Ταξίδι στην Κριμαία(2019)
(Evge) | Πρώτη προβολή: 09-09-2021

80
Μάνος Θηραίος
Έργο βιωμάτων που μεταφράζεται σε σινεμά αξιών και ουσίας, το "Ταξίδι στην Κριμαία" (με πρωτότυπο τίτλο που μεταφράζεται "Οίκαδε", προς την πατρίδα) είναι ένα σπαραξικάρδιο οικογενειακό δράμα, τόσο πλήρες μέσα στην απλότητά του που συγκλονίζει και στοιχειώνει με τη δύναμη της ιστορίας και της εικόνας του.
70
Πάρις Μνηματίδης
2021-09-20
Η συναισθηματική ειλικρίνεια της γραφής και του σκηνοθετικού ύφους του Aliev, όσο και η σκοτεινή αποτύπωση της πραγματικής ιστορικής συνθήκης που καταγράφει και που συνδυάζεται με ηθογραφικά στοιχεία και συμπεριφορική ανάλυση, συνεισφέρουν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να προσφέρει πλούσιες συγκινήσεις στον θεατή.
70
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Είναι ωραία και δυνατή ταινία. Κι έχει κι ένα μοντάζ από εκείνα που δεν φαίνονται και κάνει την ταινία να κυλά σαν νεράκι...
60
Ελεωνόρα Βερυκοκίδη
2021-09-06
Είναι ένα ψυχαγωγικό, αν και προφανώς καθόλου διασκεδαστικό έργο, και δείχνει αρκετά ώριμο σαν πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του εν λόγω σκηνοθέτη.
60
Παύλος Γκουγιάννος
2021-09-04
Άνισο μεν ως προς την τελική του πραγμάτευση, αλλά σίγουρα αρκετά ώριμο για έναν σκηνοθέτη 28 χρόνων που πρώτη φορά σκηνοθετεί μεγάλου μήκους ταινία. Επιτυγχάνει απόλυτα ως προς το προσωπικό και το συγκεκριμένο, αποτυγχάνει ως προς το γενικότερο, το καθολικότερο, την γενική εικόνα της ιστορίας.
60
Δημήτρης Δανίκας
Υπόδειγμα σκηνοθεσίας
60
Μανώλης Κρανάκης
2021-09-08
Μπορεί η ιστορία να μοιάζει μικρή, και η δυναμική της να εξαντλείται συχνά σε εύκολες σεναριακές λύσεις, ενδεικτικές ενός φιλόδοξου ντεμπούτου, αλλά ο Αλίεφ αντισταθμίζει σε στιβαρότητα οπτικής και συναισθήματος, παραδίδοντας ένα λιτό, βαθιά θλιμμένο αλλά με τον τρόπο του λυτρωτικό ταξίδι προς το... σπίτι.
60
Κώστας Ζαλίγκας
2021-09-16
Αρκετά διεισδυτική ματιά στη σχέση πατέρα-γιου που ορίζεται από το Κοράνι, αλλά πρωτίστως από έναν αυταρχικό και άκαμπτο πατέρα που χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να πετύχει το στόχο του. Όλο αυτό υπογραμμίζεται από τις πολύ εύστοχες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών και την καλή εκμετάλλευση των απόκοσμα γοητευτικών τοπίων της Κριμαίας.
60
Χρήστος Μήτσης
2021-09-18
Road movie μινιμαλιστικής πλοκής, πιστό σ' έναν αφηγηματικό ρεαλισμό που αποτυπώνει την περίπλοκη μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχής με τους ανθρώπους της και την κληρονομιά τους.
60
Αλέξανδρος Κυριαζής
2021-09-10
Το Evge μπορεί να μην είναι κάποιο αριστούργημα αλλά είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για έναν δημιουργό που μοιάζει εξίσου ταλαντούχος τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία, όμως θέλει λίγη ακόμη δουλίτσα για να αφήσει πίσω του το σκαλοπάτι του πολλά υποσχόμενου και να ανέβει στο επίπεδο του αξιόλογου.
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2021-09-14
Η ταινία καταφέρνει να σε κερδίσει με την απλότητα, την ειλικρίνεια και – θα το ξαναπώ – τη σιωπή της.
60
Λήδα Γαλανού
2021-09-12
Σ' αυτό το υπαρξιακό road movie στα γκρίζα τοπία και τις μοναχικές πόλεις, με δυο θαυμάσιες ανδρικές ερμηνείες, χωρίς ρηξικέλευθες ιδέες αλλά και χωρίς κοινοτοπία ή υπερδραματοποίηση, η ταινία παίρνει συνοδηγό τη σκληρότητα και την αγάπη, τον πόλεμο και τη ζωή, με δυο λόγια τη ρεαλιστική εικόνα της σημερινής Ουκρανίας, των ανθρώπινων τραυμάτων αλλά και της ελπίδας για γαλήνη.
50
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Αν και υπάρχουν κάποιες ευκολίες στην αφήγηση που είναι σχετικά προβλέψιμη, ο νεαρός σκηνοθέτης καταφέρνει να συγκινήσει και να προσθέσει κάποιες πολιτικές νύξεις σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ταταρικής - μουσουλμανικής κοινότητας στην Ουκρανία και αρκετές ποιητικές πινελιές, σε ό,τι αφορά τη φωτογράφιση των τοπίων.
50
Αγγελική Καρυστινού
2021-09-02
Τελικά αυτό το ταξίδι μνήμης περιορίζεται σε μια οικογενειακή τραγωδία, αλλά έστω και υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλίεβ αποδεικνύει το ταλέντο του, συνθέτοντας αυτή την ιδιαίτερη σχέση πατέρα-γιου μέσα από εξαιρετικές σκηνές και αξιοπρόσεχτες ερμηνείες, που καταφέρνουν να συγκινήσουν. Ακόμα και αν κάποιος δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνουν όλα αυτά.