Η Σωτηρία της Ψυχής(2016)
(Hotel Salvation) | Πρώτη προβολή: 05-07-2018

70
Αλέξανδρος Κυριαζής
2018-07-20
Μια πανανθρώπινη γλυκόπικρη τρυφερή δραμεντί, το Hotel Salvation έχει να πει πολλά, τόσο θεματικά όσο και καλλιτεχνικά και το καταφέρνει χάρη στο άπλετο ταλέντο των συντελεστών του.
70
Έλενα Χρηστοπούλου
Τρυφερή και απρόσμενα ανάλαφρη, η «Σωτηρία της ψυχής» είναι ένα κινηματογραφικό βάλσαμο που τολμά να αγγίξει δύσκολα ζητήματα με φαινομενικά απλό τρόπο.
60
Τατιάνα Καποδίστρια
Γλυκόπικρη, υποδόρια αστεία πραγματεία πάνω στον θάνατο, την οικογένεια, και τις ινδουιστικές παραδόσεις σε αυτό το έξυπνο, στιβαρά σκηνοθετημένο, και άριστα παιγμένο ντεμπούτο του νεαρού ινδού σκηνοθέτη.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Ταξίδι αυτογνωσίας αλλά και απελευθέρωσης, διανθισμένο με χιούμορ, είναι η πρώτη αυτή ταινία του 26χρονου Ινδού σκηνοθέτη Σουμπασίς Μπουτιάνι...
60
Θόδωρος Γιαχουστίδης
Το βασικό προτέρημα της ταινίας είναι ότι μιλάει για ένα τόσο βαρύ θέμα, όσο ο επερχόμενος θάνατος ενός ανθρώπου, με καθόλου «βαρύ» τρόπο. Ίσα ίσα, υπάρχει και μπόλικο χιούμορ στο φιλμ, όχι χοντρό, όχι φαρσικό, αλλά πολύ διακριτικό κι έξυπνο, σαν βρετανικό ένα πράμα.
60
Τάσος Ντερτιλής
Πάντως από την άποψη φόρμας και κινηματογραφικής γραφής, αυτή η συγκινητική και δραματική κομεντί οφείλει περισσότερα στο σινεμά του μέγιστου Ιάπωνα Γιασουχίρο Όζου και ειδικότερα στο κλασσικό Ταξίδι στο Τόκιο παρά στην Ινδική κουλτούρα και παράδοση. Απέραντη χώρα η Ινδία, τεράστια η κινηματογραφική της βιομηχανία, πολύ μικρή όμως αναλογικά και σποραδική η καλλιτεχνική της συμβολή στην παγκόσμια κινηματογραφία.
60
nicolas1810
Οικογενειακό δράμα ωρίμανσης και σύσφιξης σχέσεων, λιγότερο πένθιμο από όσο ακούγεται, λιγότερο φολκλόρ από όσο το θέμα προδιαθέτει, με μέτριο σενάριο που φέρνει βόλτες γύρω από τον εαυτό του, αλλά και μια αδιαπραγμάτευτη ζεστασιά που σε κερδίζει.
60
Παναγιώτης Πυλαρινός
Το Hotel Salvation αγγίζει όλες τις γενιές και είναι στην ουσία της μια ταινία για τη ζωή, την οικογένεια και την αγάπη σε όλες της τις διαστάσεις.
60
Άγγελος Πολύδωρος
Μαγευτικές εικόνες από το γνωστό Μπενάρες (μία πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων, στη δυτική όχθη του ποταμού Γάγγη όπου πραγματοποιούνται παραδοσιακές τελετουργίες για τον καθαγιασμό των ψυχών) και καλές ερμηνείες που αναδεικνύουν σκέψεις γύρω από το νόημα της ζωής και του θανάτου αλλά και τη δύναμη της αγάπης, δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ταινία, ενώ οι «διευκολύνσεις» του παραποτάμιου ξενοδοχείου της Σωτηρίας προς τους πιστούς που συχνάζουν εκεί και του τρόπου που τις αντιμετωπίζει ο «τεχνοκράτης» Ρατζίβ (με το κινητό να χτυπάει συνεχώς στο χέρι του) χαρίζουν χιουμοριστικά διαλείμματα στην εξέλιξη της ιστορίας.
