Anselm 3D(2023)
(Anselm - Das Rauschen der Zeit) | Πρώτη προβολή: 12-10-2023

70
Ηλίας Δημόπουλος
cinemagazine.gr
2023-10-20
Αναλογικό πορτρέτο οραματισμού και ψηφιακής πιστότητας από τον Βιμ Βέντερς για χάρη του σπουδαίου Γερμανού εικαστικού, Άνσελμ Κίφερ. Οι λάτρεις των δύο δεν μπορούν να το χάσουν.
70
Γιώργος Ρούσσος
groussos.net
Γυρισμένη σε 3D, η ταινία βυθίζει το κοινό σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι που διαπερνά το δημιουργικό έργο ενός άντρα που εμπνέεται από την λογοτεχνία, την ποίηση, την ιστορία, την φιλοσοφία, την επιστήμη, την μυθολογία και την θρησκεία, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη και την κυκλική φύση της ιστορίας.
70
Ιφιγένεια Καλαντζή
Δρόμος της Αριστεράς
Με πιο αργούς ρυθμούς, συγκριτικά με το ντοκιμαντέρ του «Pina» (2011), για την κορυφαία Γερμανίδα χορογράφο Πίνα Μπάους, ο Βέντερς καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εξίσου συναρπαστικό καλλιτεχνικό πορτραίτο για τον Άνσελμ, αναδεικνύοντας στο έπακρο το πολύπλευρο έργο του.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2023-10-18
Ο Βιμ Βέντερς, μάστερ στα κινηματογραφικά πορτρέτα μέσα από σημαντικά ντοκιμαντέρ, συλλαμβάνει την ποίηση ανάμεσα στο βιογραφικό του Κίφερ και τους σύγχρονους προβληματισμούς του, παραδίδοντας τον άνθρωπο Άνσελμ πέρα από τον καλλιτέχνη Κίφερ.
70
Χρυσαυγή Πατσάκη
MOVE IT
2023-10-16
Με την εκπληκτικής ομορφιάς φωτογραφία του Φραντς Λούστιγκ να ενεργοποιεί τα οπτικά νεύρα και το 3D να δίνει την αίσθηση ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να αγγίξεις τους καμβάδες και τα γλυπτά που βλέπεις στην οθόνη, το "Anselm" είναι μία σπάνια αισθητηριακή εμπειρία, από αυτές που μόνο ο χώρος της αίθουσας μπορεί να σου προσφέρει.
60
Δημήτρης Παναγόπουλος
efsyn.gr
Η τεχνολογία του 3D δίνει σε κάποιες σκηνές το απαραίτητο βάθος για την κατανόηση του έργου του Κίφερ αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ φαίνεται περιττή.
60
vandimir
Ταινίες που βλέπω
Αξίζει πραγματικά για την οπτική εμπειρία και τον γιγαντισμό που κυριαρχεί παντού και τελικά αποτελεί γνώρισμα της δουλειά του και (θα το ξαναπώ) για το δέος που προκαλούν όλα αυτά, ανεξάρτητα αν σας αρέσει ή όχι η δουλειά καθ' εαυτή. Πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε.
60
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα φιλμ που θα γοητεύσει τους θιασώτες της μοντέρνας τέχνης και είναι χρήσιμο για τους σπουδαστές κινηματογράφου.
60
Ελεωνόρα Βερυκοκίδη
FreeCinema
2023-10-06
Μία μελέτη στην ιστορία, τόσο του Άνσελμ Κίφερ όσο και της Γερμανίας. Ό,τι διαστρεβλώθηκε τόσο από τους Ναζί, εδώ φαίνεται στην πιο αγνή του μορφή. Εικαστικοί και ιστορικοί, εισέρχεστε με ασφάλεια.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2023-10-12
Όσοι ενδιαφέρονται για την ζωή και το έργο του Ανσελμ Κίφερ, θα μείνουν απολύτως ικανοποιημένοι.
60
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
2023-10-14
Μόνο για λίγους αλλά εκλεκτούς.
60
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
ertnews.gr
2023-10-10
Η ταινία επιτρέπει στο κοινό να βιώσει ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από το δημιουργικό έργο ενός ανθρώπου του οποίου η τέχνη διερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη και την κυκλική φύση της ιστορίας, εμπνευσμένη από τη λογοτεχνία και την ποίηση, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη μυθολογία και τη θρησκεία.
60
Μανώλης Κρανάκης
FLIX
2023-10-08
Ο Βιμ Βέντερς προσθέτει ακόμη μια διάσταση στο ήδη «μεγάλο» έργο του Γερμανoύ αμφιλεγόμενου εικαστικού Ανσελμ Κίφερ, σε ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ που υποβάλλει.
50
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
αθηνόραμα
2023-10-04
Ο ακαδημαϊσμός και η εγκεφαλική προσέγγιση μπορεί να επιδρούν εις βάρος του, ωστόσο το δεύτερο τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ του Βέντερς δεν παύει να προξενεί θαυμασμό με τις θηριώδεις εικόνες του.
50
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
2023-10-02
Το «Anselm» μας βάζει στο μυαλό του εξπρεσιονιστή και ο Βέντερς, όπως είχε κάνει και με την Πίνα Μπάους για τον χορό, χρησιμοποιεί το 3D για να έρθουμε σε επαφή με το βάθος πεδίου και τον όγκο στα έργα του.