Η Χώρα των Νομάδων(2020)
(Nomadland)  Πρώτη προβολή: 21-05-2021

74 Βαθμολόγιο
με βάση 49 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Μια γυναίκα στα εξήντα, που έχασε τα πάντα κατά τη δραματική περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης 2007-09, διασχίζει τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ με ένα βανάκι αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει.

Είδος:Δράμα
Χώρα:ΗΠΑ
Σκηνοθέτης:Κλόι Ζάο
Πρωταγωνιστούν:Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Ντέιβιντ Στράθερν, Λίντα Μέι, Σουάνκι
Διάρκεια:108
100
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2021-02-20
Διότι η Χώρα των Νομάδων έχει πλοκή, μέσω της Φερν, ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνει αισθητικά και σε επίπεδο περιεχομένου αυθεντικούς ήρωες των ερημότοπων, άνδρες και γυναίκες που ταξιδεύουν και κατασκηνώνουν με τα οχήματά τους σε μια κατοικία που για τους αστούς φαντάζει λυόμενη και προσωρινή, αλλά για εκείνους είναι κανονική.
90
Νεκτάριος Σάκκας
cinemagazine.gr
2021-02-18
Η Κλόι Τζάο παραδίδει εδώ ένα σπουδαίο δείγμα ανθρωποκεντρικού σινεμά, επίκαιρου και αναγκαίου.
80
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2021-02-16
Δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός παρά αριστούργημα για αυτήν την ταινία και το αντιλαμβάνεται κανείς από τα πρώτα λεπτά, από τις πρώτες εικόνες, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αφήγηση που έχουμε... καθήκον να δούμε όλοι.
80
Γιώργος Παπαδημητρίου
CineDogs
2021-02-14
Δεν υποκύπτει ούτε στη λύπηση ούτε στο παράπονο – η ματιά του είναι αδιαπραγμάτευτα τρυφερή και αφειδώς γενναιόδωρη. Ακριβώς όπως το γλυκό μειδίαμα και το γάργαρο γέλιο της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, η οποία μεταμορφώνεται σε τσαλακωμένο βελούδο και καλπάζει προς το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της.
80
Dimitris Dx
Letterboxd
2021-02-12
Μαζί με την Zhao σπάνε τα όρια μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, αποθανατίζουν στην αιωνιότητα μικρές εφήμερες στιγμές (ίσως και κόντρα στην νοοτροπία των ηρώων τους) και υπογραμμίζουν με τρυφερότητα αλλά και κατανόηση ότι ορισμένες φορές, το σπίτι είναι η φυγή.
80
gaRis
Movies Ltd
2021-02-10
Η 38χρονη Κινέζα (0% αμερικάνα, κι ας είχε δάσκαλο προ 10ετίας τον Spike Lee στο Tisch, πως τα φέρνει η ειμαρμένη φέτο) Chloe Zhao, στην τρίτη ταινία της και στον κάπακα μετά το παρεμφερές The Rider (2017), διαπράττει το ούλτιμο ρόουντ μούβι του 21ου αιώνα, χτυπώντας την αξίνα της στο νεύρο μιας Αμερικής που όχι φωνή δεν έχει απλά, μα ούτε και ελπίδα δικαίωσης.
80
Μάρα Θεοδωροπούλου
POPAGANDA
2021-02-08
Ένα βασικό οσκαρικό στοίχημα με την Φράνσες ΜακΝτόρμαντ στην καλύτερη ίσως ερμηνεία της καριέρας της σε μια Αμερική μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
70
Σοφία Γουργουλιάνη
τέχνες PLUS
2021-02-06
Η Κλόε Ζάο, σκηνοθετικά, μπορεί να ερεθίσει απόλυτα κάθε κινηματογραφικό μάτι, αποτυπώνοντας πανέμορφα -πλην τραγικά- μία ήπειρο σε αναπόδραστη σήψη. Και φυσικά, να διεκδικήσει με αξιώσεις τα απανταχού κινηματογραφικά βραβεία. Ενώ, η εσωτερική πλην σαρωτική ερμηνεία της Φράνσις Μακντόρμαντ την αναδεικνύει σε μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του καιρού μας.
70
Σταύρος Γανωτής
Filmy.gr
2021-02-04
Πρόκειται για ένα ατόφια ανεπιτήδευτο σινεμά, που δεν τίθεται καν να εκβιάσει συναισθήματα ή να αρπάξει «δόξα» από τους τόσο αληθινούς ήρωες του. Ακόμα περισσότερο, δεν θέλει καν να σου αποδώσει κάποιο υψηλότερο νόημα, πέρα των συμπερασμάτων που ο ίδιος επιβάλλονταν να είχες ήδη βγάζει πάνω σε έννοιες σαν την προσωπική ελευθερία και την απόλυτη φτώχια.
70
Θοδωρής Δημητρόπουλος
Oneman.gr
2021-02-02
To 'Nomadland' είναι -εκ των πραγμάτων- η ταινία της χρονιάς.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση