Ο Πρόεδρος(2017)
(La Cordillera) | Πρώτη προβολή: 05-07-2018

70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-07-20
Ένα θρίλερ (πρωτοπαίχτηκε στο «Ένα κάποιο βλέμμα» των περσινών Κανών) που κινείται με δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα ανάμεσα στον Χίτσκοκ και τον Κιούμπρικ, με φόντο τη σύνοδο κορυφής των Λατινοαμερικανών ηγετών, που μαζεύονται στη Χιλή, σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο στην κορυφή των Άνδεων, για να συνάψουν συμφωνία για την ίδρυση ενός λατινοαμερικανικού οργανισμού πετρελαίου.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-07-18
Την ευρύτερη έννοια της πολιτικής θέλει να πραγματευτεί ο Μίτρε και το πετυχαίνει μέσα από το ώριμο πορτρέτο του Ρικάρντο Νταρίν, ο οποίος αιφνιδιάζει συνεχώς τους φίλους και τους αντιπάλους του με οικονομία λόγου και κινήσεων σε ένα εκφραστικό και σεναριακό σκάκι.
70
Κώστας Γ. Καρδερίνης
Μια «δύσκολη» ταινία για ένα θέμα ακανθώδες περί της διττής φύσης του ανθρώπου, το οποίο μπορεί να μετα-προσαρμοστεί στο περιβόητο όραμα της ενωμένης Ευρώπης, όπως την «εννοεί» μια σιδηρά καγκελάριος. Στην περίπτωσή μας όμως, καλούμαστε να βρούμε ποιος είναι ο από μηχανής θεός που στην ταινία λέγεται Ντέρεκ Μακίνλεϊ [Christian Slater].
60
Λήδα Γαλανού
Ο Αργεντινός σκηνοθέτης του «Φοιτητή» και του «Paulina» στήνει, με υπομονή και επιμέλεια, ένα πολιτικό θρίλερ, με μεταφυσικούς, ψυχολογικούς απόηχους, στη γραμμή των καλύτερων δειγμάτων του είδους, του αμερικανικού σινεμά του '70.
60
nicolas1810
Πολιτικό θρίλερ με γενναία δόση οικογενειακού δράματος, που χειρίζεται έξοχα το πρώτο σκέλος με τη σεκάνς της συνομιλίας Προέδρου και Αμερικανού απεσταλμένου να είναι συναρπαστική και συνάμα ξεβρακωτική και με ενδιαφέρουσες παραμέτρους ως προς το δεύτερο, οι οποίες πατάνε εν πολλοίς στη Νύχτα Αγωνίας του Χίτσκοκ.
60
Άγγελος Πολύδωρος
Η ταινία του Σαντιάγκο Μίτρε, είναι ένα «παλιομοδίτικο» πολιτικό θρίλερ με κάποιες μεταφυσικές και κλειστοφοβικές τάσεις, όσον αφορά τη στροφή που κάνει μετά την ύπνωση της κόρης του Προέδρου, η οποία αποβαίνει καθοριστική για τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και θυμίζει στο θεατή κάτι από το «Νύχτες αγωνίας» (Spellbound) του Χίτσκοκ.
60
Νίκος Δρίβας
Ο Πρόεδρος είναι μια προσεγμένη και απλή παραγωγή και γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τρόπο που κυλάει στο σύνολο της η ταινία, ενώ όσο περνάει η ώρα εξελίσσεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
60
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2018-07-08
Το πολύ ενδιαφέρον πέρα από τα ωραία που μας λέει ο Mitre, είναι πως διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ. Όποτε βλέπετε σε ταινία να πρωταγωνιστεί ο Ricardo Darín, να είστε σίγουροι ότι είναι καλή ταινία. Ο άνθρωπος είναι εγγύηση και είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικός εδώ ως ο φιλόδοξος και εντέλει κυνικός πρόεδρος της Αργεντινής.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-07-14
Ο Μίτρε έφτιαξε ένα πολυεπίπεδο, σύνθετο έργο που, παρότι κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις, νιώθεις ότι περιβάλλεται από έναν μεταφυσικό αέρα που γοητεύει. Εστω και αν το σκέλος που αφορά τα προσωπικά του κεντρικού ήρωα είναι σαφώς πιο αδύναμο από εκείνο που αφορά την πολιτική του δραστηριότητα.
60
Χρήστος Μήτσης
2018-07-16
Βραδύκαυστο και ατμοσφαιρικό δραματικό θρίλερ πάνω στη διαχείριση της εξουσίας, το οποίο συνδέει τολμηρά πολιτική και ψυχανάλυση, από τον βραβευμένο σκηνοθέτη της «Paulina».
