Ξερά Χόρτα(2023)
(Kuru Otlar Üstüne / About Dry Grasses) | Πρώτη προβολή: 12-10-2023

95
Κώστας Γ. Καρδερίνης
MiC - GREEK MUSIC MAGAZINE
Οι τρεις και βάλε ώρες περνούν σαν νερό και ό,τι είναι τοπικό και φαίνεται εφήμερο, γίνεται παγκόσμιο και πανανθρώπινο και θεριό ανήσυχο μέσα μας.
90
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Enetpress
Ο Τσεϊλάν έφτιαξε μια δυνατή, με ποιητική πνοή και με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, ταινία, μέσα από σκηνές στημένες με εξαιρετική δεξιοτεχνία και εικαστική πάντα ομορφιά, με πρόσωπα που ζουν τη δική τους χειμερία νάρκη (φέρνοντας στο νου τους χαρακτήρες στα έργα του Τσέχοφ).
90
Άκης Καπράνος
naftemporiki.gr
2023-10-20
Για άλλη μια φορά, οι διάλογοι εδώ οδηγούν το όχημα, και ειλικρινά θεωρώ πως σήμερα, μόνο ο Ταραντίνο και ο Τζεϊλάν κατέχουν αυτή τη μοναδική τέχνη του απολύτως κινηματογραφικού διαλόγου, του διαλόγου δηλαδή που από μόνος του συνιστά μια αφήγηση – δίχως να παραγνωρίζουμε προφανώς τις Τσέχοφ-ικές καταβολές του δράματος.
90
Στράτος Κερσανίδης
kersanidis.wordpress.com
Η ταινία είναι καθηλωτική, ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν υφαίνει ένα κινηματογραφικό διαμάντι που λάμπει.
90
Θόδωρος Γιαχουστίδης
Movies Ltd
Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και δείτε την ταινία. Και μην σας τρομάζει η τριών ωρών plus διάρκειά της. Ούτε που θα το καταλάβετε πώς θα περάσει η ώρα.
80
Γιώργος Ρούσσος
groussos.net
Τα «Ξερά Χόρτα» φέρουν σε κάθε καρέ της επικής διάρκειάς τους, την σφραγίδα ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων δημιουργών. Το ακαταμάχητο αφηγηματικό στυλ του κορυφαίου σκηνοθέτη από την Τουρκία, ξεδιπλώνεται μέσα από πελώριες λυρικές εικόνες που συλλαμβάνουν την ουσία ενός φλογερού δράματος σε όλη του την έκταση.
80
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αφηγηματική ικανότητα του Τούρκου σκηνοθέτη είναι συναρπαστική, που κάνει τα 197 λεπτά διάρκειας της ταινίας να φαίνονται λίγα, καθώς καταφέρνει να απλώσει το πορτρέτο μίας ολόκληρης χώρας, που βρίσκεται στο μεταίχμιο της ιστορίας, αλλά με απαισιόδοξη προοπτική.
80
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Περίπου 197 λεπτών, αλλά μην τρομάζετε Χρειάζεται υπομονή, ανησυχία και «ακτινογραφία».
80
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
pantimo.gr
Όλα τα κάδρα της ταινίας είναι διαποτισμένα με αισθήματα. Κι αυτό φυσικά είναι σκηνοθεσία,
80
Βαγγέλης Βίτσικας
CinemaNews.gr
Τρεισήμισι ώρες που κυλούν αβίαστα, σαν νερό, χάρη στην αφηγηματική δεινότητα του Ceylan.
80
Σωτήρης Ζήκος
Σινεφίλια
Συνήθως στις ταινίες του Τζεϊλάν υπάρχει κι ένα δεύτερο κι ένα τρίτο συμπληρωματικό φινάλε, εδώ υπάρχουν περισσότερα, τόσα και εναλλακτικά που έχεις την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να συνεχίζονται ιδεατά επ' άπειρον, μέχρι και την ενηλικίωση της μαθήτριας Σεβίμ... κάποιον επόμενο χειμώνα ή κάποιο επόμενο καλοκαίρι, χωρίς ενδιάμεση άνοιξη!!!
80
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
Σε αυτό το τρίωρο έπος, ο Τούρκος δημιουργός υπογράφει ίσως την πιο δύσκολη αλλά πιο μεστή δημιουργία της καριέρας του, χρησιμοποιώντας τον Σάμετ, έναν χαρακτήρα που γίνεται έως και αντιπαθής, ο οποίος έχει χάσει την πίστη του στους ανθρώπους και σε κάθε είδους Ιδεολογία, ως μία εκδοχή του ίδιου του εαυτού.
80
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Monopoli.gr
2023-10-14
Η μεγάλη επιστροφή του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση μιας ακόμη συναρπαστικής τοιχογραφίας που μοιάζει να συμπυκνώνει όλα τα προσφιλή ζητήματα του τούρκου δημιουργού.
80
Βαρβάρα Κοντονή
cinemagazine.gr
2023-10-16
Ένα δράμα «λεπτοβελονιά» που ξεγελά και αποπροσανατολίζει με την ίδια ευκολία που ανοίγει τη συζήτηση για τα πραγματικά σημαντικά αυτής της ζωής.
80
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2023-10-18
Ταινία που σε παρασύρει με την σιωπηλή, αργή ρευστότητά της, σαν να βυθίζεσαι και εσύ μέσα στο χιόνι της, περιμένοντας όπως ο δάσκαλος, την ηλιαχτίδα που θα μετατρέψει τα ξερά χόρτα σε φρέσκα.
70
Μίλτος Τόσκας
OLAFAQ
Γράμμα λατρείας στους κατοίκους της Τουρκίας που θέλουν, αλλά δεν μπορούν και ταυτόχρονα στο ίδιο το σινεμά που οφείλει να είναι η Τέχνη της εικόνας.
70
Φίλιππος Χατζίκος
Filmy.gr
2023-10-12
Το φιλμ του τούρκου auteur παραμένει συναρπαστικά σύνθετο ακόμα και όταν αναγκάζει τους χαρακτήρες του να εκφωνήσουν περισσότερα λόγια από όσο χρειάζεται. Το έργο του ανέκαθεν διέθετε υψηλή «λογοτεχνική» αξία και ο τρόπος που διαρθρώνει το δραματικό του φορτίο μέσα από εκτενείς και σημαίνοντες διαλόγους θυμίζει κάτι από Τσέχωφ.
70
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
DOC TV
Το ακαταμάχητο αφηγηματικό στυλ του κορυφαίου σκηνοθέτη ξεδιπλώνεται μέσα από μεγάλες σε διάρκεια λυρικές εικόνες που συλλαμβάνουν την ουσία ενός φλογερού δράματος σε όλη του την έκταση.
70
Μανώλης Κρανάκης
FLIX
2023-10-10
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν επιστρέφει, αναζητώντας στα «ξερά χόρτα» την Ανοιξη μιας ολόκληρης χώρας. Με ακόμη μια πολύτιμη πράξη επικής διάρκειας και ενδοσκόπησης μιας ολόκληρης χώρας και των ανθρώπων της, βραβευμένη στις Κάννες για την εξαιρετική του πρωταγωνίστρια.
70
Νίκος Γαργαλάκος
FILM PLANET
Ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό δράμα που έχει την αλληγορική δύναμη ώστε να ανάγει εαυτόν σε κοινωνικοπολιτικό φιλμικό δοκίμιο, βάζοντας στο κάδρο τη συντηρητική και αυταρχική Τουρκία του σήμερα.
60
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
ertnews.gr
Η φωτογραφία είναι θεσπέσια, οι ερμηνείες έχουν εσωτερικό ρυθμό και ένταση και το αποτέλεσμα -όσο και αν κουράζει σε διάρκεια- αφήνει την αίσθηση καλλιτεχνηματος.
60
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
Ο Τσεϊλάν εστιάζει στην αίσθηση του εγκλωβισμού με παρατεταμένες σιωπές και, παρά την τελεσίδικη σφοδρότητα των χιονισμένων τοπίων και την εξοντωτική διάρκεια της ταινίας (οι τρεισήμισι ώρες αυτή τη φορά δεν δικαιολογούνται), το υπόγειο χιούμορ προσφέρει κάποιες ανάσες.
60
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2023-10-06
Με τις μακροσκελείς σκηνές του και τους πολυδαίδαλους διαλόγους του, ο Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν καταφέρνει και πάλι να μας παρασύρει μαζί του σε αυτό το σύνθετο και πολύπλευρο ταξίδι στην ανθρώπινη κατάσταση, αν και οδεύοντας προς το φινάλε η ταινία μοιάζει να χάνει το βηματισμό της όπως ακριβώς και ο πρωταγωνιστής της
60
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-10-08
Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για ένα δράμα τσεχοφικής κοπής, αργών, αγγελοπουλικών ρυθμών και αλληγορικών διαθέσεων με έντονο σκηνοθετικό στιλιζάρισμα.
60
Παύλος Γκουγιάννος
MOVE IT
Ένα οπτικό κομψοτέχνημα με υπέροχης τεχνικής καδραρίσματα και πολύ εναρμονισμένες με τον κόσμο της ταινίας ερμηνείες που ωστόσο απαιτούν υπομονή και επιμονή.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
2023-10-04
Το όλο δοκίμιο είναι στηριγμένο πάνω σε μια τρομακτικά παλιομοδίτικη ιδέα περί αθωότητας και συμβόλων γύρω από αυτήν, με την 14χρονη Σεβίμ να μην είναι τελικά παρά ο στόχος (είτε το παραδέχεται, είτε όχι) του καθηγητή.
50
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
Τα Ξερά Χόρτα αναζητούν και πάλι τους χαμένους χυμούς ανήσυχων σκεπτόμενων σε ένα άνυδρο έδαφος, την ηλιαχτίδα στην παγωμένη μοναξιά και την παρεξήγηση της οικειότητας, και τη βρίσκουν επιλεκτικά, στις τρεις και πλέον ώρες της διάρκειάς τους.
50
Δημήτρης Παναγόπουλος
efsyn.gr
Ο Τσεϊλάν προσπαθεί να σχολιάσει την πολιτική της χώρας του θίγοντας θέματα όπως η πρόοδος, τα ατομικά δικαιώματα, η θέση της γυναίκας, αλλά πλατειάζει τόσο πολύ που το αποτέλεσμα είναι μια άνιση ταινία με μια κάπως παλιομοδίτικη σκηνοθετική ματιά.
20
Παυλίνα Αγαλιανού
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι σπουδαίος ο Τσεϊλάν, αλλά τα «Ξερά Χόρτα» μας δείχνουν ότι όλοι οι σκηνοθέτες δοκιμάζονται σε κάθε ταινία τους, όσο σπουδαίοι κι αν είναι. Κι εδώ δυστυχώς, μετά από 3 ώρες και 17 λεπτά, αντιλαμβανόμαστε ότι ο σκηνοθέτης έχτιζε μια ταινία «υπεράσπισης» ενός εγωπαθούς, είρωνα, χειριστικού χαρακτήρα, που είναι ακατάλληλος για δάσκαλος, ερωτικός σύντροφος και φίλος.
20
Νίκος Παλάτος
FreeCinema
2023-10-02
Οι πιστοί του Τούρκου auteur θα δουν ακριβώς αυτό που ξέρουν από τα δύο προηγούμενα (ειδικά) φιλμ του, σε μία ενδεχομένως πιο «mainstream» προσέγγιση εκ μέρους του, ειδικά στον τομέα του μοντάζ. Από εκεί κι ύστερα... είναι θέμα αντοχών και γενικότερης «φιλοσοφίας» του πράγματος.