Παρί(2020)
(Pari) | Πρώτη προβολή: 16-07-2020

64 Βαθμολόγιο
με βάση 14 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Όταν ένας Ιρανός φοιτητής που σπουδάζει στην Αθήνα δεν εμφανιστεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους γονείς του, η μητέρα του, Παρί, θα ξεκινήσει μια αγωνιώδη προσπάθεια να τον βρει. Προερχόμενη από ένα συντηρητικό, θρησκευτικό περιβάλλον, με λιγοστές γνώσεις Αγγλικών, στο πρώτο της ταξίδι εκτός Ιράν, η Παρί θα βρεθεί να τριγυρνά μόνη στις πιο σκοτεινές γωνιές μιας άγνωστης, απειλητικής αλλά και γοητευτικής πόλης, θα φτάσει τα όριά της στα άκρα και θα ανακαλύψει τελικά τον ίδιο της τον εαυτό.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία, Βουλγαρία
Σκηνοθέτης:Σιαμάκ Ετεμάντι
Πρωταγωνιστούν:Μελίκα Φορουτάν, Σαμπάζ Νοσίρ, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκαλη
Διάρκεια:101
70
Άντα Δαλιάκα
2020-07-20
Πυρακτωμένη κοινωνική αλληγορία, μείγμα υπαρξιακού δράματος και περιπέτειας αναζήτησης στη σύγχρονη Αθήνα, από τον πρωτοεμφανιζόμενο στη μεγάλου μήκους ταινία Ελληνοιρανό σκηνοθέτη, Σιαμάκ Ετεμάντι.
70
Λήδα Γαλανού
2020-07-18
Η «Παρί» δεν φωνάζει αντιδραστικά, μόνο παρατηρεί και προχωρά. Με την ορμή μιας μάνας που έχει χάσει το παιδί της, μιας γυναίκας που έχει χάσει τον άξονά της. Που περιπλανιέται στους δρόμους της φωτιάς, όχι των μολότοφ, αλλά εκείνης που καίει μέσα στην Παρί, της ενοχής, της κάθαρσης, της ανάγκης για φυγή που σβήνει μόνο η θάλασσα.
70
Ηρώ Εμμανουήλ
2020-07-16
Συνολικά η ταινία διακρίνεται από μια ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά, με πλάνα που σπάνε την παραδοσιακή κινηματογραφική φόρμα και με εξαιρετική φωτογραφία που συγκεράζει την άκρως ρεαλιστική αποτύπωση ακόμη και σκοτεινών πτυχών της Αθήνας με ένα πιο ποιητικό κινηματογραφικό ύφος.
70
Μανώλης Κρανάκης
2020-07-14
Ορμώμενο ολοφάνερα από μια βιωματική αλήθεια που απλώνει με ρίσκο την ειλικρινή του κατάθεση παίζοντας όχι με προφανή τρόπο με στερεότυπα και μικρές αναπάντεχες «εκπλήξεις» που μοιάζουν με όλα όσα ανακαλύπτεις όταν πλέον βγεις εκτός δρόμου, το «Pari» όχι μόνο δεν προδίδεται από το βάρος της (υπερβολικά) δραματικής του αφετηρίας, αλλά σκηνή με τη σκηνή ολοκληρώνεται ως ένα ταξίδι προς την ελευθερία που συγκινεί βαθιά.
60
Χρήστος Μήτσης
2020-07-12
Δραματική περιπέτεια αναζήτησης που σταδιακά, μεθοδικά κι ατμοσφαιρικά μετατρέπεται σε ποιητικό εφιάλτη, με φόντο μια υποβλητικά σκοτεινή Αθήνα.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2020-07-10
Το φόρτε του Παρί είναι η τριπλή προσέγγιση του Ετεμάντι στο πρόσωπο και την ψυχή της γυναίκας, με τη Γερμανο-Ιρανή πρωταγωνίστρια Μελίνα Φαρουτάν να καθορίζεται, σε μια θαρραλέα, ευθύβολη ερμηνεία, από το καταλυτικό καθρέφτισμά της στη Σοφία Κόκκαλη και στη Λένα Κιτσοπούλου, δυο αγγέλους σε έναν σύγχρονο γολγοθά αυτογνωσίας στο υπογάστριο της χώρας όπου συγκλίνουν η Δύση με την Ανατολή, συμβολικά και εύθραυστα.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2020-07-08
Δυνατό σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Ιρανό Σιαμάκ Ετεμάντι που αφηγείται την αγωνιώδη προσπάθεια ζευγαριού ιρανών να βρουν στην σύγχρονη Αθήνα τον εξαφανισμένο γιο τους που σπούδαζε στο Πολυτεχνείο.
60
Παύλος Γκουγιάννος
2020-07-06
Έχει ενδιαφέρον βέβαια πώς αλληλεπιδρούν με τους Έλληνες, με τον καθένα με διαφορετικό τρόπο σε μια ταινία που πάνω από όλα αναζητά και διεκδικεί για την κεντρική ηρωίδα το δικαίωμα στην δική της ταυτότητα, μια ταυτότητα η οποία αμφισβητείται, αναιρείται ή επαναπροσδιορίζεται συνεχώς μέσα στην ταινία με επιτυχημένο τον παραλληλισμό του παραδοσιακού ενδύματος από το Ιράν μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει.
50
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2020-07-04
Με ένα σφιχτό σενάριο, με ωραία πλάνα, σκηνοθέτης αφηγείται την εφιαλτική οδύσσεια της μητέρας (με μια εκπληκτική Μελίκα Φορούταν) σε μια νυχτερινή βασικά, απειλητική, με πολλά μυστικά και όχι πάντα ευχάριστες εκπλήξεις, πόλη, δημιουργώντας τη σωστή ατμόσφαιρα, με την ηρωίδα του να περνάει σταδιακά από την εφιαλτική, αγχώδη δοκιμασία της σε ένα είδος απελευθέρωσης/αναγέννησης.
40
Πάνος Γκένας
2020-07-02
Οι περιπέτειες της «μάνας κουράγιο» και η επεισοδιακή τους φύση, προδίδουν σταδιακά την ταινία. Από αγενείς γείτονες και αναρχικές οργανώσεις των Εξαρχείων, μέχρι μυστηριώδεις αγγελιοφόρους και καλοπροαίρετες πόρνες, το «Παρί» επιθυμεί να περικυκλώσει πνιγηρά την βασική του ηρωίδα, τόσο πολύ που ασφυκτιούν ο (όποιος) ρεαλισμός και η γνήσια συγκίνηση.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση