Καλάβρυτα 1943(2021)
(Echoes of the Past) | Πρώτη προβολή: 11-11-2021

80
Κάλλια Λεντιδάκη
Τα «Καλάβρυτα 1943» μας δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε αυτό που δεν ξεχάσαμε και ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ.
77
Ευρυδίκη Βαλή Σαράφογλου
2021-11-20
Τα ηθικά ζητήματα που κρύβονται πίσω από μια τεχνικά άρτια εκτέλεση αποτελούν το βασικό πρόβλημα του «Καλάβρυτα 1943».
70
Χυτούλα Παπάζογλου
Μια ταινία μυθοπλασίας, που βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Μια ιστορική αφηγηματική δράση για την Εκτέλεση όλου σχεδόν του πληθυσμού ενός χωριού στην Ελλάδα, που ο κόσμος θα πρέπει να μάθει αν δεν γνωρίζει.
60
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Ο Δημητρόπουλος το έχει σκηνοθετήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να «κρύβει» τις οικονομικές αδυναμίες της παραγωγής. Να μη φαίνεται φτηνό. Και πετυχαίνει και τη συγκίνηση, ακουμπά στο συναισθηματικό κομμάτι,, ίσως να έχει συμβάλει τα μέγιστα στο 'ότι παρά τη συγκίνηση, δεν εξασφαλίζει στο τέλος κανενός τύπου συγχωροχάρτι...
60
Λήδα Ειρήνη Αδάμου
Η σκηνοθετική απόπειρα του Νικόλα Δημητρόπουλου δανείζεται κατ' εμέ ποικίλα «αλληγορικά» στοιχεία από το δημιούργημα του Nagy και στα πλαίσια μιας ενιαίας πάντα κινηματογραφικής γλώσσας αναδύεται πως και στις δύο ταινίες, οι οποίες καταπιάνονται με την εν λόγω θεματολογία, δεν παίζει τόσο ρόλο η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας αλλά η "αποκάλυψη" του μεγέθους της ναζιστικής θηριωδίας υπό την οπτική του ίδιου θύτη, ο οποίος αναζητά μέσα του, έστω και την ύστατη στιγμή, το ελάχιστο ψήγμα ανθρωπιάς.
60
Δημήτρης Δανίκας
Τίμιο και σοκαριστικό.
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2021-11-18
Οι σκηνές πλήθους, ο όλεθρος, η αγωνία στα πρόσωπα, τα κοστούμια, τα εφέ, η φωτογραφία (Γιώργος Ραχματούλιν) – ειλικρινά δεν βρήκα τίποτα που να με άφησε σε εκκρεμότητα....Αν όμως κάπου έμεινα, ίσως όχι με εκκρεμότητα σίγουρα όμως με ένα αμήχανο «μούδιασμα», αυτό συνέβη στον παρόντα χρόνο της ταινίας.
50
Νεφέλη Γιολδάση
Η ταινία δεν ωραιοποιεί το Ολοκαύτωμα. Αντιθέτως, επιδιώκει να ηχήσει σαν σύγχρονο μοιρολόι ενάντια στην φρίκη του πολέμου. Ίσως δεν επιτυγχάνει έναν τόσο δύσκολο στόχο σίγουρα, όμως, πρόκειται για ένα φιλμ, κατά βάση, αντιπολεμικό.
50
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Άσχετα με τις απόψεις κάποιων σχετικά με τον καλό ναζί, η ταινία έχει στιγμές που συγκινούν, συνολικά, όμως, η αφήγηση δεν ξεπερνάει μια συνηθισμένη, καλοστημένη, εντυπωσιακή σε παραγωγή, αν και άνιση, χωρίς μεγάλη φαντασία, αναπαράσταση ενός γεγονότος που χρειαζόταν μια άλλη, πιο δυνατή και αυθεντική, αντιμετώπιση.
50
Φίλιππος Κατσώνης
Το άχθος που κουβαλάει το φιλμ στις πλάτες του είναι από μόνο του πολύ μεγάλο. Παρ΄όλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα είναι τίμιο. Τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από μια mainstream ταινία για αυτή τη μελανή περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
50
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Αξιοπρεπής σε ό,τι αφορά την δραματοποιημένη προσέγγιση του γεγονότος, το οποίο αφηγείται με μυθοπλαστική ελευθερία, καθώς δεν είναι ντοκιμαντέρ (μιλάμε για την περίφημη σκηνή, η οποία συζητήθηκε πολύ), ξεχωρίζει για την αξιόλογη δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να μπορέσει η ταινία να σταθεί επάξια και στις ξένες κινηματογραφικές αγορές.
50
Λήδα Γαλανού
2021-11-14
Ο Νικόλας Δημητρόπουλος κάνει μια τίμια, άνιση, αξιοπρεπή ιστορική ταινία με τον Μαξ φον Σίντοφ στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο.
50
Χρήστος Πολίτης
2021-11-16
Φτάνει ένας αγέρωχος Φον Σίντοου για να φέρει την άνοιξη; Μπορεί ναι, αλλά τελικά η Ιστορία μοιάζει πολύ μεγαλύτερη ακόμα κι από εκείνον, χωρίς αυτό να μειώνει το γεγονός πως τα «Καλάβρυτα 1943» έχουν τις αγνότερες των προθέσεων να ακουμπήσουν την μνήμη.
50
Νίκος Δρίβας
Σίγουρα έχει πολύ καλά δείγματα σε σκηνοθεσία και φωτογραφία, ωστόσο το επιτηδευμένο στυλ της και η άνευρη εξέλιξη της πλοκής και αληθινής ιστορίας, εμποδίζουν τις προσπάθειες για κάτι καλό. Με βάση τα όσα είχαμε ακούσει και διαβάσει, σίγουρα περιμέναμε κάτι παραπάνω.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2021-11-12
Η αποσπασματικότητα δεν λειτουργεί πάντα υπέρ του φιλμ, όμως σε στιγμές (όπως το ακινητοποιημένο κάδρο σε σκηνή μαζικής εκτέλεσης ή στην ταιριαστά αφοσιωμένη σεκάνς κορύφωσης) η ταινία ξέρει πώς να λειτουργήσει όσο αιχμηρά ή ορμητικά χρειάζεται.
40
Ελισσαίος Βγενόπουλος
Ολοκληρώνει αξιοπρεπώς τους περιορισμένους στόχους της, χωρίς πάντως συνολικά να προσεγγίζει το συνταρακτικό γεγονός.
40
Στράτος Κερσανίδης
Πρόκειται για μια συνεπή και αξιοπρεπή δουλειά η οποία θα μπορούσε αλλά δεν τα κατάφερε, να απογειωθεί. Σίγουρα όμως είναι μια ταινία η οποία διαθέτει πολύ καλές εμπορικές προδιαγραφές.
40
Dimitris Dx
Κλασική περίπτωση ταινίας όπου η αφήγηση δεν δικαιολογεί ούτε καν την διάρκεια μιάμισης ώρας, ωστόσο ο Δημητρόπουλος την σκηνοθετεί σαν να μην υπάρχει αύριο, με μεράκι, ενδιαφέρουσες επιλογές και κάδρα που μεταφέρουν περισσότερο τη τραγικότητα από οποιαδήποτε ερμηνεία.
40
Move It
Μια τίμια και αξιοπρεπής ιστορική ταινία, για την ιστορία της σφαγής των κατοίκων των Καλαβρύτων στα 1943 από Γερμανούς στρατιώτες,
40
Χάρης Αναγνωστάκης
Φαινομενικά ευπαρουσίαστο, σκηνοθετικά συμβατικό, ιστορικό αντιπολεμικό δράμα, με αρκετά κλισέ τού είδους και αστοχίες, για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων του Δεκέμβρη του '43, με τη συμμετοχή του φημισμένου ηθοποιού Μαξ Φον Σίντοφ, λίγο πριν πεθάνει.
40
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
2021-11-10
Φιλότιμο και ελεγειακό, ταυτόχρονα όμως άνισο και σχηματικό φιλμ για το αιματηρό τίμημα του φασισμού και τις ανεπούλωτες πληγές που αφήνει ως κληρονομιά.
40
Ιωσηφίνα Γριβέα
Το Καλάβρυτα 1943 είναι πάντως αξιοπρεπές ως crowd-pleaser, χωρίς λαϊκισμούς, και ξεκάθαρα αντιπολεμικό. Είναι και μία ευκαιρία χαμένη μέσα στην αποσπασματικότητά της, αλλά με ευκρινές μήνυμα: Μπορεί να θέλουμε πολλές φορές να την αγνοούμε, όμως η Ιστορία θα μας προλαβαίνει, και πρέπει να μας προλαβαίνει, πάντα.
40
Γιάννης Βασιλείου
2021-11-08
Το βασικό ζήτημα που γεννάται είναι ότι, πλην του ιστορικού γεγονότος και της αναπαράστασής του, ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλο δράμα στο φιλμ.
40
Κώστας Ζαλίγκας
Συγχαρητήρια στους συντελεστές για τις προθέσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς η ταινία δεν καταφέρνει ούτε στο ελάχιστο να συγκινήσει, να εξοργίσει ή να σε κινητοποιήσει με κάποιο τρόπο.
40
Αγγελική Καρυστινού
Μια αντιπολεμική ταινία, έντιμη στις προθέσεις της, αλλά άνιση ως αποτέλεσμα.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2021-11-06
Είναι μια ευπρεπής και ακριβή παραγωγή, φτιαγμένη με επαγγελματισμό και αφηγηματική συνέπεια που παρουσιάζει χωρίς (ιδιαίτερες εκπλήξεις ή πρωτοτυπίες είναι η αλήθεια) τη σύγκρουση δύο κόσμων σε πολλαπλά επίπεδα και παρακολουθείται με άνεση ενώ στις συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές της εκτέλεσης η συγκίνηση κυριαρχεί.
30
nicolas1810
Η Σφαγή των Καλαβρύτων σε συνάρτηση με τις περίφημες "γερμανικές αποζημιώσεις" (ήμουνα νιος και γέρασα), σε κάτι που μοιάζει με ντοκιμαντέρ του χίστορι τσάνελ και όχι κινηματογραφική ταινία.
30
Γιάννης Φραγκούλης
Η ταινία απέτυχε στη μετάφραση της Ιστορίας και στην απόδοση του ιστορικού αφηγήματος. Έπεσε στην παγίδα της ατολμίας. Στο σκεπτικό που θέλει να προσφέρει στο κοινό αυτό που ο μέσος θεατής επιθυμεί. Μόνο που «ο μέσος θεατής» απλά δεν υπάρχει. Έτσι αυτή η ταινία πέφτει, με κάθετη πτώση, στο κενό της αφήγησης.
30
Ηλίας Φραγκούλης
Καλοστημένο crowd-pleaser που επενδύει αποκλειστικά στην ιστορική ανάμνηση. Θα συγκινήσει ένα πιο λαϊκό κοινό το οποίο δεν λογαριάζει από σεναριακή ανάπτυξη ή χαρακτήρες και θα έχει μακρά καριέρα στις μελλοντικές τηλεοπτικές του προβολές.
30
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2021-11-04
Πολλαπλό το κρίμα, γιατί μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε. Και για να προκύψει μια σπουδαία ταινία και για να μην προκαλέσει συζητήσεις για όλους τους λάθος λόγους. Το πιστεύω πραγματικά. Κρίμα.
20
Πάρις Μνηματίδης
2021-11-02
Η τελική εντύπωση είναι αυτή μιας προσπάθειας ευγενών προθέσεων, που όμως μοιάζει «λίγη» δραματουργικά και κατασκευαστικά μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας που μεταφέρει στο πανί.
10
Παύλος Θ. Κάγιος
Ατάλαντη ταινία με παραχάραξη της ιστορίας.