Η Πόλη και η Πόλη(2022)
(The City and the City) | Πρώτη προβολή: 07-04-2022

63 Βαθμολόγιο
με βάση 16 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι τώρα.

Είδος:Σινεφίλ
Χώρα:Ελλάδα
Σκηνοθέτης:Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Πρωταγωνιστούν:Θέμις Μπαζάκα, Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια
Διάρκεια:87
70
Αγγελική Καρυστινού
2022-04-20
Μακριά από κλισέ και μελοδραματισμούς, συχνά αποτυπώνουν με ποιητικό τρόπο τον σπαραγμό και τη φρίκη του πολέμου, αναζητώντας τη σύνδεση παρελθόντος και παρόντος. Γιατί εκεί που σήμερα γίνονται καλλιστεία, κάποτε συνέβαιναν σφαγές, κι εκεί που σήμερα κάνουμε ξέγνοιαστοι βόλτες, κάποιοι μαρτυρούσαν εξαιτίας ενός παραλογισμού.
70
Λήδα Γαλανού
2022-04-18
Μια ταινία που συνδυάζει μυθοπλασία με συγκλονιστικά τεκμήρια, που απολαμβάνει ένα καλλιτεχνικό πεδίο χωρίς όρια και ορισμούς, με αδυναμίες που εξαϋλώνονται μέσα στο θάρρος της και στην πρόκληση, νοηματική και αισθητική, που πρόθυμα αγκαλιάζει.
70
Στράτος Κερσανίδης
2022-04-16
Θεωρώ πως η ταινία «Η πόλη και η πόλη» ξύνει πληγές και πολύ καλά κάνει, αναδεικνύει τα γεγονότα και τη βαρβαρότητα του φασισμού-ναζισμού και επί πλέον, το κάνει, με έναν εμπνευσμένο καλλιτεχνικό τρόπο.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2022-04-14
Με τις άγνωστες πληροφορίες που παραθέτει και τη σκληρή συγκίνηση που προκαλεί η Πόλη και η Πόλη, και οι δημιουργοί της, με το καλλιτεχνικό και προσωπικό τους έρεισμα, καταφέρνουν να αποτιμήσουν τις πολλαπλές ευθύνες της συντριβής της εβραϊκής κοινότητας αντί να εστιάσουν στην απλοποιημένη αιτία της συστηματικής εξόντωσής τους από τους ναζί, και να τη μετατρέψουν σε εμπειρία.
70
Ανδρομάχη Σδούκου
2022-04-12
Μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, δοκίμιο, η πολυμορφική «Η Πόλη και η Πόλη» τολμά να διαχειριστεί ένα θέμα ταμπού, σκληρό και δύσβατο με την απαιτούμενη ψυχραιμία και φροντίδα, φέρνοντας την παρατεταμένη και βολική σιωπή της Θεσσαλονίκης προ των ευθυνών της.
70
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2022-04-10
Μια σύγχρονη ιστορική αλήθεια που παραμένει εν πολλοίς σιωπηλή, θαμμένη κάτω από την επιφάνεια, σαν ένοχο μυστικό, την οποία το φιλμ "Η Πόλη και η Πόλη" αντιμετωπίζει με μια αμεσότητα εξίσου σοκαριστική όσο και αναγκαία. Καθώς και μέσω μιας αφηγηματικής φόρμας που επιτρέπει σε στιγμές από όλη τη σύγχρονη Ιστορία, να συγκρουστούν σε μια στιγμή. Όχι στο σήμερα, όχι στο τότε, αλλά σε όλες τις χρονικές περιόδους, ταυτόχρονα.
60
Χρήστος Μήτσης
2022-04-08
Πρωτότυπο και τολμηρό μείγμα μυθοπλασίας, ιστορικής έρευνας και αποσπασματικής, σχεδόν συνειρμικής αφήγησης, το οποίο θίγει «απαγορευμένα», μελανά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2022-04-06
Η ανοιχτή αφήγηση και η καλλιτεχνική γλώσσα που χρησιμοποιεί το σκηνοθετικό δίδυμο καταργεί τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου.
50
Κώστας Ζαλίγκας
2022-04-04
Απαιτείται η υπομονή σας για να πέσουν τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους και να αποκαλυφθεί η μεγάλη εικόνα. Όταν όμως συμβεί αυτό, νιώθεις ότι η προσπάθεια έχει φτάσει στον προορισμό της.
50
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2022-04-02
Η μισαλλοδοξία, ο συντηρητισμός, η ρατσιστική συμπεριφορά, τα πολιτικά παιχνίδια και τα διάφορα ψέματα, μέσα από την ιστορία μιας πόλης και μιας κοινότητας, εκείνης των Εβραίων, που πλήρωσε ακριβά την παρουσία και την άνθιση της, περνάνε κάτω από το μικροσκόπιο των δυο σκηνοθετών που διεισδύουν στις απωθημένες μνήμες, μέσα από την τολμηρή βουτιά που κάνουν ανάμεσα στο παρελθόν – την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας – και το παρόν (τις ενοχές) μιας πόλης με κρυμμένα και απωθημένα μυστικά!
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση