Το Σενάριο που Άναψε Φωτιές(2019)
(Tel Aviv on Fire) | Πρώτη προβολή: 31-10-2019

80
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φτιάχνει το δικό του αύταρκες σύμπαν, αποτίοντας έναν μελένιο φόρο τιμής στη διαχρονικότητα και τη συγκολλητική δύναμη του λαϊκού θεάματος, προτού καταλήξει στο τελικό επιμύθιο: ο έρωτας πυροδοτεί τις μεγαλύτερες εκρήξεις και τις πιο επίμονες στρατεύσεις.
80
Δημήτρης Αποστολόπουλος
2019-10-20
Φιλοσοφημένος και γνώστης της πραγματικότητας που κινείται, ο Sameh Zoabi πραγματεύεται με πανέξυπνο τρόπο ένα ζήτημα σοβαρό κι εύθραυστο, καταφέρνοντας να γίνει κατανοητός σε ευρύ κοινό, με ένα φιλμ άρτια κατασκευασμένο, αλλά και ουσιώδες στα θέματα που πραγματεύεται.
75
Κώστας Γ. Καρδερίνης
Κωμωδία σοβαρή με γενναίες τολμηρές δόσεις καυστικής σάτιρας.
70
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Βασικά ταινία σεναρίου είναι αλλά με τον σεναριογράφο- σκηνοθέτη, τον Παλαιστίνιο ΣΑΜΕΧ ΖΟΑΜΠΙ που συνεργάζεται στο σενάριο με τον βετεράνο Ισραηλινό ΝΤΑΝ ΚΛΑΙΝΜΑΝ, να σκηνοθετεί αποτελεσματικά τις λεπτές αποχρώσεις του σεναρίου και να έχει τα κότσια να κάνει κωμωδία με το πρόβλημα που τους απασχολεί εκεί κάτω και το οποίο μόνο για γέλια δεν είναι.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Ο Ζοάμπι χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία και τα είδη της κωμωδίας, ιδιαίτερα τα φαρσικά, μαζί και τα πολλά κλισέ, που καταφέρνει, τις περισσότερες φορές να ανανεώσει, για να τονίσει τον παραλογισμό που επικρατεί στην καθημερινή ζωή των προσώπων του...
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να φτιάξει μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία όπου η κοφτερή πολιτική ματιά δένει μοναδικά με την ανάλαφρη διάσταση της «ανθρώπινης κωμικοτραγωδίας».
60
Αλέξανδρος Κυριαζής
Χωρίς να έχει κάτι καταστροφικά αρνητικό, στη τελική το Tel Aviv on Fire δεν είναι παρά μια χαριτωμένη κομεντί με ίχνη σάτιρας που προσφέρει 90 λεπτά "ελαφριάς" ψυχαγωγίας.
60
Θόδωρος Γιαχουστίδης
Έξυπνη ταινία. Που παίζει με τα στερεότυπα και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, χωρίς να χαρίζει κάστανα.
60
Κώστας Ζαλίγκας
Με ελαφρότητα και καλό χιούμορ, η ταινία λειτουργεί κάπως σαν καθρέφτης της καθημερινότητας στην ταραγμένη περιοχή, αν βέβαια εξαιρέσει κανείς τις συγκρούσεις, την αιματοχυσία και τη στέρηση δικαιωμάτων βασικών αγαθών διαβίωσης, στοιχεία που απουσιάζουν παντελώς. Η κομεντί του Ζοάμπι όμως έχει τον τρόπο να επιβάλλει τη δική της πραγματικότητα με χιούμορ και καλές προθέσεις.
60
Άγγελος Πολύδωρος
Μια συμπαθητική ταινία, η οποία σατιρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το τηλεοπτικό παρασκήνιο, αναδεικνύει τη διαμάχη μεταξύ ισραηλινών και παλαιστίνιων χωρίς να προσβάλλει, ενώ έμμεσα προβάλλει το αίτημα για ειρήνη στην περιοχή.
