Shayda(2023)
Πρώτη προβολή: 12-10-2023

80
Δημήτρης Παναγόπουλος
efsyn.gr
2023-10-20
Ταινία συγκινητική, χωρίς μελοδραματισμούς, με εξαιρετική φωτογραφία και έναν άψογο αφηγηματικό ρυθμό. Η Νιασάρι ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο σκληρό θέμα με το οποίο καταπιάνεται και τις χαρούμενες στιγμές που προσπαθούν να χτίσουν μάνα και κόρη.
80
Χρυσαυγή Πατσάκη
MOVE IT
Μία ταινία βαθύτατα ανθρώπινη και εξαιρετικά επώδυνη, από την οποία όμως δεν λείπει η ελπίδα.
70
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άξια μαθήτρια του σημαντικότερου ίσως αείμνηστου Ιρανού σκηνοθέτη, Αμπάς Κιαροστάμι, η νεαρή Νούρα Νιασάρι, στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, μας ξαφνιάζει ευχάριστα, αν και στην ταινία της μας διηγείται μία επώδυνη ιστορία, αλλά τόσο ανθρώπινη και ψυχωμένη, που θα συνταράξει το κοινό.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
Στενάχωρη αλλά ρεαλιστική και κυρίως ειλικρινής, η ταινία συγκινεί χωρίς να σηκώνει ψηλά το δάχτυλο.
70
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-10-18
Βραβείο κοινού και ερμηνείας στο Σάντανς για το αληθοφανές πορτρέτο ενός γυναικείου χαρακτήρα, ο οποίος αναζητά ταυτότητα σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο σύνθετων αντιθέσεων.
70
Ηλίας Δημόπουλος
cinemagazine.gr
2023-10-16
Στυλοβατική πρωταγωνιστική ερμηνεία και ξεχασμένες αρετές σινεμά ανθρώπων κοσμούν ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που γνώρισε την πανελλήνια πρώτη του στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.
60
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Νεαρή Ιρανή μητέρα μαζί με την εξάχρονη κόρη της βρίσκουν καταφύγιο στην Αυστραλία.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Monopoli.gr
2023-10-06
Το βραβευμένο στο Σάντανς με την προτίμηση του κοινού, ντεμπούτο της αυστραλής Nούρα Νιασάρι, σημαδεύεται από την εντυπωσιακή ερμηνεία της ιρανής Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι.
60
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
2023-10-14
H Νιασάρι αντισταθμίζει τη συναισθηματικά βασανισμένη κατάσταση με το χιούμορ και δεν επιτρέπει στην ιστορία να αφεθεί στην κατήφεια, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα συναισθηματικά αυθεντικό πορτρέτο μιας γυναίκας που παλεύει να αξιοποιήσει τις εναπομείνασες αντοχές της.
60
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
2023-10-12
Ένα στιβαρό κοινωνικό δράμα, που καταφέρνει να αποκτήσει διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ, το οποίο χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, αλλά με ειλικρίνεια και ευαισθησία, πραγματεύεται τόσο το θέμα της μετανάστευσης όσο και της γυναικείας χειραφέτησης.
60
Πάρις Μνηματίδης
Filmy.gr
2023-10-10
Η «Shayda» είναι μια δημιουργία που έχει και αξία πέραν της αμιγώς καλλιτεχνικής, ως μια προσπάθεια από την πλευρά της Nasiari να αναμετρηθεί με καταστάσεις που την καθόρισαν ως άτομο.
60
Λήδα Γαλανού
FLIX
2023-10-08
Μια γυναίκα προσπαθεί να δημιουργήσει τον κόσμο που θέλει για εκείνη και την κόρη της, στο ευαίσθητο ντεμπούτο της Νιασάρι.
50
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2023-10-04
Απόλυτα ρεαλιστικό δράμα που αναφέρεται σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα διαχρονικά. Όμως ο χειρισμός του θέματος είναι άχρωμος και μονοσήμαντος και μόνο η εκφραστική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, της Zαρ Αμίρ Εμπραχίμι, καταφέρνει να δώσει μια κάποια πνοή στο εγχείρημα.
30
Παυλίνα Αγαλιανού
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτι προσπαθεί να ψελλίσει για τη γυναίκεια κακοποίηση, αλλά δεν έχει τη σεναριακή δομή να πει κάτι αξιόλογο.
20
Νίκος Παλάτος
FreeCinema
2023-10-02
Τυπικό όσο και άκαρπο δράμα σύγχρονου καταγγελτικού φεμινισμού, που σε όλη του τη διάρκεια κουβαλά... τον σταυρό του μαρτυρίου.