Οι Ροδακινιές του Αλκαράς(2022)
(Alcarràs) | Πρώτη προβολή: 25-08-2022

60 Βαθμολόγιο
με βάση 17 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Η οικογένεια Σολέ περνούσε κάθε καλοκαίρι μαζεύοντας τα ροδάκινα από τον οπωρώνα της στο Αλκαράς, ένα μικρό χωριό στην Ισπανία. Αλλά η φετινή σοδειά θα είναι μάλλον η τελευταία τους, καθώς αντιμετωπίζουν έξωση. Τα νέα σχέδια για τη γη περιλαμβάνουν την εκρίζωση των ροδακινιών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, κάτι που προκαλεί ρήγμα στη άλλοτε σφιχτοδεμένη μεγάλη οικογένεια.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Ισπανία, Ιταλία
Σκηνοθέτης:Κάρλα Σιμόν
Πρωταγωνιστούν:Ζορντί Πουγιόλ Ντόλσετ, Άνα Ότιν, Ξένια Ρόζετ, Άλμπερτ Μπος
Διάρκεια:120
80
Γιάννης Φραγκούλης
2022-08-20
«Οι ροδακινιές του Αλκαράς» είναι βασισμένη στη θεώρηση του μοντάζ του Αϊζενστάιν. Η φωτογραφία είναι εξαιρετική. Αποδίδει την πραγματικότητα όπως περίπου θα την έβλεπε το μάτι του θεατή, αν ήταν εκεί. Λειτουργεί ρεαλιστικά, ακολουθώντας τη θεωρία του Τζίγκα Βερτώφ για τις λήψεις της κινηματογραφικής μηχανής.
70
Μάρω Ζουγανέλη
2022-08-18
Σε ένα κοινό όπως αυτό της Ελλάδας, όπου οι περισσότεροι έχουμε ακόμα αναμνήσεις από χωριά, χωράφια, χώματα και την αίσθηση ενός potential που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε όπως του άξιζε, η ταινία της Σιμόν έχει σίγουρα πολλά να πει.
60
Χρήστος Μήτσης
2022-08-16
Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για ένα ντοκιμαντερίστικης ειλικρίνειας δράμα με ερασιτέχνες ηθοποιούς, το οποίο καταγράφει χωρίς συναισθηματισμούς το τίμημα του πολιτισμικού περάσματος από την αγροτική στην αστική ζωή.
60
Αγγελική Καρυστινού
2022-08-14
Μέσα από τέσσερις γενιές και τις διαφορετικές τους αντιδράσεις, η Σιμόν δομεί ένα καλοδουλεμένο οικογενειακό δράμα με οικολογικές προεκτάσεις, κάνοντάς μας να αναλογιστούμε σχετικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και όσα χάνονται για να τον υπηρετήσουν.
60
Λήδα Γαλανού
2022-08-12
Μια ταινία ζουμερή και ζεστή σαν το ροδάκινο και πικρή σαν το κουκούτσι του, υπογράφει η Κάρλα Σιμόν, της οποίας το βιωματικό υπόστρωμα, την κοινωνική ματιά και την απαλή, νοσταλγική αισθητική αγαπήσαμε ήδη από το ντεμπούτο της, «Ενα Αξέχαστο Καλοκαίρι».
60
Βαρβάρα Κοντονή
2022-08-10
«Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» είναι ένα ήσυχο δράμα (βαρύγδουποι συναισθηματισμοί δεν έχουν χώρο εδώ) που μένει μακριά από την «καταδίκη» των υπεύθυνων γι' αυτό το τέλος εποχής, αν και δίνεται λίγος κινηματογραφικός χρόνος στις ύστατες αντιδράσεις της οικογένειας Σολέ, ίσως γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι το ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να παίζουν.
60
Γιάννης Βασιλείου
2022-08-08
Επιτυγχάνει την απόδοση των συνεπειών της κατάστασης για όλους τους χαρακτήρες και τη μετάδοση της αίσθησης του χρόνου και της παρόδου του, μέσω του ρυθμού του. Αρετή αυτό για μια ταινία με αντικείμενο ένα τέλος εποχής.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2022-08-06
Συνεπές σινεμά με λαογραφικό ενδιαφέρον που μετατρέπεται σε ένα συγκινητικό και αδιαπραγμάτευτο φόρο τιμής στις τελευταίες οικογένειες αγροτών που αντέχουν και κρατούν τις παραδόσεις.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2022-08-04
Τίμιο στις προθέσεις αλλά κάπως αδρανές στην εφαρμογή, το φιλμ της Σιμόν ζωντανεύει σε επιμέρους στιγμές οικογενειακής ζωής και στην πικρία που το διατρέχει, αλλά θα επωφελούνταν από μια λίγο πιο αιχμηρή ματιά.
40
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2022-08-02
Κλασική περίπτωση ταινίας της οποίας το ίδιο το θέμα σε σκλαβώνει περισσότερο από την διαχείρισή του.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση