Αδελφικοί Εχθροί(2018)
(Frères Ennemis) | Πρώτη προβολή: 11-10-2018

90
Λήδα Γαλανού
2018-10-20
Ο Ελοφέν μιλά με τον δικό του τρόπο για τα μοιραία λάθη (όχι των ηρώων, αλλά της κοινωνίας), γι' αυτή τη ζωή του περιθωρίου που κρύβει όλα τ' αξιώματα της ύπαρξης. Αν το φινάλε του έρχεται ως ανατροπή, γρήγορα συνειδητοποιείς ότι ήταν προδιαγεγραμμένο. Κι αν η ταινία διατηρεί το σασπένς ενός θρίλερ, σωστά μεταφράζεται ως μια σύγχρονη τραγωδία που, όπως πάντα, στέκεται απορημένη μπροστά στην αναμέτρηση του ανθρώπου με το πεπρωμένο.
80
Άγγελος Πολύδωρος
2018-10-16
Ο σκηνοθέτης Νταβίντ Ελοφέν χωρίς να καταφεύγει στο μελόδραμα, χτίζει με ρυθμό και αυξανόμενη ένταση το αστυνομικό δράμα (τραγωδία, ουσιαστικά), χρησιμοποιώντας όλα τα κλισέ του αστυνομικού φιλμ και παράλληλα, μέσα από τους χαρακτήρες δικαιολογεί όλες τις ενέργειες και τις συνέπειές τους. τα βρώμικα παιχνίδια, τους άγραφους κανόνες που υπάρχουν, όχι μόνο μέσα στους κόλπους της αστυνομίας αλλά και ανάμεσα σε ανθρώπους δεμένους συναισθηματικά, που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους και θεωρούν ότι μόνον εκείνοι κάνουν το σωστό.
80
Μανώλης Κρανάκης
2018-10-18
Μια αστυνομική περιπέτεια που παίρνει τις διαστάσεις τραγωδίας στο φιλμ του Νταβίντ Ελοφέν που αποδεικνύει πως δεν συστήθηκε τυχαία με το «Μακριά από τους Ανθρώπους» ως μια ιδιάζουσα περίπτωση στο γαλλικό σινεμά.
70
Όπλο του, το μελετημένα δομημένο σκριπτ, που χωρίς να παρουσιάζει τίποτα τρομερές εκπλήξεις στην εξέλιξη του, εντούτοις κρατά το σασπένς σε κορυφαία επίπεδα, ίσαμε το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εκεί που περιμένεις να πάρει μπροστά μια λυτρωτική ανατροπή, διαφορετική από αυτή που στο πίσω μέρος του μυαλού σου σιγοβράζει από την πτώση των εισαγωγικών κρέντιτς. Η μοίρα έχει γράψει από νωρίς όμως...
60
Τάσος Ντερτιλής
Σφιχτοδεμένο δραματικό θρίλερ στα υποβαθμισμένα προάστεια του Παρισιού.
60
Τάσος Μελεμενίδης
Περισσότερο ταγμένο στην ιστορία του και την πορεία των ηρώων της, παρά στις προεκτάσεις της και τις ταξικές διαφορές της γαλλικής κοινωνίας, το αστυνομικό φιλμ του Νταβίντ Ελοφέν διατηρεί την καλή παράδοση που έχει το είδος στη χώρα.
60
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Ένα αστυνομικό θρίλερ με στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, καθώς (όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης ταινίας του), χειρίζεται τα κλισέ του είδους για να φτιάξει κάτι καινούργιο, πιο βαθύ αλλά αδιαπραγμάτευτα κινηματογραφικό.
60
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-10-06
Ένας μπάτσος κι ένας κακοποιός με κοινές καταβολές στα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια μπλέκουν σε υπόθεση ναρκω-φόνων, σε αυτή την σκεπτόμενη, στιβαρά σκηνοθετημένη, και εξόχως ατμοσφαιρική αστυνομική ταινία.
