Μεταφορά(2020)
Πρώτη προβολή: 24-10-2020

59 Βαθμολόγιο
με βάση 8 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Το παλιό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας, με τους νεοκλασικούς του κίονες να προσπαθούν να θυμίζουν τη χρυσή εποχή του Περικλή και των αρχαίων σοφών. Ελάχιστοι από τους κατοίκους της πόλης φαίνεται να ενδιαφέρονται γι' αυτήν. Ενώ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη μεταφορά των λεηλατημένων και φθαρμένων μέσα στα χρόνια βιβλίων, η πόλη θυμίζει πεδίο μάχης.

Είδος:Ντοκιμαντέρ
Χώρα:Ελλάδα
Σκηνοθέτης:Ηλίας Γιαννακάκης
Διάρκεια:115
70
Λουκάς Κατσίκας
2020-10-16
Η πολυεπίπεδη «Μεταφορά» επιβεβαιώνει τον Ηλία Γιαννακάκη ως έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς (μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης) που έχουμε στη χώρα μας. Όσο για την ίδια την ταινία, αποτελεί διακριτικά ένα από τα ωραιότερα ντοκιμαντέρ που προήλθαν από τη χώρα μας τα τελευταία (αρκετά) χρόνια.
60
Χρήστος Μήτσης
2020-10-14
Μια περίπλοκη, περιπετειώδης διαδικασία με αβέβαια αποτελέσματα γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν της πρωτεύουσας και έναν δημιουργικό κινηματογραφικό στοχασμό πάνω στη μνήμη, την εθνική κληρονομιά και την πολιτιστική συνείδηση.
60
Δημήτρης Δανίκας
2020-10-12
Οπωσδήποτε
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2020-10-10
Με αφορμή την μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και την μεταφορά των φθαρμένων, κακοποιημένων αλλά πάντα ζωντανών χάρτινων θησαυρών της, η ταινία υμνεί το φως του παρελθόντος, απαραίτητο για το παρόν και το μέλλον.
60
Μανώλης Κρανάκης
2020-10-08
Η Εθνική Βιβλιοθήκη αφηγείται (η ίδια) την ιστορία της, με αφορμή την πέμπτη μεταφορά των βιβλίων της, με φόντο μια χώρα που δεν έστρεψε ποτέ το βλέμμα της πιο μέσα από το προαύλιο της.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2020-10-06
Ο έμπειρος σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης εργάστηκε επί 4 χρόνια με πολλά γυρίσματα και εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, υιοθετώντας λόγια, σταθερή και ψύχραιμη αφήγηση και ισορροπώντας ανάμεσα στο κύρος και την ευαισθησία σε ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ που, σημειωτέον, δεν είναι προϊόν ανάθεσης ή παραγγελιάς, γι' αυτό και κρατά σωστές αποστάσεις και σχολιάζει ό,τι χρειάζεται να επισημανθεί.
50
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2020-10-04
Προσπαθεί να δώσει μια εικόνα (αν και πολύ επιφανειακά συνδεδεμένη με την ίδια τη βιβλιοθήκη) της ιστορίας της ίδιας της Αθήνας, από παλιότερες εποχές μέχρι τις μέρες μας, με φωτογραφίες και επίκαιρα από την προπολεμική περίοδο, περνώντας από εκείνη της Κατοχής και φτάνοντας ως τις μέρες των διαδηλώσεων των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα το 2011.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2020-10-02
Η σύνδεση δεν μοιάζει πάντα οργανική και το εύρημα της αφήγησης είναι μια τολμηρή ιδέα που μπορεί όμως και να ξενίσει, αλλά το φιλμ παραμένει σε κάθε περίπτωση ένα φιλόδοξο ντοκουμέντο πάνω στην παράδοση της γνώσης και της -ακόμα και κυριολεκτικής!- θέσης της σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση