Η Μέρα της Επιστροφής μου(2018)
(The Mercy) | Πρώτη προβολή: 05-07-2018

60
Αγγελική Στελλάκη
2018-07-20
Το The Mercy παραμένει μια αξιοπρεπέστατη βιογραφία, με ενδιαφέρουσα φωτογραφία και δύο πολύ καλές ερμηνείες, ακόμα και αν αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξιοποιεί πλήρως τα συστατικά της ιστορίας.
60
Το συγκινητικό του φινάλε και η θυσία του προκειμένου να μην παραιτηθεί του αγώνα και ντροπιάσει εαυτόν, γυναίκα, παιδιά, χρηματοδότες και υποστηρικτές, δεν συμβαδίζει με την χολιγουντιανή χάπι εντ αισθητική, γεγονός που είχε αντίκτυπο και στην εισπρακτική απήχηση του φιλμ, ώστε να μην αποφέρει στα ταμεία της Canal Plus, που στοιχημάτισε πάνω του, τα αναμενόμενα οφέλη... Δίχως αυτό να σημαίνει πάντως πως συνολικά η καλλιτεχνική προσπάθεια δεν ήταν καλή, μάλλον πιο πολύ αφελή εμπορικά μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς γνωρίζοντας από πριν, πως τέτοιου είδους τραγικές στιγμές, είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές από το ευρύ κοινό.
50
Παναγιώτης Πυλαρινός
Το The Mercy παρ 'όλα τα ελαττώματά του, εξακολουθεί να είναι μια αξιόλογη ταινία, συναρπαστική και τεχνικά καλά κατασκευασμένη.
50
Λήδα Γαλανού
Παρά την αληθινή ιστορία και το πρόσφορο θέμα του ανταγωνισμού του ανθρώπου με τη φύση και με τη συνείδησή του, η ταινία κυλά σε... υπερβολικά ήρεμα νερά, χωρίς ένταση και χωρίς βάθος, με τον Κόλιν Φερθ να παλεύει μόνος του να πλοηγήσει στις υπαρξιακές συγκρούσεις του ήρωά του.
50
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-07-10
Η αληθινή ιστορία ερασιτέχνη άγγλου ιστιοπλόου που μετείχε σε αγώνα-περίπλου του κόσμου το 1968, σε μια υπερβολικά στενόχωρη, μοραλιστική αφήγηση που δεν συνεγείρει, παρά τις δυνατές ερμηνείες.
50
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-07-18
Η «Μέρα της επιστροφής μου» προκαλεί συγκίνηση, όμως ο ήρωάς της είναι περισσότερο αντικείμενο ψυχανάλυσης παρά κινηματογραφικής ψυχαγωγίας.
50
Πάνος Αχτσιόγλου
2018-07-16
Παρά την ολοκάθαρη συνέπεια, αλλά και ευαισθησία, απέναντι στο υλικό που διαθέτει και χρησιμοποιεί, το φιλμ του Μαρς στρέφεται γρήγορα σε μια ασφαλή δραματοποίηση.
50
Αλέξανδρος Κυριαζής
2018-07-14
Οι θεατές θα περάσουν ένα συμπαθητικό 90λεπτο, θα γνωρίσουν και την ιστορία του Crowhurst, όμως πιθανότατα θα την ξεχάσουν πριν καν βγουν από την αίθουσα.
50
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-07-12
Ο ρυθμός δεν ευνοεί την ταινία, ο Κόλιν Φερθ είναι ιδανικός λόγω της εγγενούς εγκράτειας στην υποκριτική του, ενώ η Ρέιτσελ Βάις παίζει τη στωική σύζυγο.
40
Έλενα Χρηστοπούλου
Κατατονικό παρά ανταριασμένο, που πνίγει διαρκώς όποιο συναίσθημα πάει να φουσκώσει φυσικά.
40
nicolas1810
Χαρακτηριστική ταινία με ενδιαφέρουσα αληθινή ιστορία και καλούς ηθοποιούς, που δεν ξεφεύγει με τίποτα από τα επίπεδα της χρυσής μετριότητας.
40
Άγγελος Πολύδωρος
Οι εναλλαγές των σκηνών από τον ανοικτό ωκεανό πίσω στη στεριά και την αγωνία των ανθρώπων που άφησε πίσω, πάσχει από ένταση και δραματικότητα και μένει μόνο να παρακολουθείς τις φιλότιμες προσπάθειες δύο πολύ καλών ηθοποιών να σε συγκινήσουν.
40
Θανάσης Πατσαβός
2018-07-04
Μετά τη «Θεωρία των Πάντων», ο Τζέιμς Μαρς σκηνοθετεί μια ακόμα αληθινή ιστορία επιβίωσης, αλλά παρά το αξιόλογο καστ αποτυγχάνει να της δώσει τη βαρύτητα που θα την απογείωνε σε κάτι πέρα από μια καλογυαλισμένη καταγραφή μιας εξωφρενικής υπόθεσης.
40
Χρήστος Μήτσης
2018-07-08
Άνευρη δραματική περιπέτεια που προσπαθεί να διαλευκάνει μια διαβόητη, πολλαπλώς μυστηριώδη ιστορία, αλλά, παρά τις προσπάθειες του εξαιρετικού Κόλιν Φερθ, παραμένει μέχρι τέλους υποτονική και ανώδυνα διεκπεραιωτική.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-07-06
Οι σκηνές στο μισοκατεστραμμένο σκάφος, με τον ήρωα να διχάζεται ανάμεσα στην παραίτηση του αγώνα (για χάρη της οικογένειάς του) και της κατάκτησης του επάθλου που θα τους αλλάξει τη ζωή, δίνονται με αφοπλιστική αγωνία και συγκίνηση (κομβική η ερμηνεία του Φερθ) αλλά στο δραματουργικό σκέλος του έργου υπάρχει έντονη κοινοτυπία και δυστοκία στην επίτευξη του τελικού στόχου.
40
Βαρβάρα Κοντονή
2018-07-02
Κάπως αργόσυρτο στον ρυθμό και τις εναλλαγές του, το «Η Μέρα της Επιστροφής μου» είναι ένα φιλμ που τουλάχιστον θα σε αποζημιώσει με τις ερμηνείες του (στα καλύτερά του εδώ ο Κόλιν Φερθ), αλλά και την τραγικότητα της πραγματικής ιστορίας του Ντόναλντ Κρόουχερστ.
40
Παύλος Γκουγιάννος
Ενώ το «The Mercy» έχει ένα καλό σενάριο και μία ενδιαφέρουσα πρώτη ύλη, και ενώ η ταινία δεν έχει την διάθεση της ηρωοποίησης, αντιθέτως επισημαίνει τα αρνητικά στοιχεία όλων των ηρώων, και πώς ο καθένας προσπαθεί να καπηλευθεί την ενδεχόμενη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, εν τέλει όπως ο ήρωας, έτσι και η ταινία μένει ξέπνοη, διότι της λείπει η ένταση και η μεγαλύτερη ανάλυση των σκοπιμοτήτων κυρίως του πρωταγωνιστή.
40
Τάσος Ντερτιλής
Μια άλλη σεναριακή αντίληψη ίσως οδηγούσε το καράβι του Μαρς σε διαφορετικά νερά. Έτσι όπως είναι παραμένει στα αβαθή της κοινωνικής ηθογραφίας, τυχερός με το έξοχο πρωταγωνιστικό του ζεύγος που διαθέτει την ερμηνευτική δεινότητα για να εξυψώσει τους χαρακτήρες του στα σχεδόν τραγικά επίπεδα που τους ανήκουν.