Τέσσερις Κόρες(2023)
(Les Filles d'Olfa / Four Daughters) | Πρώτη προβολή: 16-11-2023

80
Στράτος Κερσανίδης
kersanidis.wordpress.com
Τόσο τρυφερή, τόσο ανθρώπινη αλλά και τόσο τρομακτική! Μια ταινία για τις γυναίκες, για τη μητρική αγάπη, για την ελευθερία. Συγκλονιστική!
80
Άγγελος Πολύδωρος
myFILM.gr
Το ανεκπλήρωτο κενό αυτών των στενών κοινωνιών, καθώς και άλλες κομβικές οικογενειακές και λεπτές, γεμάτες ευαισθησία σχέσεις, οι ηθοποιοί τις αναπαριστούν με εξαιρετικές ερμηνείες, σε μια κινηματογραφική πρόκληση που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2023-11-18
Θίγοντας μια θεαματική περίπτωση βίαιης ενηλικίωσης στον παραδοσιακά εσωστρεφή αραβόφωνο κόσμο, οι υποψήφιες για τον Χρυσό Φοίνικα του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών Τέσσερις Κόρες καταφέρνουν, και μάλιστα επί τον τύπον των ήλων, χωρίς κλαψιάρικη θυματοποίηση και περιττολογίες, να προσωποποιήσουν κοινωνικά ζητήματα, ανακαλώντας το υποσυνείδητο τραύμα και επανερχόμενες στην εμπειρία που μοιράζεται.
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Enetpress
2023-11-20
Παρά τις κάποιες μικρές αδυναμίες, αυτό το docudrama προσυλητισμού μαζί με τη δυναμική παρουσία όλων αυτών των γυναικών έχει μιαν αφοπλιστική απλότητα και μια ειλικρίνεια που σε προσελκύει.
70
Ιφιγένεια Καλαντζή
Δρόμος της Αριστεράς
Σε ένα ντοκιμαντέρ ψυχοθεραπευτικής λειτουργίας, τα πολλαπλά επίπεδα διαδραστικών αντιδράσεων αναδεικνύουν τους μηχανισμούς καταπίεσης, ενώ μεταξύ αφηγηματικής αναπαράστασης και αναπαραστατικής ερμηνείας διερευνάται η ερμηνεία της πραγματικότητας, μέσα από τη βιωμένη ανάμνηση.
70
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
Από τις πιο ενδιαφέρουσες φορμαλιστικά ταινίες που έχουμε δει ίσως και τα τελευταία χρόνια. Ντοκιμαντέρ που λειτουργεί τόσο ως ντοκουμέντο αλλά και ως αναπαράσταση, όσο ΚΑΙ ως ντοκουμέντο της απόπειρας της εν λόγω αναπαράστασης.
70
Άκης Καπράνος
naftemporiki.gr
Ένα φιλμ που μαγικά υφαίνει την τεκμηρίωση με τη μυθοπλασία, το σχόλιο με το συναίσθημα, αντιπροτείνοντας ένα σινεμά που μοιάζει να χάνεται.
60
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2023-11-14
Πολιτική αλλά με προτεραιότητα τον άνθρωπο, η απόπειρα της Κάουτερ Μπεν Χανιά αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από όσα αφηγείται.
60
Dimitris Dx
Letterboxd
Ναι, φέρνει τις ηρωίδες του σε δύσκολη θέση και, ναι, τις εκμεταλλεύεται σε σημαντικό βαθμό για να βγάλει το συναίσθημα που απαιτεί η αφήγηση, όμως και η αληθινή ιστορία είναι πολύ δυνατή, και το σκηνοθετικό εύρημα ενδιαφέρον και οι χαρακτήρες που αποτυπώνονται προκύπτουν ειλικρινείς, απόλυτα αληθινοί και δικαιολογημένα μπερδεμένοι.
60
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-11-16
Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά σεναριακά ευρηματική «ανασύσταση» –από ηθοποιούς και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές– μιας αληθινής ιστορίας προσηλυτισμού, θηλυκής ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας.
50
Παύλος Γκουγιάννος
MOVE IT
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας είναι οι σκηνές συνύπαρξης πραγματικών προσώπων και ηθοποιών-του ήρωα δηλαδή και του προσωπείου του, μια αλληγορία είναι και φαίνεσθαι-καθώς έχει ανθρώπινη περιέργεια να δει κανείς πώς το πρόσωπο βλέπει τον εαυτό του και τι συμβουλές δίνει στον ηθοποιό.
50
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
2023-11-12
Ιδιαίτερη, πρωτότυπη αλλά και ολίγον χαοτική.
50
Πόλυ Λυκούργου
FLIX
2023-11-10
Μία αληθινή ιστορία που δεν μεταφέρεται ούτε ως ντοκιμαντέρ, ούτε ως ταινία, αλλά ως ένα ενδιάμεσο υβρίδιο που, πονηρά, εκμαιεύει σκληρές στιγμές από τους πρωταγωνιστές της. Το «πονηρά» όμως, δεν το βάλαμε τυχαία.
40
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2023-11-08
Το εγχείρημα έχει σχετικό ενδιαφέρον αλλά ενίοτε μπορεί να γίνει και κουραστικό, ιδίως όταν οι συγχέονται οι μορφές των ηθοποιών με εκείνες των ρόλους τους.
40
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
Η Καουτέρ Μπεν Ανιά προφανώς θεωρεί πως μέσω της αναπαράστασης και της ρεαλιστικής παρέμβασης στη μυθοπλαστική προσέγγιση της αλήθειας καταρρίπτει τα όρια, όμως αυτό τελικά υπονομεύει την ανάγκη για ευθύβολη ειλικρίνεια του εγχειρήματος.
30
Δημήτρης Παναγόπουλος
efsyn.gr
2023-11-04
Αυτός ο εγωκεντρισμός αποπροσανατολίζει τον θεατή από την ιστορία και τα κοινωνικά προβλήματα που θίγονται, καθώς η Καουτέρ προσπαθεί να τραβήξει το βλέμμα του στην κατασκευή της ταινίας, θέλοντας να υπερτονίσει πόσο καλή είναι η ιδέα της.
30
Γιάννης Βασιλείου
cinemagazine.gr
2023-11-06
Ένα τρομακτικά ενδιαφέρον μα ηθικά επαίσχυντο ντοκιμαντέρ από τη δημιουργό του «Ανθρώπου που πούλησε το Δέρμα του».
30
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια ταινία που δεν επουλώνει τις πληγές, αλλά χαίρεται να τις επιδεικνύει.
20
Νίκος Παλάτος
FreeCinema
2023-11-02
Σκληρό (και υβριδικό) art-house που εξ ορισμού απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό.