Κλέφτης Αλόγων(2019)
(Ut Og Stjæle Hester / Out Stealing Horses) | Πρώτη προβολή: 07-11-2019

70
Πάνος Γκένας
2019-11-20
Ένα ώριμο, συγκινητικό δράμα για τις στιγμές της ζωής μας που δεν επιλέγουμε, αλλά πολύ απλά συμβαίνουν.
60
Χρυσαυγή Πατσάκη
Ο Μόλαντ αφήνει τους ήρωές του να σχηματιστούν, χωρίς σεναριακή φλυαρία, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινου ψυχισμού, με αποτέλεσμα ένα στιβαρό σκανδιναβικό δράμα που συγκινεί χωρίς ποτέ να γίνεται μελό, αλλά μπορεί να μπερδέψει τους λιγότερο προσεκτικούς θεατές.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Με ένα σενάριο βασισμένο στο λυρικό μυθιστόρημα του Περ Πάτερσον και με φόντο τα χιονισμένα βασικά τοπία της Νορβηγίας, μαζί και το γειτονικό ποτάμι, όπου ο ήρωας, σε νεαρή ηλικία, μαζί με τον πατέρα του, έκοβαν τα δέντρα για ξυλεία και τα έστελναν στη Σουηδία μέσα από το ποτάμι, ο Μόλαντ αφηγείται, με απλότητα, με ωραίες εικόνες και ένα βασικά, όχι πάντα δικαιολογημένο, αργό ρυθμό, την ιστορία του 67χρονου Τοντ Σάντερ (με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ να δίνει μια πολύ ωραία ερμηνεία).
60
Χάρης Αναγνωστάκης
2019-11-14
Μια ταινία χωρίς πολύ μπλα μπλα, που μιλά περισσότερο με τις σιωπές, τα ανεπαίσθητα αγγίγματα, τις ματιές και σε αυτό συνεισφέρει με αποτελεσματικότητα το αξιόλογο καστ, του οποίου ηγείται ο υποβλητικός Στέλαν Σκάρσκαρντ.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2019-11-18
Τα δέντρα, τα ζώα, το ποτάμι είναι στοιχεία ενός μυστηριακού, σχεδόν βιβλικού περιβάλλοντος και αυτό, τελικά είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της βαριάς αυτής ταινίας η οποία προβλήθηκε στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου αποσπώντας το βραβείο καλλιτεχνικής συμβολής για την πραγματικά θαυμάσια φωτογραφία του Ράσμους Βίντεμπεκ.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2019-11-16
Ο Μόλαντ επικεντρώνεται κυρίως στην αφήγηση του παρελθόντος, κοντράροντάς την με τον παγωμένο συναισθηματικό κόσμο του γηραιού Τροντ (Στέλαν Σκάρσγκαρντ). Η διαδρομή κρατά το ενδιαφέρον ακόμα και σε φάσεις ατμόσφαιρας που υφίστανται για να γεμίσουν το δράμα.
50
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Το αποτέλεσμα είναι μεν εντυπωσιακό και εν μέρη ιδιαίτερα αξιόλογο, χάρη στους ηθοποιούς, τη φωτογραφία (Τόμας Χάρτμαγιερ, Νικολάι Μόνμπεργκ) και το σάουντρακ (Κάσπαρ Κάε), αλλά άνισο και αφηγηματικά φλύαρο στην ολότητά του.
50
Θόδωρος Γιαχουστίδης
Όμορφη ταινία να τη βλέπεις, ίσως λίγο πιο φλύαρη από όσο θα χρειαζόταν.
50
Δημήτρης Δανίκας
2019-11-08
Παραλίγο!
50
Χρήστος Μήτσης
2019-11-12
Υποβλητική η σκηνοθετική ατμόσφαιρα (βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου), η οποία δεν μπορεί να φορτίσει με ένταση κι ενδιαφέρον τη φλύαρη πλοκή.
50
Άντα Δαλιάκα
2019-11-10
Ατμοσφαιρικά τοπία πλάθουν ένα πλέγμα αναμνήσεων και μυστηρίου στο κομψότερο πατρόν του εμπορικού ευρωπαϊκού σινεμά χωρίς όμως η πλοκή και οι χαρακτήρες να ερευνώνται ικανοποιητικά και να αποδεικνύονται ισάξια σε ενδιαφέρον με τα μεγαλοπρεπή τοπία.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Λυρικά ενσταντανέ, τρυφερές εικόνες ερωτισμού, αυθόρμητη συγκίνηση συνυπάρχουν με κάποια απίθανα παιχνίδια της μοίρας που αναδεικνύονται μέσα από τις υπέροχες εικόνες του σκανδιναβικού τοπίου καθώς κι από τη χαμηλόφωνη παρουσία του Στέλαν Σκάρσγκαρντ.
40
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Η ταινία συνδυάζει την ατμόσφαιρα και την υποβλητικότητα του τοπίου, με την αδιαφορία από ένα σημείο και μετά για τους χαρακτήρες.
40
Λήδα Γαλανού
2019-11-06
Ένα στιβαρό δράμα, με πρεμιέρα στην Berlinale που στους τρεις χρονικούς άξονές του και στα γυρίσματα της αφήγησής του παγιδεύεται σε μια εστέτ σοβαροφάνεια.
40
Μανώλης Κρανάκης
2019-11-04
Μια ιστορία ενηλικίωσης, σκηνοθετημένη με περίτεχνο, μεγαλοπρεπή αλλά συχνά φλύαρο και ανερμάτιστο τρόπο από τον Νορβηγό σκηνοθέτη του «Με Σειρά Εξαφάνισης».
40
Βαρβάρα Κοντονή
2019-11-02
Συνολικά, ο «Κλέφτης Αλόγων» είναι ένα οπτικά όμορφο φιλμ, που αγγίζει γνώριμες θεματικές χωρίς να εκπλήσσει ιδιαίτερα.