Στη Φωτιά(2023)
(La Passion de Dodin Bouffant / The Taste of Things) | Πρώτη προβολή: 09-11-2023

90
Old Boy
ελculture.gr
Προσπαθώ να σκεφτώ αν έχω συναντήσει στο σινεμά άλλο ζευγάρι τόσο αμοιβαία και ολοκληρωτικά αφοσιωμένο και δοσμένο. Προσπαθώ να σκεφτώ αν έχω συναντήσει στο σινεμά απεικόνιση ερωτικής και αγαπητικής σχέσης που να διέπεται από τέτοια υπερβατική πληρότητα. Δεν πάει ο νους μου εύκολα κάπου.
80
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
2023-11-20
Αποθέωση αυθεντικής, γαλλικής κουζίνας όπου η μαγειρική παρέα με τον ρομαντισμό πορεύονται παρέα.
80
Αχιλλέας Βασιλείου
Cinepivates
Υπέροχη ταινία, εξαιρετική αισθητική, διεύθυνση ηθοποιών στα καλύτερα της, συναίσθημα και καθολοκληρία επιτυχία.
80
Μάρα Θεοδωροπούλου
POPAGANDA
Πέρα από τις προφανείς συγκρίσεις με προκατόχους όπως η Γιορτή της Μπαμπέτ, η ταινία κάνει και μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη ως λιγότερο twisted ξαδερφάκι της Αόρατης Κλωστής του Πολ Τόμας Άντερσον, πριν την προσγείωσή της σε κάτι πιο ανθρώπινο και οικουμενικό.
80
Ελισσαίος Βγενόπουλος
Andro
Ένα φιλμ που φτιάχτηκε με όλα τα υλικά από τα οποία αποτελείται ο έρωτας και ο πόθος, με τις σωστές αναλογίες, όλα τα απαραίτητα ζαρζαβατικά και φροντισμένο μέχρι το τελευταίο της καρύκευμα...
80
Βασίλης Κεχαγιάς
alterthess.gr
Εκεί όπου πραγματοποιεί ένα θαύμα ο σκηνοθέτης είναι όταν αναμειγνύει τα εσωτερικά με τα εξωτερικά πλάνα στο ίδιο καδράρισμα, με την εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία του φωτός να επιτυγχάνεται στην κατσαρόλα του, με έναν τρόπο που θα παρέπεμπε σε όψιμο Όρσον Ουέλλς.
80
Λήδα Γαλανού
FLIX
Ο Μπενουά Μαζιμέλ και η Ζιλιέτ Μπινός μπαίνουν στην κουζίνα μιας ταινίας που ξεχειλίζει από γεύση, αρώματα, συγκίνηση, όμορφο, σπάνιο σινεμά.
80
Πάρις Μνηματίδης
Filmy.gr
Το ντουέτο των Binoche και Magimel είναι εξαιρετικό, τόσο οι μεμονωμένες ερμηνείες όσο και η μεταξύ τους χημεία αφήνουν ένα πολύ έντονο στίγμα κατά τη διάρκεια της θέασης. Αμφότεροι επιλέγουν τον εσωτερικό δρόμο ως προς το πώς να εκφραστούν, και ειδικά η πρώτη πετυχαίνει το οξύμωρο να εκπέμψει συναίσθημα καταπιέζοντάς το σχεδόν συνεχώς.
80
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
Το σινεμά του Χουνγκ είναι τόσο σπάνιο και ακριβό, που δεν χρειάζεται γαρνιτούρες για να εντυπωσιάσει, αφού μπορεί να μας απογειώσει με την εκρηκτικές του πρώτες ύλες.
80
Μίλτος Τόσκας
OLAFAQ
Συνολικά αυτό το πολυεπίπεδο έργο θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας αφορά το φαγητό ως Τέχνη που γεμίζει τον άνθρωπο πνευματικά και ψυχικά, πέρα από το βιολογικό κομμάτι κι ο δεύτερος τη δύναμη της αγάπης που έρχεται μέσα από την άμεση επικοινωνία που δεν μπορεί να υποκατασταθεί δια παντός από τις κατακτήσεις της εποχής μας.
80
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2023-11-18
Ο Τραν Αν Χουνγκ καταφέρνει να διατηρήσει μια αξιοθαύμαστη αρμονία ανακατεύοντας στην ίδια κατσαρόλα την γευσιγνωσία, την ποίηση και την ερωτική επιθυμία, δουλεύοντας και πάλι, τριάντα περίπου χρόνια μετά το «Άρωμα της πράσινης παπάγιας», σε ένα τερέν που του ταιριάζει πέρα για πέρα.
80
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
pantimo.gr
2023-11-16
Είναι άθλος αυτός του Τραν Αν Χουνγκ, είναι σκηνοθετικός άθλος πραγματικά το πως μετατρέπει το σενάριο σε εικόνα κι αφήνει την αίσθηση μιας μουσικότητας στο ρυθμό , στις ανελίξεις, στις υφέσεις και στις διέσεις, χωρίς να ακούγεται στη διάρκεια της ταινίας ούτε νότα μουσικής. Η μουσική εμφανίζεται μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι τίτλοι τέλους.
70
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
ertnews.gr
2023-11-12
Η συγκινητική ταινία του πολυβραβευμένου Τραν Αν Χουνγκ, αν και υπερβολικά αργή (όπως οφείλει να είναι το προσεγμένο φαγητό), εστιάζει στην ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων μέσω των γευστικών κάλυκων και της ευαισθητοποιημένης όσφρησης.
70
Θανάσης Πατσαβός
cinemagazine.gr
2023-11-14
Ένα ρομάντσο όπου και η παραμικρή προσθήκη στα υλικά αποδεικνύεται αναπόσπαστο μέρος της τελικής γευστικής ισορροπίας.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2023-11-10
Σαν τη φιλοσοφία του slow food, το αργό (που καλό είναι να μη συγχέεται αβασάνιστα με το βαρετό) σινεμά του Τραν ανταμείβει και ανοίγει την όρεξη για κάτι αξιομνημόνευτο, ντελικάτο και gourmand, σαν εμπειρία που δεν αγοράζεται σε μισελενάτες «ποζερί».
70
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για μια απολαυστική συνάντηση της γαστριμαργικής κουλτούρας και της κινηματογραφικής τέχνης σε έναν κινούμενο ζωγραφικό πίνακα πλήρη χρωμάτων, γεύσεων και χαμηλότονων συναισθημάτων.
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Enetpress
Με την Ζιλιέτ Μπινός και τον Μπενουά Μαζινέλ να δημιουργούν την απαραίτητη χημεία που, μαζί με τη μαγειρική (που κατορθώνει πραγματικά να σε μαγέψει) είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία της ταινίας.
70
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
Το φιλμ του Τραν Αν Χουνγκ ("Το Άρωμα της Πράσινης Παπάγιας") προσεγγίζει τη μαγειρική ως τέχνη αυτούσια, με μια ορμή και μια αισθητική απεικόνιση που κάνει το φιλμ αυτό να θυμίζει περισσότερο κάποια ανηλεή, εντυπωσιακή ταινία δράσης (ή και ταινία χορού, σαν το "Magic Mike XXL") με διαρκή χορογραφημένα set pieces, παρά κάποιο άλλο δράμα κουζίνας.
70
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Monopoli.gr
2023-11-08
Ένα θεσπέσιο κράμα υψηλής γαστριμαργίας και φινετσάτου σινεμά.
64
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
Το φαγητό είναι εδώ ένα δώρο αγάπης και ο ρομαντισμός διατρέχει αυτό το απολαυστικό δράμα, που καταλήγει σε μια γαστρονομική γιορτή με αληθινή καρδιά, τόσο πλούσια και ρομαντική, που θα σας αφήσει χορτάτους από κινηματογραφική καλαισθησία.
60
Δημήτρης Παναγόπουλος
efsyn.gr
Μια ταινία ευαίσθητη, που γοητεύει τον θεατή από το πρώτο λεπτό και βλέπεται ευχάριστα.
60
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2023-11-06
Ευγενικών προθέσεων ταινία, που μέσα από τη γευσιγνωσία αναδεικνύει μια ρομαντική ιστορία και αντίστροφα. Και η αλήθεια είναι ότι η κάμερα μέσα στην κουζίνα, όταν τα γεύματα ετοιμάζονται, λειτουργεί με τέτοιον τρόπο που αμέσως σε κάνει να εύχεσαι να ήσουν κι εσύ εκεί με φυσική παρουσία.
50
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2023-11-04
Μία άρτια παραγωγή, αλλά με ολίγον χλιαρή σκηνοθεσία και ορισμένες φορές επίπεδη αφήγηση, που ξεχωρίζει για τις χορογραφημένες σκηνές της κουζίνας, αλλά και την ανάδειξη της γαλλικής υπαίθρου.
50
Βαγγέλης Βίτσικας
CinemaNews.gr
Είναι μια όμορφη οπτικά, αδύναμη δραματουργικά ταινία με ωραίες ερμηνείες, που όμως θα δοκιμάσει τις αντοχές σας εξαιτίας της ξεχειλωμένης διάρκειάς της.
50
Παυλίνα Αγαλιανού
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ιεροτελεστία τούτη δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί - αντίστοιχη, αλλά αισθητά μικρότερη σε διάρκεια, συναντάμε στη «Γιορτή της Μπαμπέτ» του Γκάμπριελ Αξελ. Αυτό που της λείπει, πέραν του ότι απευθύνεται σε σινεφίλ με υπομονή, είναι το κοινωνικό πρόσημο, το οποίο υπάρχει σχεδόν σε κάθε άλλη ταινία που ασχολείται με το φαγητό, και πώς θα γινόταν αλλιώς, αφού η τροφή είναι η πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου.
40
Ηλίας Φραγκούλης
FreeCinema
2023-11-02
Όμορφες «συνταγές», με φροντίδα εκτελεσμένες κι αξιοζήλευτη αισθητική σερβιρισμένες, μα το «πιάτο» του «Στη Φωτιά» παραείναι ρηχό για ν' απολαύσεις κάτι παραπάνω από ένα προβλέψιμο θέαμα κουζίνας εν δράσει.
40
Παύλος Γκουγιάννος
MOVE IT
Το food porn λίγες φορές έχει αποτυπωθεί τόσο έντονα στο σινεμά όσο στην νέα ταινία του γαλλοβιετναμέζου σκηνοθέτη Tran Anh-Hung, που επιστρέφει επτά χρόνια μετά την τελευταία του ταινία (Eternity).
40
nicolas1810
Letterboxd
Καταπληκτικό στην όψη με πιάτα έργα τέχνης και σκηνογραφία λες και γυρίστηκε στ' αλήθεια τότε, από σενάριο και χαρακτήρες, εν τούτοις, μηδέν, μιας και πέραν της μαγειρικής και της λανθάνουσας έλξης των δύο, δεν δικαιολογείται με τίποτα η διάρκεια του φιλμ.