Nomadland(2020)
Πρώτη προβολή: 19-02-2021

100
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2021-02-18
Η Κινεζοαμερικανίδα Ζάο τελειοποιεί μια συναφή προβληματική, με τέτοια ευφυΐα και ευαισθησία που τίθεται ήδη από το ξεκίνημα μιας απρόβλεπτης σεζόν φαβορί για όλα τα βραβεία που θα απονεμηθούν κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά.
100
Κώστας Ζαλίγκας
2021-02-20
Δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός παρά αριστούργημα για αυτήν την ταινία και το αντιλαμβάνεται κανείς από τα πρώτα λεπτά, από τις πρώτες εικόνες, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αφήγηση που έχουμε... καθήκον να δούμε όλοι.
90
Νεκτάριος Σάκκας
2021-02-16
Η Κλόι Τζάο παραδίδει εδώ ένα σπουδαίο δείγμα ανθρωποκεντρικού σινεμά, επίκαιρου και αναγκαίου.
80
Μάρα Θεοδωροπούλου
2021-02-06
Ένα βασικό οσκαρικό στοίχημα με την Φράνσες ΜακΝτόρμαντ στην καλύτερη ίσως ερμηνεία της καριέρας της σε μια Αμερική μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
80
Μίλτος Τόσκας
Μέσα σε ένα λυρικό σκηνικό κατανοούμε πως η ανθρωπογεωγραφία μεταβάλλεται ταχέως τόσο στα στενά γεωγραφικά όρια της υπερδύναμης, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι σοκαριστική αυτή η διαπίστωση.
80
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2021-02-08
To 'Nomadland' είναι -εκ των πραγμάτων- η ταινία της χρονιάς.
80
Γιώργος Παπαδημητρίου
2021-02-14
Δεν υποκύπτει ούτε στη λύπηση ούτε στο παράπονο – η ματιά του είναι αδιαπραγμάτευτα τρυφερή και αφειδώς γενναιόδωρη. Ακριβώς όπως το γλυκό μειδίαμα και το γάργαρο γέλιο της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, η οποία μεταμορφώνεται σε τσαλακωμένο βελούδο και καλπάζει προς το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της.
80
Dimitris Dx
2021-02-12
Μαζί με την Zhao σπάνε τα όρια μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, αποθανατίζουν στην αιωνιότητα μικρές εφήμερες στιγμές (ίσως και κόντρα στην νοοτροπία των ηρώων τους) και υπογραμμίζουν με τρυφερότητα αλλά και κατανόηση ότι ορισμένες φορές, το σπίτι είναι η φυγή.
80
gaRis
2021-02-10
Η 38χρονη Κινέζα (0% αμερικάνα, κι ας είχε δάσκαλο προ 10ετίας τον Spike Lee στο Tisch, πως τα φέρνει η ειμαρμένη φέτο) Chloe Zhao, στην τρίτη ταινία της και στον κάπακα μετά το παρεμφερές The Rider (2017), διαπράττει το ούλτιμο ρόουντ μούβι του 21ου αιώνα, χτυπώντας την αξίνα της στο νεύρο μιας Αμερικής που όχι φωνή δεν έχει απλά, μα ούτε και ελπίδα δικαίωσης.
70
Σταύρος Γανωτής
2021-02-02
Πρόκειται για ένα ατόφια ανεπιτήδευτο σινεμά, που δεν τίθεται καν να εκβιάσει συναισθήματα ή να αρπάξει «δόξα» από τους τόσο αληθινούς ήρωες του. Ακόμα περισσότερο, δεν θέλει καν να σου αποδώσει κάποιο υψηλότερο νόημα, πέρα των συμπερασμάτων που ο ίδιος επιβάλλονταν να είχες ήδη βγάζει πάνω σε έννοιες σαν την προσωπική ελευθερία και την απόλυτη φτώχια.
70
Σοφία Γουργουλιάνη
2021-02-04
Η Κλόε Ζάο, σκηνοθετικά, μπορεί να ερεθίσει απόλυτα κάθε κινηματογραφικό μάτι, αποτυπώνοντας πανέμορφα -πλην τραγικά- μία ήπειρο σε αναπόδραστη σήψη. Και φυσικά, να διεκδικήσει με αξιώσεις τα απανταχού κινηματογραφικά βραβεία. Ενώ, η εσωτερική πλην σαρωτική ερμηνεία της Φράνσις Μακντόρμαντ την αναδεικνύει σε μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του καιρού μας.
60
Γιώργος Κοκτσίδης
Αν έλειπε λοιπόν αυτή η τρομερή ηθοποιός που βρίσκεται εδώ στην καλύτερη στιγμή της, αναρωτιέμαι τι θα απέμενε στη μνήμη μας απ' αυτήν την ταινία. Κι αν όχι τώρα που το πράγμα είναι ζεστό, τι θα απογίνει σε δέκα ή είκοσι χρόνια; Δύσκολα θα την έβαζα στα αριστουργήματα.
40
Βασίλης Μάλτας
Η δραματουργία δεν εμπλουτίζεται από τη ζωντανή εμπειρία και με τη σκηνοθετική γραμμή να είναι περισσότερο επίπεδη, αποδυναμώνοντας τη στοχαστικότητα, συντονισμένη, θαρρείς, με τον ακύμαντο συναισθηματικά χαρακτήρα της ηρωίδας, η υπαρξιακή διαδρομή της μένει στο επίπεδο μιας αφήγησης και το μήνυμα, σ' αυτό των προθέσεων, χωρίς αυτά να μας αγγίζουν ιδιαίτερα.