60
Έλενα Χριστοπούλου
2018-10-12
Ένα γαλλικό «The Wire» τρόπον τινά, με απόηχους «Έντασης», το «Αδελφικοί εχθροί» είναι τραχύ, ρεαλιστικό και σφιχτό.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-10-08
Ο μικρόκοσμος του καθενός από τους «αδελφικούς εχθρούς» που μεγάλωσαν ζόρικα στα προάστια του Παρισιού απεικονίζεται δορυφορικά και ο Ματίας Σκουνέρτς με τον Ρέντα Καντέμπ είναι οι αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές ενός καλογυρισμένου αστυνομικού δράματος που ακουμπάει στη μεγάλη σχολή των γαλλικών polar, αν και δεν κομίζει νέες ιδέες ή αξιοσημείωτες παραστάσεις.
60
Χρήστος Μήτσης
2018-10-14
Δυναμική αστυνομική περιπέτεια από τον σκηνοθέτη του «Μακριά Από τους Ανθρώπους», ρεαλιστική και καλοσκηνοθετημένη, αν και η πλοκή της κρύβει λιγοστές εκπλήξεις.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-10-10
Μια γνήσια περιπέτεια γαλλικού υποκόσμου (αγοραπωλησία ναρκωτικών, εν ψυχρώ δολοφονίες, επιδρομές αστυνομίας, κυνηγητά αυτοκινήτων) αλλά συγχρόνως μια κατά βάθος ρομαντική ταινία που ασχολείται με αμαρτωλές ψυχές βυθισμένες στις ενοχές αναζητώντας τρόπους εξιλέωσης σε έναν κόσμο που δεν τις θέλει.
50
Βασίλης Παπαστεργίου
Με ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί δεκάδες φορές και μόνο επιπλέον προσόν τις καλές ερμηνείες, δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μας ιντριγκάρει σε μία ταινία τίμια όσο κρατάει, αλλά καταδικασμένη στην λήθη λίγες ώρες αφότου θα φύγουμε από την αίθουσα.
50
Ιάκωβος Γωγάκης
Το έργο διαθέτει φρενήρη ρυθμό , ενώ η κίνηση της κάμερας, που ακολουθεί και παρακολουθεί το κεντρικό πρόσωπο -κυρίως στους εσωτερικούς χώρους- αρχίζει σταδιακά να δημιουργεί το επιθυμητό αίσθημα ασφυξίας, ανάλογο με την τύχη, της ίδιας του της ύπαρξης. Αντιθέτως, το αφήγημα και το επιστέγασμα του έργου, είναι πέρα για πέρα αφελές κι επικίνδυνο.
50
Βικτωρία Μιχαήλ
2018-10-04
Άμεσος φυλάκισις για όσους έχουν μητρώο στα συναφή, αλλά ο πλήρης σωφρονισμός μάλλον αποκλείεται. Το déjà vu παραφυλάει στη γωνία κι όσους δεν ανήκουν ντε και καλά στην κλίκα αλλά θα κοπιάσουν είτε για τον Φλαμανδό πρωταγωνιστή είτε για τον καθοδηγητή του – ο πρώτος βάζει κάτω τον δεύτερο. Όσοι δεν μπορούν τα ντετεκτιβικά και τον ντουβρουτζά και τα γαλλικά, επισκεπτήριο αλλού.
50
nicolas1810
Ενδιαφέρον αστυνομικό θρίλερ, με βραδύκαυστο σενάριο το οποίο πιάνει καλά τις σχέσεις των Γάλλων από το Μαγκρέμπ, στερείται όμως σημαντικών εκπλήξεων καθώς γρήγορα γίνεται εύκολα φανερό το τι έχει συμβεί. Πολύ καλό το πρωταγωνιστικό δίδυμο.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-10-02
Καλογυρισμένο, αν και προβλέψιμο αστυνομικό θρίλερ του Νταβίντ Ελοφέν («Μακριά από τους ανθρώπους»), που ρίχνει το βάρος εξίσου στην πυκνή δράση και τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων.
40
Πέτρος Μάκας
Είναι μια ιστορία που την έχεις δει πολλές φορές, με ανατροπές σαπουνόπερας, αργό ρυθμό και τίποτα ενδιαφέρον να «σπάει» αυτή την μονοτονία της εικόνας και του διαλόγου.
40
Παύλος Θ. Κάγιος
Μια κλασική γκανγκστερική ταινία με γαλλικό υπόκοσμο σε στυλ Μελβίλ που δεν έχει να προσθέσει τίποτα καινούργιο στο είδος εκτός από την εκρηκτική ερμηνεία από τους δύο πρωταγωνιστές Ματίας Σχούναρτς και Ρεντά Καντέμπ.