Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;(2021)
(What Do We See When We Look at the Sky?) | Πρώτη προβολή: 13-01-2022

80
Νεκτάριος Σάκκας
Μια περίεργη κατάρα καταδικάζει δύο κεραυνοβόλα ερωτευμένους να μη βρεθούν ποτέ, σ' ένα από τα πιο ασυνήθιστα κι εκλεκτικά σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών που προσμένει τους απανταχού ρομαντικούς να αφεθούν στην παραμυθένια δυναμική του.
80
Σοφία Γουργουλιάνη
Πρόκειται για ένα έργο τέχνης βαθιά ανθρώπινο που ξέρει να ανασύρει το συχνά αδικοχαμένο συναίσθημα από τα μύχια μιας άγνωστης κινηματογραφικής φόρμας.
80
Χρήστος Μήτσης
2022-01-20
Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας γίνονται ποιητικοί πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι. Τρυφερό και διασκεδαστικό, μα πάνω απ' όλα απρόσμενα πρωτότυπο και λυτρωτικά κινηματογραφόφιλο.
80
Παύλος Θ. Κάγιος
Μπορεί να συνυπάρξει στο ίδιο φιλμ ένας Γκοντάρ κι ένας Ιοσελιάνι με... ολίγον Καουρισμάκι; Ναι. Κι αυτό είναι το φευγάτο και εν έτει 2021 νεραϊδοπαρμένο «Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;» από τη Γεωργία.
80
Ορέστης Μαλτέζος
Στον επίδοξο θεατή, μόνο για ένα πράγμα μπορώ να τον προειδοποιήσω. Σε επίπεδο πλοκής, η ταινία δεν προσφέρει ιδιαίτερα πράγματα και όποιος σχηματίσει την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσει μαγικό ρεαλισμό, μπορεί και να νιώσει εξαπατημένος. Αν όμως έχει τις προσλαμβάνουσές του ανοιχτές, θα βρεθεί μπροστά σε κάτι μεγαλειώδες. Κι ας μην καταφέρει έπειτα να εξηγήσει το γιατί ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.
80
Αγγελική Καρυστινού
Με έναν υπέροχο λυρισμό αποτυπώνει την ομορφιά της καθημερινότητας, όπως αυτή κυλάει στους δρόμους των πόλεων που ζούμε, στο ποδόσφαιρο που παίζουν τα παιδιά στον δρόμο, ακόμα και σε ένα βλέμμα, αιχμαλωτίζει στα στιλιστικά άψογα πλάνα του τη μεγαλοσύνη των στιγμών που συχνά δεν παρατηρούμε και φτιάχνει ένα ποίημα, που παραμένει αφάνταστα γοητευτικό και μυσταγωγικό, όπως όλα τα παραμύθια.
80
Στράτος Κερσανίδης
Και τι μας λέει ο Κομπερίτζε, κλείνοντάς μας πονηρά το μάτι; Πως δε χρειάζεται να υπάρχουν για όλα λογικές εξηγήσεις, ας αφήσουμε λίγη μαγεία να εισχωρήσει στη ζωή μας!
80
Τάσος Ντερτιλής
Ένα οπτικοακουστικό ποίημα, μια sui generis ρομαντική ιστορία για την αγάπη και την ομορφιά του κόσμου από ένα νέο σπουδαίο δημιουργό.
80
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2022-01-16
Να μια ταινία που μπορείς να αγαπήσεις δυνατά.
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2022-01-18
Ο Κομπερίντζε, συχνά με τη χάρη, την ευρηματικότητα, την έμπνευση και το χιούμορ που μου θύμισε τον συμπατριώτη του Οτάρ Ιοσελιάνι (από τα πολλά παραδείγματα αναφέρω τις σκηνές στο δρόμο με διάφορους περαστικούς να κρέμονται από ένα πάσσαλο, προσπαθώντας δείξουν πόσα λεπτά της ώρας θ' αντέξουν), μας αφηγείται την ιστορία ενός παραμυθένιου (γιατί τελικά πρόκειται για ένα είδος παραμυθιού) έρωτα.
80
Το σινεμά έχει ως αποστολή να δεις μια ταινία και μετά, όσο τη θυμάσαι και τη σκέφτεσαι και τη νιώθεις, να σχηματίζεται στο πρόσωπό σου και στην καρδιά σου ένα χαμόγελο ή πάντως ένας ισχυρός συγκινησιακός αντίκτυπος. Και αυτό το «Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;» το πετυχαίνει και με το παραπάνω.
70
Κώστας Ζαλίγκας
2022-01-14
Όταν βλέπεις ακόμα και τις πιο «ασύνδετες» σκηνές να είναι γυρισμένες με χάρη, ποίηση και διακριτικό χιούμορ, δεν μπορείς να μη συμφωνήσεις ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν αυθεντικό «παραμυθά» που τα πόδια του πατούν γερά στη γη, αλλά το βλέμμα του είναι πάντα υψωμένο προς τον ουρανό.