60
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2018-07-12
Με τα πόδια του στο αμερικανικό πολιτικό σινεμά της δεκαετίας του 70 και το κεφάλι του σε μια περιοχή που μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά σε αυτή του «House of Cards» με μια γερή δόση μεταφυσικού, το «La Cordilliera» έχει αιχμή και χιούμορ, περίσσια ατμόσφαιρα κι αγωνία. Κι αν δεν λέει κάτι αληθινά καινούριο ή συνταρακτικό για τους ανθρώπους ή τους πολιτικούς, το κάνει με απόλυτα ελκυστικό κι ενδιαφέροντα τρόπο.
60
Βικτωρία Μιχαήλ
2018-07-10
Οι συνάδελφοι του ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ κ.ο.κ. θα κατεβάσουν τα μολύβια τους και θα χαζεύουν – μαζί με το fan club του Φρανκ Άντεργουντ (μόνο Κλερ από δω και πέρα), του σκηνοθέτου (λέμε τώρα...), του Νταρίν και του «όλε!» (αυτά υπάρχουν κι εν πολλοίς ταυτίζονται). Ορκισμένοι του Hitch, σας αφορά επίσης ανυπερθέτως. Αν δεν το 'χεις με το φλου, στο μυστήριο ειδικά, μπορεί να αισθανθείς ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά. Θα εξέλθει Καμ(μ)ένος όποιος δεν τρέφει το παραμικρό ενδιαφέρον για το chic «Δυτικής Πτέρυγας».
60
Παναγιώτης Πυλαρινός
Μια έξυπνη και ενήλικη ταινία που καλεί τον θεατή να προβληματιστεί για την τρέχουσα πολιτική, ενω το μεγαλύτερο της ατού είναι η μετατροπή της από ένα πολιτικό θρίλερ σε μια αλληγορία του κακού.
50
Έλενα Χρηστοπούλου
Στιβαρό μεν, μπερδεμένο δε, με τις δυο ιστορίες να μην δένουν ποτέ ούτε να επικοινωνούν συναισθηματικά, παρά τον... διάλογο.
50
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-07-02
Το αρτίστικα αινιγματικό πορτρέτο του (επινοημένου) Αργεντινού προέδρου σε μια στιλάτη (μα κάπως απροσπέλαστη) μίξη πολιτικής ίντριγκας και οικογενειακών προβλημάτων με ωραίες ερμηνείες –και φόντο τις υποβλητικές χιονισμένες Άνδεις.
50
Νεκτάριος Σάκκας
2018-07-04
Πειστικός ο Ρικάρντο Νταρίν στο ρόλο ενός πολιτικού υπό πίεση, ωστόσο η τρίτη ταινία του φιλόδοξου Σαντιάγκο Μίτρε («Paulina») αντιμετωπίζει με μια άνιση και μάλλον απλοϊκή προσέγγιση τις γκρίζες ζώνες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας.
50
Τάσος Ντερτιλής
Παρά τις επί μέρους αδυναμίες, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της εποχής, γνήσιο προϊόν ενός λατινοαμερικάνικου Χόλιγουντ-εν-τη- γενέσει.
50
Γιώργος Νυκταράκης
Θέλει να κάνει ένα πολιτικό δράμα; Μια προσωπογραφία του Προέδρου; Ένα ψυχολογικό θρίλερ; Τελικά λίγο απ' όλα και τίποτα πολύ συγκεκριμένο, με το σενάριο να εναλλάσσεται ανάμεσα στις διαφορετικές δομές χωρίς να δίνει κάποια ξεκάθαρη κατεύθυνση και χωρίς να ανεβάζει την ένταση της παρακολούθησης.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-07-06
Αρκετά ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ από τους παραγωγούς του αργεντίνικου «Ιστορίες για Αγρίους» με τον εξαίρετο Ρικάρντο Νταρίν να δίνει ψυχολογικό βάθος και ρεαλιστική υπόσταση στον χαρακτήρα του, ο οποίος σημαδεύει ολοκληρωτικά το φιλμ.
40
Αντώνης Γκούμας
Για τους πολύπαθους Αργεντίνους, την πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια από την έντονη οικονομική κρίση και πτώχευση που πέρασαν παλαιότερα και ως ένα βαθμό βιώνουν ακόμα, η ταινία μπορεί να κρύβει συμβολισμούς και κλεισίματα ματιού. Για το υπόλοιπο κινηματογραφικό κοινό η κινηματογραφική δομή και γλώσσα της ταινίας όμως είναι σχεδόν ακαταλαβίστικη.