Colette(2018)
Πρώτη προβολή: 11-10-2018

76
Έχουμε μια εντυπωσιακή αναπαράσταση της ζωής της εμβληματικής Γαλλίδας συγγραφέως της αβαν γκάρντ, Κολέτ, που, μέσα από το έργο της, έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης τον 20ό αιώνα σε μια συναρπαστική αφήγηση γεμάτη ένταση και βρετανικό χιούμορ και έντονες, δυνατές ερμηνείες και φυσικά την υπογραφή του γνωστού από το σπαρακτικό "Still Alice" Γουος Γουέστμορλαντ.
70
Έλενα Χριστοπούλου
Απρόσμενα απολαυστική ταινία για τη ζωή της ανατρεπτική συγγραφέως Κολέτ. Ο συν-σκηνοθέτης του «Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει» αφήνει το δράμα στην άκρη, αλλά κρατάει το «κάθε στιγμή μετράει» κι αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας που την έζησε στο έπακρο.
70
Γεράκου Γιώτα
2018-10-20
Το Colette είναι μια ευχάριστη βιογραφική ταινία, σε μια ειλικρινή μεταφορά της ιδιαίτερης ζωής της ομώνυμης συγγραφέας και την σημαντικότητα των δράσεων της.
70
Τάσος Μελεμενίδης
2018-10-18
Η Νάιτλι μπορεί να μη μοιάζει με την αληθινή Κολέτ, όμως το ερωτικό παιχνίδι του φακού με την ανδρόγυνη μορφή της γίνεται βασικό εργαλείο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα, ενώ ο Ντόμινικ Γουέστ, ως προέκταση του Γουίλι, καταπίνει το κάδρο σε κάθε του εμφάνιση, σε μια απολαυστική, οπερατική ερμηνεία.
68
Αγγελική Αντωνίου
Η ταινία Colette του Wash Westmoreland είναι ένα απλό δράμα εποχής, που χωρίς να εμβαθύνει ή να απαιτεί, έχει θέματα που σίγουρα εξακολουθούν να ενδιαφέρουν, παρουσιάζοντας την ιστορία ενός τοξικού γάμου και μιας μοναδικής γυναίκας ιδανικά, σε μια ταινία όμορφα και κομψά φτιαγμένη.
60
Αχιλλέας Βασιλείου
Άψογο στον χρονικό καταμερισμό της ταινίας και χωρίς ίχνος ταλαιπωρίας, η ταινία κυλάει όμορφα από την αρχή και την Κολέτ ως επαρχιωτοπούλα που αναζητά τον έρωτα και το διέξοδο από την εκεί ζωή. Η Keira Knightley ερμηνεύει προσεκτικά τον ρόλο από την αρχή και σταδιακά τον αποθεώνει σε μία από τις ωραιότερες ερμηνείες της.
60
Τάσος Ντερτιλής
Η εντυπωσιακή επιστροφή του Γουός Γουέστμορλαντ με την ιστορία της θρυλικής αμφίφυλης συγγραφέα Κολέτ δεν είναι καθόλου η τυπική ταινία εποχής που θα περίμενε κανείς...Κάθε άλλο...
60
Ηλίας Δημόπουλος
Περιληπτική, ραφιναρισμένη -και επιλεκτική- βιογράφηση της καλλιτεχνικής και προσωπικής χειραφέτησης της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως Κολέτ από τον σκηνοθέτη της «Still Alice».
60
Αλέξανδρος Κυριαζής
2018-10-16
Ίσως οι οπαδοί της συγγραφέως βρουν κάτι στο Colette που να τους ενθουσιάσει, όμως εγώ δε βρήκα κάτι τέτοιο. Ήταν μια αξιοπρεπέστατη βιογραφία, που δε με έκανε να έκανε να βαρεθώ, είχε καλές ερμηνείες, αλλά μέχρι εκεί.
60
gaRis
2018-10-14
Η ταινία είναι τύπου BFI, κοστουμάτη με λουξ production design να γουλάρει ο αμφιβληστροειδής.
60
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Η ταινία έχει αυτό που λέμε στρωτή αφήγηση από την αρχή ίσαμε το τέλος αλλά έχει κι εστίαση συγκεκριμένη, ώστε η ιστορία να διαθέτει συμπύκνωση, να μη χάνεται σε πολλά γεγονότα όπως την παθαίνουν κάποιες φορές οι σινε-βιογραφίες κι από πλευράς συγγραφικού έργου στρέφεται γύρω από τον άξονα της «Κλωντίν» και δεν βλέπουμε άλλα, κανένα από τα γνωστά της, ούτε το «Χρυσό μου» (Cherie), ούτε την πασίγνωστη «Ζιζή».
