Η Ιστορία μιας Μυθιστοριογράφου(2022)
(The Novelist's Film) | Πρώτη προβολή: 29-12-2022

80
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
2022-12-20
Μια πανέμορφη ταινία, απολύτως μελετημένη μες στη χαλαρή ροή της, με βραβείο στο περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου, έστω κι αν όχι τη Χρυσή Άρκτο, όπως μάλλον έπρεπε.
80
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Ασπρόμαυρο σεμινάριο σεναρίου, φωτογραφίας, ερμηνείας από έναν Κορεάτη που ακολουθεί τα χνάρια του Ερίκ Ρομέρ των αξέχαστων στιγμών, όμως «μια νύχτα με τη Μοντ» και όπως «το γόνατο της Κλερ»--Κεντάει
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Enetpress
Συζητήσεις που ο Σανγκ-Χου αναμιγνύει με τους χώρους, τη φύση και τις χυμώδεις μυρωδιές της, με άσκοπους ευχάριστους περιπάτους, με τις απλές, πάντα όμορφες και αποκαλυπτικές στιγμές από μια ζωή που πολύ συχνά μας ξεφεύγει.
80
Μαρία Γαβαλά
Σινεφίλια
Εξαιρετικός μάστορας της μίνιμαλ έκφρασης, της απλότητας, της συμπύκνωσης, της μεστότητας, ο Χονγκ Σανγκ-σου, συνεχίζει να διερευνά τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των διαπροσωπικών σχέσεων, με τον πλέον διαυγή τρόπο, ρίχνοντας άπλετο φως, τόσο πάνω στο τυχαίο όσο και πάνω στο εσκεμμένο.
70
Ρωμανός Αναστασίου
Filmy.gr
2022-12-18
Ταιριαστά λοιπόν, και ευτυχώς για τους εκτιμητές της αναζήτησης αυτής του δημιουργού, η ταινία αυτή αποτελεί μια βαθιά ενδιαφέρουσα, ενδοσκοπική σπουδή σε μικρές στιγμές λεπτοδουλεμένων χαρακτήρων, σπάζοντας βελούδινα σεναριακές και κινηματογραφικές συμβάσεις κατά τη διάρκειά της.
70
Άκης Καπράνος
naftemporiki.gr
Η ανθρώπινη ζεστασιά των καταστάσεων, στημένες τόσο έντεχνα που ούτε καν αντιλαμβάνεσαι τις ραφές της κατασκευής, μόλις που κρύβουν ένα μεταμοντέρνο σχόλιο πάνω στη φύση σινεμά και πραγματικότητας. Και έτσι, αναπάντεχα, απογειώνεσαι.
70
Στράτος Κερσανίδης
kersanidis.wordpress.com
Αν οι λέξεις ομορφιά, κομψότητα και λεπτότητα σημαίνουν κάτι, τότε αυτές είναι που περιγράφουν με λίγα λόγια την ταινία του Χονγκ Σαν-σου. Ο σκηνοθέτης με σταθερά πλάνα μοιάζει να παρακολουθεί και να καταγράφει τους ήρωές του, παρατηρώντας τους με κάθε λεπτομέρεια.
70
Παύλος Γκουγιάννος
MOVE IT
2022-12-16
Από τις καλές ταινίες του παραγωγικότατου σκηνοθέτη, ένα μικρό ποίημα σε ελεύθερο στίχο και με ελεύθερο πνεύμα.
60
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
ertnews.gr
Αποκλειστικά για το κοινό του καλού κινηματογράφου, που παρατηρεί τα κάδρα και τον διάλογο.
60
Μανώλης Κρανάκης
FLIX
2022-12-10
Ακόμη μια διακριτική αλλά με τον τρόπο της συνταρακτική μικρή ιστορία ζωής και τέχνης από τον Χονγκ Σανγκ-σου.
60
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
Πνευματώδης και παρατηρητικός, ο Κορεάτης δημιουργός κινηματογραφεί τις συζητήσεις των κεντρικών ηρώων του, αφήνοντας χώρο στον θεατή να αφουγκραστεί πίσω από τις λέξεις, να ακούσει τις σιωπές και να θαυμάσει εκείνες τις μικρές παύσεις που σημαίνουν πολλά.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Monopoli.gr
2022-12-08
Χαμηλοί τόνοι, αργοί ρυθμοί αλλά και ένας συναισθηματικός θρίαμβος που σχηματίζει όλα τα κομμάτια του σταδιακά και με αξιοθαύμαστη γενναιοδωρία.
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
Το Βήμα
2022-12-12
Σε κάθε περίπτωση η «Ιστορία μιας μυθιστοριογράφου» είναι ένα θαυμάσιο δείγμα «εναλλακτικού κινηματογράφου», που δεν θα αφήσει αδιάφορο το κοινό που αναζητεί πράγματα έξω από τα συνηθισμένα.
60
Γιάννης Βασιλείου
LiFO
Είτε φαν, είτε όχι, πάντως, αν μπορέσετε να συγχρονιστείτε με το ρομερικής λογικής ιδίωμα του έργου, το οποίο εκ των πραγμάτων το καθιστά σινεμά ειδικού κοινού, σας περιμένει μια ήρεμη και με τον τρόπο της πολύ ενδιαφέρουσα φιλμική διαδρομή.
60
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2022-12-14
Αργυρή Άρκτος στο φεστιβάλ Βερολίνου για μια μινιμαλιστική ιστορία τυχαίων συναντήσεων, ρεαλιστικών ανησυχιών, παιχνιδιάρικων στοχασμών και πολύτιμων σινε-λεπτομεριών πάνω στη σχέση ζωής και τέχνης.
50
Λήδα Γαλανού
efsyn.gr
2022-12-04
Όπως πάντα με μια πρόθεση να παγιδεύσει το φευγαλέο των ανθρώπινων σχέσεων, με μια λυρική αποτύπωση της απλότητας του καθημερινού, ο δημιουργός αποτυπώνει και εδώ μικρές ανθρώπινες ιστορίες και τη σχέση τους με την τέχνη, την αφήγηση, την έκφραση, αν και τόσο πολύ λιτά που η γλυκιά ταινία γίνεται κι αυτή... φευγαλέα στη μνήμη.
50
Νεκτάριος Σάκκας
cinemagazine.gr
2022-12-06
Για ένα συναισθηματικά κλειστό φιλμ όπως αυτό, που αρχικά μοιάζει προσηλωμένο να γιορτάσει ήσυχα κι ωραία τη σημασία της συγκυρίας στη ζωή και τον ακατέργαστο πλούτο της ανθρώπινης διάδρασης, το κοινό καλείται να εντοπίσει και να νιώσει την ψυχή του μέσα από τα πρόσωπα, τις αντιδράσεις τους και τους διαλόγους.
40
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2022-12-02
Ο πάντα δραστήριος Νοτιοκορεάτης Χονγκ Σανγκ-σου επιστρέφει με μια ακόμα ταινία περιήγησης και τυχαίων (ή μη) συναντήσεων κινηματογραφημένες, πάντα με λιτότητα, σταθερή κάμερα και μακροσκελείς διαλόγους.
40
Χάρης Αναγνωστάκης
Έθνος
Ο Χονγκ Σανγκ - σου, ακολουθώντας το δόγμα του Ζαν Κοκτώ, «ο κινηματογράφος θα γίνει τέχνη μόνο όταν τα υλικά του γίνουν τόσο φθηνά όσο το μολύβι και το χαρτί», μάλλον το παρατραβάει και αν συνεχίσει έτσι στο τέλος θα σπάσει το μολύβι και θα σκίσει το χαρτί.