Ξερά Χόρτα(2023)
(Kuru Otlar Üstüne / About Dry Grasses)  Πρώτη προβολή: 12-10-2023

70 Βαθμολόγιο
με βάση 30 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Ο Σαμέτ, ένας δάσκαλος καλλιτεχνικών, διανύει τον τέταρτο χρόνο της υποχρεωτικής θητείας του σε έναν απομακρυσμένο, παραδοσιακό οικισμό της Ανατολίας.  Όσο ονειρεύεται μια μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη εμμονή με μία απ' τις μαθήτριές του. Όταν στην τσάντα του 14χρονου κοριτσιού βρεθεί ένα ερωτικό σημείωμα, ο Σαμέτ καταλήγει άδικα κατηγορούμενος και αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία
Σκηνοθέτης:Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν
Πρωταγωνιστούν:Ντενίζ Τσελίλογλου, Μερβέ Ντιζντάρ, Μουσάμπ Εκιτσί
Διάρκεια:197
90
Άκης Καπράνος
naftemporiki.gr
2023-10-20
Για άλλη μια φορά, οι διάλογοι εδώ οδηγούν το όχημα, και ειλικρινά θεωρώ πως σήμερα, μόνο ο Ταραντίνο και ο Τζεϊλάν κατέχουν αυτή τη μοναδική τέχνη του απολύτως κινηματογραφικού διαλόγου, του διαλόγου δηλαδή που από μόνος του συνιστά μια αφήγηση – δίχως να παραγνωρίζουμε προφανώς τις Τσέχοφ-ικές καταβολές του δράματος.
80
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2023-10-18
Ταινία που σε παρασύρει με την σιωπηλή, αργή ρευστότητά της, σαν να βυθίζεσαι και εσύ μέσα στο χιόνι της, περιμένοντας όπως ο δάσκαλος, την ηλιαχτίδα που θα μετατρέψει τα ξερά χόρτα σε φρέσκα.
80
Βαρβάρα Κοντονή
cinemagazine.gr
2023-10-16
Ένα δράμα «λεπτοβελονιά» που ξεγελά και αποπροσανατολίζει με την ίδια ευκολία που ανοίγει τη συζήτηση για τα πραγματικά σημαντικά αυτής της ζωής.
80
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Monopoli.gr
2023-10-14
Η μεγάλη επιστροφή του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση μιας ακόμη συναρπαστικής τοιχογραφίας που μοιάζει να συμπυκνώνει όλα τα προσφιλή ζητήματα του τούρκου δημιουργού.
70
Φίλιππος Χατζίκος
Filmy.gr
2023-10-12
Το φιλμ του τούρκου auteur παραμένει συναρπαστικά σύνθετο ακόμα και όταν αναγκάζει τους χαρακτήρες του να εκφωνήσουν περισσότερα λόγια από όσο χρειάζεται. Το έργο του ανέκαθεν διέθετε υψηλή «λογοτεχνική» αξία και ο τρόπος που διαρθρώνει το δραματικό του φορτίο μέσα από εκτενείς και σημαίνοντες διαλόγους θυμίζει κάτι από Τσέχωφ.
70
Μανώλης Κρανάκης
FLIX
2023-10-10
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν επιστρέφει, αναζητώντας στα «ξερά χόρτα» την Ανοιξη μιας ολόκληρης χώρας. Με ακόμη μια πολύτιμη πράξη επικής διάρκειας και ενδοσκόπησης μιας ολόκληρης χώρας και των ανθρώπων της, βραβευμένη στις Κάννες για την εξαιρετική του πρωταγωνίστρια.
60
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-10-08
Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για ένα δράμα τσεχοφικής κοπής, αργών, αγγελοπουλικών ρυθμών και αλληγορικών διαθέσεων με έντονο σκηνοθετικό στιλιζάρισμα.
60
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2023-10-06
Με τις μακροσκελείς σκηνές του και τους πολυδαίδαλους διαλόγους του, ο Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν καταφέρνει και πάλι να μας παρασύρει μαζί του σε αυτό το σύνθετο και πολύπλευρο ταξίδι στην ανθρώπινη κατάσταση, αν και οδεύοντας προς το φινάλε η ταινία μοιάζει να χάνει το βηματισμό της όπως ακριβώς και ο πρωταγωνιστής της
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
2023-10-04
Το όλο δοκίμιο είναι στηριγμένο πάνω σε μια τρομακτικά παλιομοδίτικη ιδέα περί αθωότητας και συμβόλων γύρω από αυτήν, με την 14χρονη Σεβίμ να μην είναι τελικά παρά ο στόχος (είτε το παραδέχεται, είτε όχι) του καθηγητή.
20
Νίκος Παλάτος
FreeCinema
2023-10-02
Οι πιστοί του Τούρκου auteur θα δουν ακριβώς αυτό που ξέρουν από τα δύο προηγούμενα (ειδικά) φιλμ του, σε μία ενδεχομένως πιο «mainstream» προσέγγιση εκ μέρους του, ειδικά στον τομέα του μοντάζ. Από εκεί κι ύστερα... είναι θέμα αντοχών και γενικότερης «φιλοσοφίας» του πράγματος.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση