Σιδερένια Γροθιά(2023)
(The Iron Claw) | Πρώτη προβολή: 08-02-2024

80
Φωτεινή Λεβογιάννη
Unboxholics.com
Βασισμένος σε αυτή την πραγματική ιστορία λοιπόν, της οικογένειας Von Erich, ο αναγνωρισμένος δημιουργός παραδίδει ένα βιογραφικό αθλητικό δράμα που λειτουργεί παράλληλα ως σπουδή στις οικογενειακές σχέσεις.
80
Ευρυδίκη Βαλή Σαράφογλου
IGN Greece
Το "The Iron Claw" είναι μια υποδειγματική βιογραφία που αναδεικνύει στο έπακρο τις διαστάσεις της συγκλονιστικής πραγματικής ιστορίας της, διαθέτοντας άρτια αισθητική, καθηλωτική υποκριτικά μα πάνω από όλα ευαισθησία απέναντι στις τραγικές φιγούρες του.
80
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2024-02-20
Υπογράφοντας και το σενάριο της ταινίας και έχοντας έναν εξίσου αποτελεσματικό συνεργάτη στο μοντάζ, ο Ντέρκιν μοιάζει να μπήκε στη διαδικασία γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλει να κάνει με αυτή την ιστορία, παραδίδοντας μια «σφιχτή» και πάντα ενδιαφέρουσα αφήγηση-πρότυπο για αυτές που θα ακολουθήσουν.
80
Ιωσηφίνα Γριβέα
Oneman.gr
Είναι ο Kevin του Efron όμως που κρατάει σφιχτό όλο το μείγμα, ένα εφηβικό είδωλο που παραδίδει μία ερμηνεία αξιοσημείωτης αυτοσυγκράτησης και αχαλίνωτης σωματικότητας.
70
Άκης Καπράνος
naftemporiki.gr
Το κοινό που έχει συνηθίσει στο feel-good αθλητικό δράμα σίγουρα δεν θα είναι προετοιμασμένο για ένα τόσο μελαγχολικό, αλλά και τόσο όμορφο φιλμ, που ενώ δείχνει αμερικάνικο μέχρι μυελού οστών, η οδύνη που κρύβει αγγίζει σχεδόν Τσεχοφικά επίπεδα.
70
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
DOC TV
Η ταινία του Ντέρκιν "κουρελιαζει" εν μέρη τις πατροπαράδοτες αμερικανικές wasp (white anglo-saxon protestant) αξίες και διαθέτει ένα εξαιρετικό στην ολότητά του καστ με την καλύτερη ερμηνεία του Ζακ Εφρον στο σινεμά μέχρι σήμερα.
70
Ηλίας Δημόπουλος
cinemagazine.gr
2024-02-18
Ο σκηνοθέτης της «Φωλιάς», Σον Ντέρκιν, με έναν αξιοθαύμαστο Ζακ Έφρον στη μέση, εκπλήσσει.
70
Ορέστης Μαλτέζος
Filmy.gr
2024-02-16
Μέσα από την αποσύνθεση αυτού του κλειστού συστήματος αντανακλάται, με τη σταθερά διακριτική σκηνοθεσία του Durkin, η αποσύνθεση μιας ολόκληρης χώρας και του οικονομικού της συστήματος, καθώς το αθλητικό της κομμάτι δεν εστιάζει στην ενδυνάμωση του σώματος αλλά στην ανελέητη εκμετάλλευσή του στο όνομα μιας φαύλας οικογενειακής αρμονίας.
70
Τάσος Γκάρας
Neopolis.gr
Αξίζει να δεις τη Σιδερένια Γροθιά στον κινηματογράφο; Η απάντηση μου εν συντομία είναι «σίγουρα» και αυτό γιατί ένα όμορφο σινεματικό project που θα σου χαρίσει ένα δουλεμένο screenplay αποτυπωμένο μέσα από προσεγμένες εικόνες, είναι πάντα καλοδεχούμενο.
70
Νίκος Τσαγκαράκης
patris.gr
Εξαιρετικές ερμηνείες απ' όλο το καστ κι ισορροπημένη σκηνοθεσία απ' τον Ντέρκιν, που φροντίζει για τις κατάλληλες αποστάσεις από τα γεγονότα, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις και παρέχοντας όσο το δυνατό πιο διεισδυτική οπτική στους χαρακτήρες.
60
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
Κινηματογραφώντας ταυτόχρονα με ωμό ρεαλισμό τις σκηνές πάλης, που γυρίστηκαν με ζωντανό κοινό και μόνο μία φορά, πράγμα που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι λάτρες του αθλήματος, αφήνει τις σιωπές να μιλούν, ενώ η μελαγχολική ερμηνεία του Ζακ Έφρον δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη με αυτό τον βίαιο κόσμο.
60
Βαγγέλης Βίτσικας
CinemaNews.gr
Με το γνωστό του σκηνοθετικό ύφος, που εξυπηρετεί το σενάριο, του δίνει το σωστό ρυθμό και τόνο αλλά ποτέ δεν το "καπελώνει", ο Durkin αφηγείται μια ιστορία που μπορεί να μην είναι πρωτότυπη, παραμένει όμως διαχρονική.
60
zerVo
Movies Ltd
Καλοφτιαγμένο και συνεπές στις ακαδημαϊκές προσταγές, το Iron Claw στέκεται αξιοπρεπώς σαν ένα Raging Bull κλωναράκι που όμως χάνει σημαντικές ευκαιρίες να προβληματίσει με την χρήση της αλληγορίας του αθλητικού ψέματος.
60
Απόστολος Κίτσος
MOVE IT
Ο Ντέρκιν δεν προσπαθεί να σε κάνει να κλάψεις (αν και θα μπορούσες να πλαντάξεις άνετα με όσα αληθινά συμβαίνουν), προς τιμήν του απεικονίζει κάπως λιτά και (απονευρωμένα) την κάθε τραγική εξέλιξη, ένα φιλμ που το παρακολουθείς με ενδιαφέρον.
60
Αχιλλέας Βασιλείου
Cinepivates
Καλογραμμένα σεναριακά αλλά σκηνοθετικά ολίγον "φοβισμένο" από το βάρος της ιστορίας, ο Ντέρκιν χάνει την ευκαιρία να κάνει μία πραγματικά πολύ δυνατή ταινία.
60
Σάντρα Δημητρέλου
Smassing Culture
Το Iron Claw, είναι η εξήγηση του Sean Durkin, για να κατανοήσουμε ότι οι Von Erichs μυθοποιήθηκαν περισσότερο εξαιτίας της κατάρας που συνδέθηκε με το όνομά τους. Το δράμα, γύρω από τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, είναι αυτό που τα καθιστά σημαντικά και υπολογίσιμα στο σύμπαν του προδομένου ανδρισμού του Fritz, το πιο σημαντικό για εμάς είναι το ταξίδι προς τον σύμπαν των παιδιών του.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Enetpress
Αν στην προηγούμενη ταινία του, «Η φωλιά» ο Ντέρκιν μιας είχε μιλήσει με μια παρόμοια έμπνευση για τη δυσλειτουργία μιας οικογένειας, εδώ, η φαινομενικά ομαλή λειτουργία της οικογένειας του Φριτς φον Έριχ παραμερίζεται υπόγεια και σταδιακά για να μας αποκαλύψει τις αδυναμίες και τη σαθρότητα που θα οδήγησαν από την άνοδο στη πτώση της.
60
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
Το αποτέλεσμα είναι πως η "Σιδερένια Γροθιά" μας κρατά σε αγωνία για όλη της τη διάρκεια – για όσα βλέπουμε και για όσα απλώς χάνονται στην πορεία.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2024-02-10
Ο Ντέρκιν πετυχαίνει μια διεισδυτική ματιά πάνω στους περίπλοκους δεσμούς μιας όχι και τόσο τυπικής οικογένειας α λα αμερικάνα.
60
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
2024-02-12
Η ιστορία μοιάζει με τραμπάλα μεταξύ American Dream και τραγωδίας--Η πεμπτουσία των ΗΠΑ!
60
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2024-02-14
Μια αληθινή ιστορία ανόδου και πτώσης, η οποία περιγράφει με συγκινητικό ρεαλισμό τους μηχανισμούς παραγωγής και συντήρησης του αμερικανικού ονείρου.
60
Ηλίας Φραγκούλης
FreeCinema
Έχει κάτι για τους fans της πυγμαχίας (όχι τύπου «Οργισμένο Είδωλο», εννοείται, εδώ μιλάμε για μια πιο «καραγκιοζίστικη» εκδοχή αγώνων, όσο βίαιοι κι αν δείχνουν), θα ικανοποιήσει και το κοινό που προσδοκά να παρακολουθήσει μια γνήσια τραγική ιστορία (βγαλμένη από τη ζωή) και ουχί ένα χαζό μελόδραμα.
50
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
2024-02-08
Η ταινία θα μπορούσε να μας δείξει το σιδερένιο νύχι της διαβρωτικής πατριαρχίας, ενώ τώρα ποντάρει σε μια πνιγηρή κατάθλιψη του θεατή.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Monopoli.gr
Στερεοτυπική απόδοση του κλασικού μοτίβου ανόδου- πτώσης αλλά σε μια βερσιόν που προσωπικά μας αφήνει παγερά αδιάφορους παρά την αφηγηματική της ευχέρεια.
50
Πόλυ Λυκούργου
FLIX
2024-02-06
Αυτή η αληθινή ιστορία δόξας και τραγωδίας μίας οικογένειας θα μπορούσε να είχε γράψει ιστορία και στα κινηματογραφικά ρινγκ. Χάνει όμως τελευταία στιγμή τις ισορροπίες με το μελό και βγαίνει νοκ άουτ από την σιδερένια γροθιά της εκβιαστικής συγκίνησης.
50
Ιάκωβος Γωγάκης
screeneye.gr
Ο σκηνοθέτης έδειξε ότι διέθετε τα εργαλεία για να καθοδηγήσει βήμα-βήμα το θεατή στα διάφορα στάδια του δράματος, στις αποφορτίσεις του αλλά και τις κορυφώσεις του. Παρ' όλ' αυτά δίστασε να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα μέσα και η δραματουργική έκρηξη των συναισθημάτων των ηρώων μένει μετέωρη.
40
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μία ενδιαφέρουσα παραγωγή από την Α24, με ικανοποιητική αφήγηση από τον Ντέρκιν και τα εντυπωσιακά γυρίσματά του πάνω στο ρινγκ, μία αξιοπρόσεκτη ερμηνεία από τον Ζακ Έφρον και τα άλλα παιδιά, αλλά τελικώς ένα αθλητικό δράμα, που θα ευχαριστήσει τους θιασώτες του κατς και θα αφήσει σχεδόν αδιάφορους τους υπόλοιπους.
40
Παυλίνα Αγαλιανού
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πραγματικά θα μπορούσαμε με ένα πιο στιβαρό και διεισδυτικό σενάριο να παρακολουθήσουμε μια εκπληκτική ταινία, που θα καυτηρίαζε το αμερικάνικο όνειρο, αλλά αντί γι' αυτό έχουμε μια αποθέωσή του. Κρίμα, γιατί μέσα από μια τέτοια ιστορία ακόμα και το κοινωνικό πλαίσιο θα μπορούσε να είναι πιο εμφανές και πιο ολοκληρωμένο.
40
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2024-02-04
Σαν τον Μπάρι Γκιμπ, ως άλλος last survivor των αυτοκόλλητων Bee Gees του κατς, ο Ζακ Έφρον επιδεικνύει αξιοζήλευτη αφοσίωση ως ξυπόλυτος Κέβιν και από ένα έργο κατά βάση περιγραφικό αξίζουν οι σιωπηλές συνεννοήσεις του με τον έτερο παλαιστή, τον Κέρι του Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ.
30
Δημήτρης Παναγόπουλος
efsyn.gr
Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές και οι σκηνές επαγγελματικής πάλης καλοστημένες, αλλά λείπει το σκηνοθετικό και σεναριακό βάθος.
20
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
ertnews.gr
2024-02-02
Οι ερμηνείες είναι χορογραφημένες όπως και οι σκηνές πάλης, άλλοτε, σαρωτικές και άλλοτε ψαρωτικές, ποτέ όμως με βάθος και εσωτερικότητα. Όλα για το σόου, όλα για τη νίκη. Και κάπως έτσι έρχεται η ήττα.