Ντάρλινγκ(1965)
(Darling) | Πρώτη προβολή: 28-06-2018

100
Ακης Καπράνος 
2018-06-20
Tούτη εδώ η πλέον κλασική, μοναδικά γραμμένη, εξόχως σκηνοθετημένη και τόσο φινετσάτα πικρόχολη ταινία, μιλάει για όλα εκείνα τα «ντάρλινγκς», τους ανθρώπους που αναζητούν αδιάκοπα την προσοχή, την επικύρωση ή την εξουσία ενώ παράλληλα διακωμωδεί τη σύγχρονη (και αναφέρομαι και στο τότε αλλά και στο τώρα) κουλτούρα του lifestyle.
90
Χρήστος Μήτσης
2018-06-18
Βραβευμένη με τρία Όσκαρ, η τελευταία σπουδαία ταινία του free cinema περιγράφει ζωντανά, διεισδυτικά και με πικρή ειρωνεία τον πυρετό του Swinging London.
80
nicolas1810
Τα γυρίσματα στην Ιταλία είναι απίθανα, ο Ντερκ Μπόγκαρντ ψυχρά σπαρακτικός, το ασπρόμαυρο swinging London γοητευτικό, η δε Τζούλι Κρίστι σε ερμηνεία επίδειξη δύναμης βραβευμένης δικαιότατα με Όσκαρ.
80
Έλενα Χρηστοπούλου
Το «Darling» παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό θάρρος για την εποχή της που δεν διαφεύγει της προσοχής.
80
Κατερίνα Ανδρεάκου
2018-06-12
Έξοχο κοινωνικό σχόλιο για μια δυτική κοινωνία που μεταλλάσσεται, με άμεσες ομοιότητες με τις σημερινές περιστάσεις, αλλά και μια σπάνια σκιαγράφηση / σάτιρα της μεταπολεμικής Βρετανίας σε όλες τις αντιφάσεις της. Κάποια σημεία της μπορεί να φανούν παρωχημένα, αλλά αν είστε θαυμαστές του κλασικού σινεμά χαρακτήρων, δεν θα βρείτε πολλά καλύτερα παραδείγματα από αυτό το διαμάντι του βρετανικού κινηματογράφου.
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-06-14
Σημαντική, ιδιαίτερα για την τότε εποχή, ταινία, που σήμερα φαίνεται κάπως ξεπερασμένη. Παρόλο που η Τζούλι Κρίστι κέρδισε το Όσκαρ ερμηνείας, ο Ντερκ Μπόγκαρντ και ο Λόρενς Χάρβεϊ παραμένουν και σήμερα πολύ καλύτεροί της.
80
Άγγελος Πολύδωρος
Με τολμηρό ρεαλισμό, ο Τζον Σλέσινγκερ (που μας είχε χαρίσει και το «Καουμπόι του μεσονυκτίου» με τον Ντάστιν Χόφμαν) ασκεί οξεία και πικρή κριτική στη λαμπερή εικόνα της ποπ βρετανικής κοινωνίας, πίσω από την οποία κρύβονται ψυχολογικά αδιέξοδα και πάθη καταπιεσμένα .
70
Πάρις Μνηματίδης
Παρά τις αδυναμίες αυτές, το «Darling» έχει αδιαμφισβήτητα θετικό ισοζύγιο που το οφείλει στην προσγειωμένα απαισιόδοξη ματιά του και το σφρίγος της ματιάς του Schlesinger πέραν της ακαταμάχητης ερμηνεύτριας που έχει ως αιχμή του δόρατος.
70
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-06-08
Μυθική ταινία του «Swinging London» που χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στην Τζούλι Κρίστι.
70
Λήδα Γαλανού
2018-06-10
Ένα θαυμάσιο σχόλιο για την κοινωνική υποκρισία, την ομορφιά, τον συμβατικό γάμο, τον ρατσισμό, την οριακά, τότε, νόμιμη ομοφυλοφιλία, ώς... την παγκόσμια πείνα και τα παιδάκια της Μπιάφρας, το «Darling» γοητεύει, πια, ως αξιοπερίεργο, ως μια ανάσα που έρχεται απευθείας από το '60, μια ταινία τότε εξαιρετικά αιχμηρή, τώρα ιστορικό κειμήλιο.
Τα σούρτα-φέρτα της Ντάρλινγκ (βραβευμένο το φιλμ επίσης για σενάριο και ενδυματολογία) είναι δοσμένα με χιούμορ και τολμηρό κυνισμό, για μια ονειροδημιουργό κοπέλα που βρίσκει ευκαιρία να ταυτίσει τα νιάτα της με κάθε τι ιδιαίτερο, μπας και λίγη από την αίγλη του «ζεις μονάχα μια φορά» φωτίσει και το δικό της κόσμο.
60
Ρόμπυ Εκσιέλ
2018-06-04
Σε επανέκδοση, το ξεθωριασμένο σε τολμηρότητα αλλά ακέραιο ως γυναικείο πορτρέτο δράμα που έστεψε την Τζούλι Κρίστι οσκαρούχο σταρ.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-06-06
Άψογο δείγμα «ελεύθερου» βρετανικού κινηματογράφου στα swinging sixties και η ταινία που καθιέρωσε τον σκηνοθέτη της Τζον Σλέσινγκερ (1926 - 2003) σε παγκόσμια κλίμακα έναν χρόνο μετά το «Μπίλι ο ψεύτης».
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-06-02
Ολόκληρο το ευρωπαϊκό νέο κύμα περνάει σαν αφρός μέσα από το Darling, από τον Βρετανό Τζον Σλέσιντζερ...
40
Φαίδρα Βόκαλη
2018-06-01
H αλήθεια είναι πως η ίδια η ταινία δεν μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό της, αφού αντί για μια σοφιστικέ σάτιρα της άδειας celebrity κουλτούρας, σήμερα μοιάζει με ένα αντιδραστικό λείψανο μιας τάχα μοδάτης εποχής που προωθεί την πουριτανική ατζέντα. Ευτυχώς που το «Darling» έχει την Τζούλι Κρίστι.