Γιοσέπ(2020)
(Josep) | Πρώτη προβολή: 08-10-2020

86
Ζωή Κάρτζια
Μια χρωματιστή γροθιά στον φασισμό του Φράνκο. Στον κάθε φασισμό που απειλεί την ανθρώπινη υπόσταση.
80
Χρήστος Μήτσης
2020-10-20
Το στενό κοστούμι του ιστορικού μελοδράματος συναντά την απελευθερωτική φόρμα του μοντέρνου, ενήλικου animation και ο αληθινός αγώνας μιας θαρραλέας επιβίωσης έναν διδακτικό μύθο για την πολιτική και ηθική ακεραιότητα.
80
Στράτος Κερσανίδης
Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, με στοπ καρέ (δεν ξέρω αν αυτήν είναι η σωστή ορολογία) σε διάφορες σκηνές, οι οποίες προσδίδουν ιδιαίτερη ένταση στα γεγονότα που βλέπουμε. Με πολύ όμορφα και ιδιαίτερα εκφραστικά σκίτσα αφηγείται μια ιστορία που συνέβη κάποτε αλλά συμβαίνει και σήμερα. Πρόκειται για την προσφυγιά και τα στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων αλλά και για τον ρατσισμό ο οποίος αναπτύσσεται.
80
Πάνος Γκένας
2020-10-18
Πολιτική και βαθιά ανθρώπινη ταινία κινουμένων σχεδίων υψηλής αισθητικής και τραχύτητας, που υπερθεματίζει το μέσο και ευαγγελίζεται την εμψυχωτική δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, το «Γιοσέπ» του Ορέλ, μία ταινία ενός σκιτσογράφου για έναν σκιτσογράφο, είναι μία απαραίτητη κινηματογραφική ανάγνωση.
70
Μίλτος Τόσκας
Με ένα εξαιρετικό soundtrack o Ορέλ χρωματίζει την πρώτη του ταινία ιδανικά συμπλέκοντας τις τέχνες. "Την ημέρα που θα αποδεχθείς τα χρώματα, θα έχεις εξημερώσει τον φόβο σου". Έναντι σε κάθε μορφής προκατάληψη, τον ρατσισμό και κάθε είδους φυλετική διάκριση.
70
Έφη Καραχάλιου
Το σχέδιο του Aurel αποδίδει με τις λιτές γραμμές και τα γήινα χρώματα την ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης δίνοντας θέση μετά σε ένα πολύχρωμο καμβά με έντονες αντιθέσεις στο τέλος της ταινίας, όπου ο πρωταγωνιστής βρίσκεται στο Μεξικό της εποχής της Frida Kahlo, του Leon Trotky και του Diego Rivera.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2020-10-14
...μια πρώτης τάξεως εφευρετική κινηματογραφική επιστολή ‒ ιστορική υπενθύμιση σε μια κοινωνία επιθετική και εχθρική προς το ασταμάτητο σύγχρονο κύμα προσφύγων.
70
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2020-10-16
Ακόμη κι αν μια μερίδα ενήλικων θεατών βλέπει διστακτικά τα κινούμενα σχέδια ως κάτι «παιδικό», στην περίπτωση του «Γιοσέπ», είναι αυτή ακριβώς η επιλογή που ανυψώνει μια ακόμη βιογραφική ταινία σε κάτι πολύ πιο ποιητικό, συναρπαστικό κι ενδιαφέρον.
60
Βασίλης Μάλτας 
Είναι ατμοσφαιρική χάρη στη ρευστότητα του κινουμένου σχεδίου, στους μουντούς τόνους των χρωμάτων και στην αίσθηση των τόσο ζωντανών ανθρώπων μέσα από τις φωνές και τα αγκομαχητά των ηθοποιών που, έχοντας δανείσει τις φωνές τους, εκφράζουν κάτι από την ψυχή των σκιτσαρισμένων ηρώων στην οθόνη.
60
Θόδωρος Γιαχουστίδης
Με σαφώς πιο «άτονα» χρώματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και πολύ πιο έντονα στα χρόνια της ελευθερίας (εκείνη τη Φρίντα Κάλο την έχει σχεδιάσει ο Aurel ως ένα ερωτικότατο, φανταχτερό και γεμάτο χρώματα ουρί του παραδείσου) το μοντέρνο αυτό animation πετυχαίνει η φόρμα του να εξυπηρετεί την ουσία. Μια μικρή το δέμας αλλά τεράστια σε σημασία και δυναμική κινηματογραφική έκπληξη, που αξίζει να ανακαλύψετε.
60
Αγγελική Καρυστινού
Ο αγώνας των ανθρώπων που αναζητούν μια διέξοδο από τον εφιάλτη και η καλλιτεχνική δημιουργία ως αντίβαρο στον θάνατο, αποτυπώνονται μέσα από τα σκίτσα του Ορέλ, που χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό άξονα την διήγηση του ηλικιωμένου πλέον αστυνομικού, ο οποίος μοιράζεται με τον νεαρό εγγονό του, όπως και ο Ορέλ με το κοινό, μια μνήμη που πρέπει να μείνει ζωντανή.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Εικόνες που καταγράφουν όλη την απανθρωπιά και τη φρικαλεότητα που κυριαρχούσε στο στρατόπεδο, αντιπαραθέτοντας έναν άλλο πιο ανθρώπινο και ευχάριστο τρόπο ζωής με τις κατοπινές σκηνές του Γιοσέπ στο Μεξικό, όταν γνώρισε και έγινε φίλος με το απελευθερωμένο ζευγάρι των καλλιτεχνών Φρίντα Κάλο-Ντιέγκο Ριβέρα.
60
Δωροθέα Ανδρικάκη
2020-10-04
Παραμένει πάντως το Josep, ευαίσθητο και ταυτόχρονα σκληρό με έναν τρόπο που καμιά φορά μόνο το animation μπορεί να είναι.
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2020-10-12
Άξονας της ιστορίας είναι η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον Γιόσεπ και έναν Γάλλο αστυνομικό, τον μόνο χαρακτήρα που παρουσιάζει κάποια σημάδια ανθρωπιάς σε μια ταινία που για τους προφανείς λόγους – που σχετίζονται με το μεταναστευτικό πρόβλημα- αποκτά εκ των πραγμάτων μεγάλη επικαιρότητα.
60
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
2020-10-10
Μια συγκλονιστική animation καταγραφή μιας διαδρομής ελπίδας μακριά από την Ισπανία του Φράνκο, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα άλλο αδιέξοδο. Όταν το πανέμορφο κινούμενο σχέδιο τίθεται στην υπηρεσία της ιστορικής καταγραφής.
60
Λήδα Γαλανού
2020-10-08
Μια εμπνευσμένη από αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις παραβολή, για τον τρόμο του εγκλεισμού, του μετανάστη, της μοναξιάς, συναντά... τη Φρίντα Κάλο, το σκίτσο δένεται με τα φανταχτερά χρώματα κι αυτή η ενήλικη ταινία animation, παρά τη σκόπιμη έμφασή της στο εικαστικό μέρος της, μιλά με δυνατή πολιτική φωνή όχι για το χτες, αλλά για το σήμερα.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2020-10-06
Ένα επίκαιρο από όποια γωνιά κι αν το δεις – το προσφυγικό, η άνοδος του νεοναζισμού, η παραχάραξη της ιστορίας- φιλμ που εντυπωσιάζει τόσο με την αφοπλιστική αλήθεια του όσο και με την εικαστική μεγαλοπρέπεια και δύναμη του.
50
nicolas1810
2020-10-02
Ενήλικο ανιμέισο για μια ξεχασμένη σελίδα του φρανκικού φασισμού και της επακόλουθης γαλλικής ντροπής ως προς της υποδοχή των ισπανών δημοκρατών στη χώρα τους, που σαν πορτρέτο όμως του καλλιτέχνη στον οποίο αφορά, υστερεί.