Η Ενοχή του Κένεντι(2017)
(Chappaquiddick) | Πρώτη προβολή: 10-05-2018

70
Τάσος Μελεμενίδης
2018-05-20
Δοσμένο με χιούμορ αλλά και σεβασμό στην οικογένεια, με τη συχνή αναφορά της «κατάρας των Κένεντι», το φιλμ του Κιούραν είναι κυνικό και σατιρικό ταυτόχρονα, αντιπαραθέτοντας σπαρταριστά περιστατικά με πράξεις δουλοπρέπειας το αμερικανικού κοινού προς έναν ένοχο που μετατρέπεται εύκολα σε θύμα, χάρη στο όνομά του.
63
Δημήτρης Αποστολόπουλος
Το μεράκι της δημιουργίας σίγουρα υπάρχει, το ίδιο δε απ' την πλευρά των ηθοποιών, λείπει ωστόσο αυτό το κάτι παραπάνω που θα καθιστούσε το φιλμ παρακολουθήσιμο για πολλές φορές, βασικό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων δημιουργιών.
60
Άγγελος Πολύδωρος
Λίγο αργό το φιλμ (ίσως επειδή ακολουθεί τον αργόστροφο Τεντ), αλλά η αυθεντική αποτύπωση της εποχής, οι ανεκτές ερμηνείες και το εξαιρετικά ενδιαφέρον παρασκήνιο της διάσωσης ενός ανώριμου (το καταλάβαινε και ο ίδιος ότι ήταν το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας) για την προεδρία των ΗΠΑ πολιτικού, το κάνουν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον.
60
Νίκος Δρίβας
H ταινία Chappaquiddick σε γενικές γραμμές είναι ένα αρκετά δυνατό δράμα με στοιχεία θρίλερ, προσφέρει ένταση, σίγουρα έχει σε μερικά σημεία που μπορούσαν να κάνουν την διαφορά και δεν αξιοποιούνται, ωστόσο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και στιβαρή προσπάθεια.
60
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-05-12
Το τροχαίο του 1969, που στοίχισε την προεδρική προοπτική του Μπομπ Κένεντι και τη ζωή της συνοδηγού του, και το επακόλουθο σκάνδαλο συγκάλυψης, δοσμένα με θαυμαστή αμφισημία και υποβλητική ατμόσφαιρα.
60
Έλενα Χρηστοπούλου
2018-05-18
Μπορεί οι διάλογοι να το παρακάνουν ενίοτε (ιδίως με την «κατάρα των Κένεντι»), το βέλος όμως έχει σαφή τελικό στόχο: την αυθαιρεσία με την οποία αποδίδουμε ευθύνες ή παραχωρούμε συγχώρεση.
60
Αγγελική Στελλάκη
2018-05-16
Αντλώντας έμπνευση από αυτό το μυστήριο, η ταινία προσπαθεί όχι τόσο να αναπαραστήσει τις στιγμές του δυστυχήματος, όσο να δείξει το μετά: τι έγινε μετά το δυστύχημα, πώς ενήργησε τόσο ο Τεντ Κένεντι όσο και οι συνεργάτες του και την προσπάθεια που έγινε ώστε το όνομα των Κένεντι να παραμείνει αλώβητο στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα λέγαμε ότι η ταινία ακολουθεί την παρακαταθήκη του Jackie του Πάμπλο Λαραΐν, όπου και εκεί το όνομα Κένεντι μπαίνει πάνω από τις πράξεις.
60
Ρόμπυ Εκσιέλ
2018-05-14
Ένα ξεχασμένο σκάνδαλο με τον νεότερο εκ των αδελφών Κένεντι δραματοποιείται ως σχόλιο και υπενθύμιση των πληγών της πολιτικής οικογενειοκρατίας.
52
Αγγελική Αντωνίου
To Chappaquiddick (Η Ενοχή του Κένεντι) του John Curran είναι μια αξιοπρεπής αναπαράσταση μια στιγμής της ιστορίας των Kennedy, αλλά παραμένει θαμπή και απλοϊκή χωρίς να καταφέρνει να αναδείξει κάτι παραπάνω από ένα γεγονός που αποτέλεσε εθνικό σκάνδαλο.
50
Τάσος Ντερτιλής
Ο πανταχού παρών τελευταία Τζέισον Κλαρκ εδώ βρίσκεται επιτέλους στο στοιχείο του, αποδίδοντας εξαιρετικά την διφορούμενη προσωπικότητα του Τεντ Κένεντι σ αυτή την ενδιαφέρουσα κυρίως για το Αμερικάνικο κοινό ταινία.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-05-08
Η σκηνοθεσία δίνει όλη το παρασκήνιο του τραγικού ατυχήματος, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που «ενοχοποιούν» πλήρως τον Κένεντι –αναρωτιόμαστε αν η ταινία θα μπορούσε να γυριστεί όσο ζούσε ο τελευταίος– αλλά και τον παρουσιάζουν «άβουλο θύμα» του αυταρχικού πατέρα του.
50
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-05-10
Ο Καράν...δίνει μια, αν όχι σπουδαία, σίγουρα ενδιαφέρουσα ταινία που σε αφήνει πίσω της με μια απέραντη θλίψη και με μια τρομερά δυσάρεστη γεύση για το ποια είναι τελικά τα πρόσωπα που προορίζονται για αρχηγοί κρατών.
40
Παναγιώτης Πυλαρινός
Καλύτερα λοιπόν να απευθυνθείς σε ένα ιντερνετικό ρεπορτάζ ή κάποια αντίστοιχη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια (σε εκείνο το ακραίο ενδεχόμενο που σε απασχολεί η ζωή και το έργο του Ted Kennedy), παρά να αναλώσεις χρόνο και ενέργεια για το παρόν. Μπορείς να το προσπεράσεις άφοβα...
40
Ακης Καπράνος 
2018-05-04
Ο Τζον Κέραν προσπαθεί να στήσει ένα στόρι υποκρισίας και σκοτεινού παρελθόντος, υποβοηθούμενος από τις ερμηνείες των Κέιτ Μάρα, Τζέσον Κλαρκ και Μπρους Ντερν. Γίνεται συχνά όμως διδακτικός και – το χειρότερο – ανιαρός.
40
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
2018-05-06
Μια τηλεοπτικής κοπής αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων και των παρασκηνιακών κινήσεων συγκάλυψης του σκανδάλου με αδέξια σκηνοθεσία, χωρίς σφρίγος και προσωπική υπογραφή.
40
Νίκος Παλάτος
2018-05-02
Προσεκτική (με κάθε έννοια του όρου) εξιστόρηση ενός σοβαρού γεγονότος που προσφερόταν για μια πέραν του τυπικού αντιμετώπιση. Το όνομα Κένεντι μπορεί να ιντριγκάρει από μόνο του το πιο ενήλικο κοινό, αυτό όμως που θα εισπράξει εδώ δεν είναι παρά η υπενθύμιση ενός συμβάντος από το παρελθόν που αφορά τη θρυλική οικογένεια, με έναν καθόλα ευπρεπή τρόπο μεν, που απέχει από το να χαρακτηριστεί συναρπαστικός δε.
40
Παύλος Γκουγιάννος
Μία ακόμα ταινία που θέλει να μιλήσει για την κατάρα της οικογένειας, χωρίς ωστόσο να προσθέτει κάτι καινούργιο, παρά την καλοπροαίρετη ανανεωτική ματιά στην παρουσίαση των Kennedy.