσεων.
50
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
2023-11-08
Ο παραλογισμός του πολέμου μέσα από την ιστορία των μαύρων Σενεγαλέζων, που εξαναγκάζονται διά της βίας από τους λευκούς αποικιοκράτες να πολεμήσουν σ' έναν πόλεμο που δεν είναι δικός τους, αποτυπώνεται με ψύχραιμη ματιά από τον Βαντεπιέ, που αν και δεν κρύβει την πρόθεσή του να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο κοινό, παραμένει μακριά από διδακτισμούς και εύκολα μηνύματα.
50
Γιάννης Βασιλείου
LiFO
2023-11-06
Τα καταφέρνει καλά όμως –να μας εμπλέξει συναισθηματικά δηλαδή–, κι ας στηρίζεται στον Ομάρ Σι. Η ενδιάθετη υποκριτική «ελαφρότητα» του τελευταίου δεν τον καθιστά την ιδανικότερη επιλογή για τον ρόλο αλλά μας πείθει τουλάχιστον ως προς το σκέλος της πατρικής αγάπης, που είναι το ειδικό όχημα για να τεθεί και το γενικό πλαίσιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση.
40
Πάρις Μνηματίδης
Filmy.gr
2023-11-04
Πρόκειται για λαϊκό σινεμά που σέβεται το target group του και που προσπαθεί να αποφύγει τις περισσότερες φορές λογικές «αρπαχτής».
20
Νίκος Παλάτος
FreeCinema
2023-11-02
Προσπάθεια ανάδειξης μιας ξεχασμένης σελίδας της αποικιοκρατικής πολιτικής του 20ου αιώνα, που όμως ακολουθεί έναν αφελή και αδέξιο δρόμο. Διδακτισμός και καλή καρδιά αντί για αληθινή καταγγελία, που κυλά αβίαστα όπως στα... παραμύθια.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση