Emily(2022)
Πρώτη προβολή: 03-11-2022

80
Γιώργος Ξανθάκης
Filmy.gr
2022-11-20
Η O'Connor χρησιμοποιεί μια διαισθητική, ιμπρεσιονιστική οπτική προσέγγιση για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό στυλ, που συνδυάζει αρμονικά την κλασική αφήγηση και τη σύγχρονη αισθητική, με «fade to black» ως κινηματογραφικά σημεία στίξης.
80
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
ertnews.gr
Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η ηθοποιός Φράνσις Ο' Κόνορ κερδίζει το στοίχημα, παράγοντας μια κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη βιογραφία εποχής, χαρίζοντας εμβληματικές σκηνές (ιδιαίτερα το παιχνίδι πνευμάτων με τη μάσκα είναι εμπνευσμένο και άρτια εκτελεσμένο ή ο διάλογος πίσω από τα σεντόνια) και καθαρούς χαρακτήρες.
74
Αλέξανδρος Πατίτσας
IGN Greece
2022-11-18
Προσθέτοντας πολλά πράγματα στη ζωή της διάσημης συγγραφέως, το Emily καταφέρνει να μας κάνει να νοιαστούμε για την πρωταγωνιστική χαρακτήρα, ακόμα και αν υπερβάλλει με το δράμα του.
60
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Η σκηνοθεσία καλοβαλμένη. Η αφήγηση ακαδημαϊκή. Η ερμηνεία της Εμα Μακέι υποδειγματική--Άραγε, υπάρχει κοινό να την δει;
60
Γιάννης Βασιλείου
LiFO
2022-11-10
Το Emily είναι μια ταινία για τις ιστορίες και την ανάγκη που καλύπτουν για τον δημιουργό τους αλλά και για τον δέκτη τους.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Monopoli.gr
2022-11-08
Η Έμα Μακί λάμπει ως Έμιλι Μπροντέ στην στιβαρή βιογραφία της Φράνσις Ο' Κόνορ.
60
Πάνος Γκένας
cinemagazine.gr
2022-11-14
Η Φράνσις Ο' Κόνορ συναντά τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» στην ζωή της Έμιλι Μπροντέ και καταθέτει μία εμπνευσμένη δυναμική βιογραφία με μία χαρισματική ερμηνεία από την Έμα Μάκι («Sex Education»).
60
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
2022-11-16
Αναζητώντας το πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου, η Ο' Κόνορ φτιάχνει μια αντισυμβατική μυθοπλαστική βιογραφία, αισθητικά καλαίσθητη, που εστιάζει περισσότερο στη μεταμόρφωση μιας χαριτωμένη κοπέλας σε συγγραφέα, υμνώντας στην ουσία τη γυναικεία χειραφέτηση, παρά στην αινιγματική προσωπικότητας της Έμιλι.
60
Λήδα Γαλανού
FLIX
2022-11-12
Με μια, όπως θα έλεγαν οι Βρετανοί, «solid» παραγωγή και φωτογραφία, η Ο' Κόνορ παρουσιάζει το πορτρέτο της Εμιλι ιμπρεσιονιστικά, με παρατακτικά αποσπάσματα από την πραγματική και μυθοπλαστική ζωή της. Το κάνει με έμπνευση και μια γοητευτική εσωτερική δύναμη.
50
Παύλος Γκουγιάννος
MOVE IT
2022-11-04
Όμορφα φωτογραφικά, με ωραία πλάνα και εύστοχη επιλογή τοποθεσιών, ένα γενικά εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών που αναδεικνύουν τις προβληματικές σχέσεις της οικογένειας Bronte και κυρίως την σχέση με τις αδερφές της και τον αδερφό της και πώς όλο αυτό πυροδοτεί την φαντασία της, αλλά πάντα κάτι λείπει.
50
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2022-11-06
Τυπική περίπτωση... τυπικού βρετανικού biopic (καλοστημένη παραγωγή, στιβαρή αφήγηση, ερμηνευτική επάρκεια) με μυθοπλαστική προσθήκη ερωτικού ρομάντζου και άρωμα φεμινιστικής ατζέντας.
50
Νίκος Δρίβας
Cineramen
Γενικά η Emily ήταν μια ταινία με πολλές δυνατότητες να χτιστεί μια πολύ δυναμική ταινία με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα την αδικεί κατάφορα, διότι είναι ημιτελής και μένουν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.
30
Νίκος Παλάτος
FreeCinema
2022-11-02
Όχι πιστή στα ιστορικά γεγονότα ώστε ν' αποκτήσει ένα κάποιο βιογραφικό status, ούτε αρκετά ιντριγκαδόρικη ως χαρακτήρας για να δημιουργήσει αξέχαστα πάθη, αλλά ούτε και η μεγάλη οραματίστρια που άνοιξε νέους δρόμους στη λογοτεχνία χάρη στο ελεύθερο πνεύμα της, τούτη η «Emily» σπαταλά τις καλές της ιδέες προτάσσοντας ατμόσφαιρα αντί για συμπαγές στόρι.