60
Λήδα Γαλανού
Χαριτωμένο και συγκινητικό, το «Hotel Salvation» φιλοξενεί μια ουσιαστική ιστορία για τη συμφιλίωση και την απελευθέρωση: για μια οικογένεια και για την ίδια την Ινδία, διασπασμένη ακόμα ανάμεσα στην παράδοση και στο μέλλον.
60
Ηλίας Δημόπουλος
2018-07-16
Τρυφερή, ηθογραφική σπουδή πάνω στο χθες και το σήμερα των γενεών στην Ινδία καθώς και στην επανεύρεση της θρησκευτικά και πολιτισμικά σημαντικής για τον Ινδουϊσμό στάσης απέναντι στον θάνατο.
60
Χρήστος Μήτσης
2018-07-18
Χειροποίητο και τρυφερό δράμα πάνω στο πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία, μέσα από το συγκινητικό πρίσμα των ινδικών πολιτισμικών παραδόσεων.
60
Ρόμπυ Εκσιέλ
2018-07-14
Πόσο αέρινη μπορεί να είναι μια ταινία που προαναγγέλλει εξαρχής έναν θάνατο; Αν είναι συμβιβασμένη με αυτήν ακριβώς την ιδέα του τέλους, τότε μέχρι και γέλιο βγάζει, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή ενοχές.
60
Παναγιώτης Παναγόπουλος
2018-07-12
Σαφώς και δεν πρόκειται για σινεμά «διασκέδασης», ούτε καν για παραγωγή Bollywood, αν φαντάστηκες κάτι τέτοιο με το ινδικό θέμα. «Η Σωτηρία της Ψυχής» είναι ένα ανθρώπινο δράμα, που είναι και συγκινητικό και ευχάριστο (με έναν τρόπο). Αν σου αρέσουν τα ethnic κοινωνικά της κατηγορίας του «art-house», μάλλον θα την ευχαριστηθείς.
60
Παύλος Γκουγιάννος
2018-07-08
Ένα ινδικό διαμαντάκι, που ομορφαίνει την ψυχή μας βλέποντάς το, και νιώθεις ότι μόλις τελειώσει θα έρθει και η σωτηρία της δικής σου ψυχής.
60
Τάσος Μελεμενίδης
2018-07-10
Οι ινδουιστές ταξιδεύουν στα νερά του Γάγγη και στην ιερή πόλη του Βαρανάσι για να αναπαυθούν εν ειρήνη κυριολεκτικά και το Hotel Salvation μετατρέπει την εμπειρία αυτή σε ένα γλυκόπικρο φιλμ για όσα κερδίζουμε και χάνουμε με την παρουσία μας εδώ και κυρίως για το πώς ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όσους παραμένουν εν ζωή.
50
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-07-06
Ο 26χρονος σκηνοθέτης Σουμπασίς Μπουτιανί έχει πολύ ξεκάθαρη εικόνα του τι θέλει να πει αλλά και του πώς να το πει: η απλότητα των ομορφιών της ζωής τις οποίες τις περισσότερες φορές δεν έχουμε χρόνο να δούμε (αν και βρίσκονται μπροστά μας), απέναντι στην παράνοια της καθημερινότητας, την ανάγκη για όλο και περισσότερα πράγματα, τα οποία, βέβαια, στην τελική δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε.
40
Αγγελική Στελλάκη
2018-07-02
Οι αργοί ρυθμοί της ταινίας γίνονται σε ορισμένες στιγμές κουραστικοί, αλλά η ταινία συνολικά αποτελεί μια μελαγχολική ματιά στη ζωή που αφήνουμε πίσω μας, στο πως την χτίζουμε και στη σχέση μας με τους άλλους.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-07-04
...ένα φιλμ που κυλάει σχετικά μονότονα και δίχως εκπλήξεις.