Γιοσέπ(2020)
(Josep) | Πρώτη προβολή: 08-10-2020

66 Βαθμολόγιο
με βάση 20 κριτικές
7.5 με βάση 2 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Το Φεβρουάριο του 1939 η Γαλλία κατακλύζεται από Ισπανούς οι οποίοι δραπετεύουν όπως - όπως από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει η Γαλλική κυβέρνηση είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αναγκάζονται να επιβιώσουν υπό άθλιες συνθήκες. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπάρτολι, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο.

Είδος:Κιν. Σχέδια
Χώρα:Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία
Σκηνοθέτης:Ορέλ
Πρωταγωνιστούν:Σερζί Λοπέζ, Εμανουέλ Βοτερό, Ξαβιέ Σερανό, Αλέν Κοσί
Διάρκεια:71
80
Χρήστος Μήτσης
2020-10-20
Το στενό κοστούμι του ιστορικού μελοδράματος συναντά την απελευθερωτική φόρμα του μοντέρνου, ενήλικου animation και ο αληθινός αγώνας μιας θαρραλέας επιβίωσης έναν διδακτικό μύθο για την πολιτική και ηθική ακεραιότητα.
80
Πάνος Γκένας
2020-10-18
Πολιτική και βαθιά ανθρώπινη ταινία κινουμένων σχεδίων υψηλής αισθητικής και τραχύτητας, που υπερθεματίζει το μέσο και ευαγγελίζεται την εμψυχωτική δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, το «Γιοσέπ» του Ορέλ, μία ταινία ενός σκιτσογράφου για έναν σκιτσογράφο, είναι μία απαραίτητη κινηματογραφική ανάγνωση.
70
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2020-10-16
Ακόμη κι αν μια μερίδα ενήλικων θεατών βλέπει διστακτικά τα κινούμενα σχέδια ως κάτι «παιδικό», στην περίπτωση του «Γιοσέπ», είναι αυτή ακριβώς η επιλογή που ανυψώνει μια ακόμη βιογραφική ταινία σε κάτι πολύ πιο ποιητικό, συναρπαστικό κι ενδιαφέρον.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2020-10-14
...μια πρώτης τάξεως εφευρετική κινηματογραφική επιστολή ‒ ιστορική υπενθύμιση σε μια κοινωνία επιθετική και εχθρική προς το ασταμάτητο σύγχρονο κύμα προσφύγων.
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2020-10-12
Άξονας της ιστορίας είναι η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον Γιόσεπ και έναν Γάλλο αστυνομικό, τον μόνο χαρακτήρα που παρουσιάζει κάποια σημάδια ανθρωπιάς σε μια ταινία που για τους προφανείς λόγους – που σχετίζονται με το μεταναστευτικό πρόβλημα- αποκτά εκ των πραγμάτων μεγάλη επικαιρότητα.
60
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
2020-10-10
Μια συγκλονιστική animation καταγραφή μιας διαδρομής ελπίδας μακριά από την Ισπανία του Φράνκο, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα άλλο αδιέξοδο. Όταν το πανέμορφο κινούμενο σχέδιο τίθεται στην υπηρεσία της ιστορικής καταγραφής.
60
Λήδα Γαλανού
2020-10-08
Μια εμπνευσμένη από αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις παραβολή, για τον τρόμο του εγκλεισμού, του μετανάστη, της μοναξιάς, συναντά... τη Φρίντα Κάλο, το σκίτσο δένεται με τα φανταχτερά χρώματα κι αυτή η ενήλικη ταινία animation, παρά τη σκόπιμη έμφασή της στο εικαστικό μέρος της, μιλά με δυνατή πολιτική φωνή όχι για το χτες, αλλά για το σήμερα.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2020-10-06
Ένα επίκαιρο από όποια γωνιά κι αν το δεις – το προσφυγικό, η άνοδος του νεοναζισμού, η παραχάραξη της ιστορίας- φιλμ που εντυπωσιάζει τόσο με την αφοπλιστική αλήθεια του όσο και με την εικαστική μεγαλοπρέπεια και δύναμη του.
60
Δωροθέα Ανδρικάκη
2020-10-04
Παραμένει πάντως το Josep, ευαίσθητο και ταυτόχρονα σκληρό με έναν τρόπο που καμιά φορά μόνο το animation μπορεί να είναι.
50
nicolas1810
2020-10-02
Ενήλικο ανιμέισο για μια ξεχασμένη σελίδα του φρανκικού φασισμού και της επακόλουθης γαλλικής ντροπής ως προς της υποδοχή των ισπανών δημοκρατών στη χώρα τους, που σαν πορτρέτο όμως του καλλιτέχνη στον οποίο αφορά, υστερεί.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση