Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου(2019)
(Le Miracle du Saint Inconnu / The Uknown Saint) | Πρώτη προβολή: 29-10-2020

70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Μια ωραία, ευπρόσδεκτη έκπληξη είναι η δοσμένη με φαντασία αυτή ταινία, πρώτη σκηνοθεσία του Αλάα Εντίν Αλιέμ, που με το ιδιόμορφο χιούμορ του μου θύμισε τόσο τις κωμωδίες του Γούντι Άλεν όσο και το χιούμορ του Μπάστερ Κίτον.
70
Σοφία Γουργουλιάνη
2020-10-20
Πρόκειται για μια ταινία που μοιάζει συχνά έρμαιο των ίδιων της τον σινεφιλικών αναφορών, αλλά που τολμά να πέσει με τα μούτρα στα βαθιά της υπαρξιακής φιλοσοφικής κωμωδίας και να βγει νικήτρια ενός απαιτητικού κινηματογραφικού είδους.
70
Στράτος Κερσανίδης
Χρησιμοποιώντας το έξυπνο σεναριακό εύρημα με τα χρήματα, τον τάφο και το μαυσωλείο, ο Αλά Εντίν Αλτζέμ, σατιρίζει τις θρησκευτικές ιδεοληψίες και την ευκολοπιστία των απλών ανθρώπων. Αναδεικνύει τη δύσκολη καθημερινότητα και των αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων και τη ρουτίνα με την οποία ζουν καθώς η ζωή τους δεν παρουσιάζει σχεδόν κανένα ενδιαφέρον.
70
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Δεν θα αρέσει σε όλους, όμως αν κάποιος έχει βαρεθεί τις συμβατικές κωμωδίες και έστω αν χαμογέλασε με το, Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη του Ελία Σουλεϊμάν, θα αγαπήσει αυτό το μικρό σινεφιλικό διαμάντι. 
60
Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ
Ειλικρινής και έντιμη η γραφή του Αλαά Εντί Ατζέμ σε σεναριακή πλοκή και σκηνοθεσία στην πρώτη του ταινία (υποψήφια για την Χρυσή Κάμερα του φεστιβάλ των Κανών 2019), δίχως «πυροτεχνήματα» και «θαύματα», ακτινογραφεί προσεκτικά, διακριτικά, πάντα όμως με γλυκόπικρο χιούμορ, να φέρνει σε πολλά σημεία την σχολή Καουρισμάκι, τις πολιτισμικές, μετωπικές συγκρούσεις ενός παλιού και ενός νέου κόσμου με φόντο την μουσουλμανική πίστη και τον αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων στην σκληρή, ερημική γη.
60
Τάσος Ντερτιλής
Μια απολαυστική κομεντί παράδοξου με φόντο τη Μαροκινή έρημο και με χαρακτήρες βγαλμένους από το σινεμά του Καουρισμάκι και του Τζάρμους.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Ανάμεσα στις δεισιδαιμονίες, την αεργία, την ανομβρία και την ιλαρή στωικότητα των κατοίκων, ο Αλά Εντίν Αλτζέμ στο ντεμπούτο του, σκηνοθετεί μια ελαφριά περιπέτεια με στοιχεία βωβής κωμωδίας, εκσυγχρονίζοντας αρχετυπικούς, πάντα ανώνυμους χαρακτήρες (ένας κι ένας) κι εκθέτοντας την φαυλότητα και τα κωλύματα της σύγχρονης μαροκινής κοινωνίας.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το στυλ του μαροκινού σκηνοθέτη είναι ένας εμπνευσμένος συνδυασμός από το σινεμά του Καουρισμάκι και της μυσταγωγίας που γεννά μια θρησκευτική παραβολή, δοσμένο με απαράμιλλη χάρη και ειλικρίνεια.
60
Λήδα Γαλανού
2020-10-14
Λεπτοδουλεμένη και χαριτωμένη, η ταινία του Αλτζέμ μοιάζει διαρκώς να πνίγει ένα περιπαικτικό γελάκι προς τους ανθρώπους –την ανθρωπότητα μάλλον– που παρατηρεί.
60
Ηλίας Δημόπουλος
2020-10-16
Ιδιοσυγκρασιακή και αναπάντεχη μαροκινή κομεντί, που βάζει τα γυαλιά σε πολλούς φαντεζί ομολόγους της, τόσο από πλευράς ευρηματικότητας όσο και, ακόμα περισσότερο, από πλευράς φλέγματος.
60
Χρήστος Μήτσης
2020-10-18
Ανορθόδοξη heist movie με καουρισμακικό χιούμορ, η οποία σχολιάζει σαρδόνια την ανθρώπινη ματαιοδοξία κι ευπιστία.
60
Μανώλης Κρανάκης
2020-10-12
Μια μικρή μεστή παραβολή για την πίστη και το θαύμα στη μορφή μιας πραγματικά αστείας αλλά και βαθιά μελαγχολικής κωμωδίας του παραλόγου που συστήνει ένα νέο ταλέντο από το Μαρόκο και που θα λάτρευε στα σίγουρα ο Ακι Καουρισμάκι.
60
Μαίρη Βανδώρου
2020-10-10
Αν θέλετε να δείτε μια από τα ίδια, έχετε πολλές επιλογές. Αν θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό και είστε πρόθυμοι να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, «ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ», είναι μια καλή επιλογή.
50
Ζουμπουλάκης Γιάννης
Όχι ακριβώς χαριτωμένη, ούτε όμως και ακριβώς δυσάρεστη, η ταινία του Αλα- Ελντι- Αλτζέμ ανήκει στη κατηγορία εκείνων που σε προκαλούν να σηκώσεις το φρύδι με περιέργεια ενώ τις παρακολουθείς.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2020-10-08
Έχει τις στιγμές του και μια σπαρταριστή κεντρική ιδέα αλλά δεν καταφέρνει ποτέ να κορυφωθεί σε κάτι αληθινά αποκαλυπτικό ή μοναδικό, ούτε η νοηματική του πυκνότητα είναι τέτοια που συγχωρεί πάντα τους αργούς ρυθμούς.
40
Χάρη στην πολύ όμορφη, νυχτερινή είτε φωτεινή, φωτογραφία του και κάποια διασκεδαστικά ευρήματα, όπως η παρουσία του dumber συνεργού, το πειραγμένο ηθογράφημα δεν είναι κακό, δεν είναι όμως και κάτι το πρωτότυπο ή το ξεχωριστό, που θα μας κάνει να το θυμόμαστε για καιρό.
40
Αλέξανδρος Κυριαζής
2020-10-04
Με τη βασική πλοκή να μην είναι παρά μονάχα τρία-τέσσερα plot points χωρίς τίποτα για να γεμίσει τον ενδιάμεσο χρόνο, το δεύτερο από τα subplots να προκαλεί νεκρική αδιαφορία και μονάχα οι σκηνές με τον γιατρό και τα θαυματουργά χαπάκια του -ένα κάθε πρωί- να με ξυπνούν από το λήθαργο, σίγουρα δε μπορώ να προτείνω τη ταινία παρά μόνο στους οπαδούς του είδους.
40
Δημήτρης Δανίκας
2020-10-06
Ειρωνικό, χαοτικό
30
Νίκος Παλάτος
2020-10-02
Μικρό, φεστιβαλικό art-house, που χάρη στο σαρκαστικό του ύφος ξεχωρίζει από τη μαυρίλα που εσχάτως κυριαρχεί στο χώρο. Θα μπορούσε ν' αποτελέσει μια αληθινά ευχάριστη έκπληξη, δυστυχώς όμως το σενάριο «κρεμάει» από νωρίς, αποστερημένο την αρχική του σπίθα. Εύφημος μνεία στη φωτεινή φωτογραφία των άνυδρων τοπίων της μαροκινής ερήμου.