60
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2019-10-10
Μια μαύρη κωμωδία με πολιτικές αποχρώσεις πάνω στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, που απροσδόκητα, λειτουργεί επιτυχημένα.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2019-10-14
Μυθοπλασία και πραγματικότητα γίνονται ένα με πολύ εύστροφο τρόπο και υποδειγματικό σενάριο στην ταινία του Παλαιστίνιου Σαμέχ Ζοάμπι, που αξίζει την προσοχή. Η επιτυχία της είναι ότι αντιμετωπίζει έξυπνα και με χιούμορ ένα καυτό πολιτικό ζήτημα που δεν λέει με τίποτε να τελειώσει: το ισραηλινοπαλαιστινιακό.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2019-10-08
Το «Σενάριο που έβαλε φωτιές» είναι μια ευπρόσδεκτη, ευχάριστη και συχνά αστεία κομεντί χαρακτήρων με φόντο την άσβεστη πολιτική διαμάχη, πανέξυπνη κινητήρια δύναμη μιας σαπουνόπερας που καθηλώνει σε κάθε της προβολή τηλεθεατές και από τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας τις αυτονόητες εκλεκτικές και λαϊκές του συγγένειες...
60
Δημήτρης Δανίκας
2019-10-16
Χαμογελαστό!
60
Χρήστος Μήτσης
2019-10-18
Σάτιρα της μεσανατολικής διαμάχης, η οποία διασκεδάζει, χωρίς σοβαροφάνεια, με τα φαρσικά τηλεοπτικά και φανατικά πολιτικά στερεότυπα.
60
Ηλίας Δημόπουλος
2019-10-12
Δεν είναι αριστούργημα, δεν είναι ίσως και όσο αστείο θα μπορούσε, ή θα έπρεπε, να είναι, δεν είναι και άμεσα πολιτικό. Κυλάει όμως με αφηγηματική μαεστρία, σ' έχει αγκαζέ από την αρχή να είσαι με το μέρος του Σαλάμ, αλλά δεν υποπίπτει και ποτέ στο ατόπημα φανατισμού να σε χειραγωγεί εναντίον του Ισραηλινού αξιωματικού που, κυρίως, τον ταλαιπωρεί.
50
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Είναι συμπαθές και παρακολουθείται ευχάριστα, ενώ όσοι βλέπουν πολλές ισραηλινοπαλαιστινιακές ταινίες, θα αναγνωρίσουν πρόσωπα και ηθοποιούς. [Πηγή: www.doctv.gr]
50
Τάσος Ντερτιλής
2019-10-04
Μικρό και ευχάριστο φιλμ με καλές ερμηνείες ηθοποιών με δυσπρόφερτα ονόματα αλλά τόσο οικεία σε μας πρόσωπα και εκφράσεις.
50
Λήδα Γαλανού
2019-10-06
Η ίδια η σαπουνόπερα είναι ένα μικρό κωμικό αριστούργημα, οι ερμηνείες απολαυστικές, η ιδέα γαργαλιστική, μόνο που η ίδια η κωμωδία, σταδιακά, βαραίνει την πλοκή της και χάνει, στην επανάληψη, ένα μέρος από την ελαφρότητα και την εξυπνάδα της.
50
Ιάκωβος Γωγάκης
2019-10-02
Πρόκειται για ανάλαφρη σάτιρα, μέσα σε ένα συγκεκριμένων πλαίσιο δυνατοτήτων, όπου ο ρομαντικός δημιουργός της, απλοποιεί τη διένεξη κι εναποθέτει τις ελπίδες του στους κοινούς θνητούς, για ένα ειρηνικό μέλλον, ανάμεσα στους δύο λαούς. Είναι και μια ταινία που διακωμωδεί τον παραλογισμό των ανθρώπων, που έμαθαν να ζουν με τη βία και αδυνατούν να αλλάξουν.
40
Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ
Τίποτα το φοβερό και το πρωτότυπο στην χαμηλότονη κινηματογραφική παραγωγή, που απαλά και ανθρώπινα, έχοντας ως όχημα την κωμωδία, προτείνει ένα ειρηνικό «χέρι» στους δυο λαούς.