70
Λήδα Γαλανού
2022-01-10
Ο Κομπερίτζε υποκλίνεται στο τυχαίο, τυλίγεται σε καλοκαιρινή ανεμελιά (οι σύντομες περιβαλλοντολογικές αναφορές του μοιάζουν μάλλον πρόχειρες), αγαπά τόσο τους ανθρώπους που μας κάνει να τους ερωτευτούμε κι εμείς. Εστω κι αν ζουν σε μια μικρή πόλη στη Γεωργία και ποτέ δεν θα μοιραστούμε μαζί τους ένα παγωτό μηχανής. Τα ευρήματά του τα επαναλαμβάνει κατά στιγμές φλύαρα, είναι όμως το άγγιγμά του στην ανθρώπινη φύση τόσο τρυφερό που ποιος θα πει όχι σε ακόμα ένα χάδι;
70
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2022-01-08
Ιδιόμορφο φιλμικό κατασκεύασμα που ήδη μετρά ορκισμένους φανς και που στο μέλλον θα τύχει ακόμα μεγαλύτερης αναγνώρισης.
70
Χρυσαυγή Πατσάκη
Παρά την ξεχειλωμένη διάρκεια της, το "Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;" είναι μια πραγματικά ξεχωριστή ταινία που καταφέρνει να ρίξει λίγη αστερόσκονη στην απομαγεμένη καθημερινότητά μας.
70
Δημήτρης Μπάμπας
2022-01-12
Είναι, εντέλει ο κινηματογράφος που αποκαλύπτει την αληθινή όψη των προσώπων, που σώζει τον έρωτα και τη ζωή. Στο σημερινό και πολλές φορές καταθλιπτικό τοπίο του κινηματογράφου, αυτή είναι η πιο ευφορική δήλωση πίστης στη δύναμη των κινηματογραφικών εικόνων...
60
Dimitris Dx
Κατά στιγμές μαγευτικό, κατά στιγμές φλύαρο, μόνιμα όμως απορροφημένο σε έναν υπερ-ρεαλιστικό, σύγχρονο - αλλά και βουτηγμένο ταυτόχρονα στην λαογραφία και την παράδοση - κόσμο.
60
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Ένα τρυφερό παραμύθι για την ομορφιά που κρύβεται στην καθημερινότητα.
60
Δημήτρης Δανίκας
Ένα ιδιαίτερο Love story χωρίς ίχνος κλισέ--Ποίηση
60
Χάρης Αναγνωστάκης
Η ταινία διαθέτει ξεχωριστό βλέμμα, πανέμορφες στιγμές, σκηνές που διακρίνεις το ταλέντο του Κομπερίτζε και ένα συμπαθέστατο πρωταγωνιστικό ζευγάρι που εναρμονίζεται πλήρως με την ποιητική διάθεση του δημιουργού του.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Δεύτερο μόλις φιλμ ενός ταλαντούχου σκηνοθέτη από τη Γεωργία που καταφέρνει με ελάχιστα μέσα και μια λιτή αφήγηση να σχολιάσει τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή.
50
Ιάκωβος Γωγάκης
2022-01-06
Θα πετύχει πολλά, μα συγχρόνως, άσκοπα θα μακρηγορήσει, σε μια ταινία που δεν μπορεί από τις υπάρχουσες ιστορίες και από το voice over του ίδιου του σκηνοθέτη, να στηρίξει τα 150 λεπτά της. Ένα τέλος που όλο έρχεται, αλλά παρεμβαίνει διαρκώς και μια νέα εμβόλιμη ιστορία κι όλο το τέλος ξεμακραίνει.
50
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Στα ερωτήματα που δεν σκοπεύει να απαντήσει με σαφήνεια σε αυτό το αξιοπερίεργο φιλμ που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του περσινού Φεστιβάλ Βερολίνου κρύβεται μια συμβολική έκκληση προς τον θεατή για μια πιο προσεκτική ανάγνωση του σινεμά γενικότερα.
40
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2022-01-04
Όπως και στις ταινίες του συμπατριώτη του Κομπερίτζε, Οτάρ Ιοσελιάνι, η ποιητική αοριστία είναι και εδώ το ατού της ταινίας.
20
Ηλίας Φραγκούλης
2022-01-02
Είναι κινηματογραφική ταινία το «Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;». Εάν η απάντηση που θέλει να δώσει ο Γεωργιανός σκηνοθέτης είναι «ναι», τότε... κατεβάστε ακόμη πιο κάτω την αξιολόγησή μου για τούτο το (αποκλειστικά και μόνο φεστιβαλικό, θα έλεγα) φιλμ. Και καλή τύχη σε όσους το τολμήσουν...