60
Άγγελος Πολύδωρος
Συνολικά έχουμε ένα άρτιο φιλμ από όλες τις απόψεις. Σκηνικά, κοστούμια, έξοχη φωτογραφία του Τζάιλς Νάτζενς και εξαίσια μουσική του Τόμας Αντές. Αλλά... Διότι υπάρχει ένα βασικό «αλλά». Η ταινία παρόλο που αναφέρεται σε μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα, δεν έχει κάποιο νεύρο, ίσως πιο σφιχτή σκηνοθεσία και κυλάει αργά δημιουργώντας την εντύπωση ότι προσπαθεί «να γεμίσει το χρόνο», παρόλο που η ζωή της Κολέτ ήταν πληθωρική.
50
Τατιάνα Καποδίστρια
Θαυμάσια φωτογραφία και ανασύσταση εποχής, δίπλα στην ωραία ερμηνεία της Νάιτλι, δίνουν πόντους σε αυτή την καλοβαλμένη, αλλά άνιση και μάλλον ρηχή βιογράφηση της γαλλίδας συγγραφέως Κολέτ.
50
Νίκος Παλάτος
2018-10-08
Φροντισμένη βιογραφία μιας ίσως όχι και τόσο γνωστής συγγραφέως στο εκτός Γαλλίας πλήθος, που όμως σημάδεψε το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με το έργο και την προσωπικότητά της. Το ενήλικο κοινό θα την εκτιμήσει δεόντως, παρά την ενίοτε συντηρητική προσέγγιση στο θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας της ηρωίδας. Υπάρχει, βέβαια, σοβαρή περίπτωση για μερίδα θεατών, αυτό να αποτελεί και προτέρημα...
50
Θανάσης Πατσαβός
2018-10-10
Η Κίρα Νάιτλι υποδύεται τη θρυλική Κολέτ σε μία άτολμη αλλά αξιοπρεπή βιογραφία που προσεγγίζει με ανάλαφρο τρόπο τα πρώτα βήματα της συγγραφέα που έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-10-12
Ο σκηνοθέτης Γουός Γουέστμορλαντ («Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει») διατυπώνει μια στρατευμένη βιογραφία πάνω στη θέση της Γυναίκας και την απέλπιδα προσπάθειά της να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην ανδροκρατούμενη και καταπιεστική κοινωνία του 1900. Η Κίρα Νάιλτι υποδύεται τη θρυλική Κολέτ σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της.
40
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-10-06
Πάνω σε αυτό το κεφάλαιο της ζωής της, την «επανάσταση», που υπήρξε και σεξουαλική γιατί η Κολέτ ελκυόταν και από τα δύο φύλα, ο σκηνοθέτης Γουάς Γουεστμόρλαντ έφτιαξε μια στρωτά ειπωμένη, ακαδημαϊκή βιογραφία, χρησιμοποιώντας το αψεγάδιαστο πρόσωπο της πρωταγωνίστριάς του ως φανό.
40
Ιάκωβος Γωγάκης
Το κινηματογραφικό πορτραίτο της Κολέτ, είναι αρκετά επιφανειακό σε σχέση με το τι ήταν πραγματικά η Γαλλίδα λογοτέχνης. Η Κίρα Νάιτλι ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο και -στο μέτρο που της επέτρεψε το σενάριο- διείσδυσε στο μεταβαλλόμενο ψυχικό κόσμο της Κολέτ, δεν ήταν αρκετή η συγκεκριμένη παρουσία για να απογειώσει την προβληματική οπτική του Wash Westmoreland.
40
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Γενικά πέρα από την στερεοτυπικά (πάντα ίδια κατά τη γνώμη του γράφοντος), καλή ερμηνεία της Κίρα Νάιτλι και των υπόλοιπων ηθοποιών, η προσέγγιση είναι αρκετά ακαδημαϊκή και καρτποσταλική, χωρίς ίχνη πραγματικού πάθους, κάτι που σίγουρα διέθετε η πραγματική Κολέτ.
40
Χρήστος Μήτσης
2018-10-04
Ένα τυπικό (και τυποποιημένο) biopic εποχής, στρογγυλεμένο σε κάθε γωνία του.
30
Παύλος Θ. Κάγιος
Ένα πληκτικό μπουλβαράκι, μια «ανάλαφρη» -και πληκτική!- κομεντί.
30
Μαρία Γκιούλη
2018-10-02
Η μισή της ζωή, αυτή που ουσιαστικά αγάπησε με μεγαλύτερη θέρμη η ίδια, προβάλλεται σε fast forward και συνεπώς ξεχνιέται. Μοιραία, μένουμε με ένα αποτέλεσμα που προκαλεί μεν έμπνευση και ώθηση για δημιουργία αλλά απέχει πολύ μία συγκλονιστική κινηματογραφική βιογραφία ενός τέτοιου ρηξικέλευθου προσώπου.