Ο Πατέρας του Στρατιώτη(2022)
(Tirailleurs / Father & Soldier) | Πρώτη προβολή: 16-11-2023

80
Παυλίνα Αγαλιανού
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
2023-11-20
Μια ταινία με εκπληκτική υποβλητική ατμόσφαιρα, που στηριζόμενη σε αυτό το γεγονός μιλάει από τη μια για την πατρική αγάπη που δεν γνωρίζει όρια, από την άλλη για την πατρική «αγάπη» που χρησιμοποιεί το παιδί για τις «επιδιώξεις» της. Πέραν της θέασής της που συστήνουμε, είναι μια ευκαιρία να διαβάσει κανείς Ιστορία.
60
Νίκος Δρίβας
Cineramen
Από τις πρώτες σκηνές ο ρυθμός είναι γρήγορος, η σκηνοθεσία φέρνει τους χαρακτήρες σε πρώτο πλάνο με αρκετή δόση αληθοφάνειας (όσο είναι αυτό δυνατόν), αλλά ένα θεματάκι είναι πως δεν καλύπτονται όλα όσα θα μπορούσαν.
60
Ιάκωβος Γωγάκης
screeneye.gr
2023-11-16
Ο σκηνοθέτης Ματιέ Βαντεπιέ, θέτει ζητήματα που απασχολούν γονείς και παιδιά, όπως είναι η ενστικτώδης επιθυμία των γονέων να προστατεύουν τα τέκνα τους, ενίοτε να τα εξουσιάζουν, τα παιδιά να αντιδρούν και να επιδιώκουν με τις δικές τους δυνάμεις, να χαράξουν τη δικιά τους πορεία.
60
Μαρία Γκιούλη
MOVE IT
2023-11-18
Η ταινία φτάνει σε άλλα επίπεδα το πολεμικό δράμα ενώ παράλληλα φτιάχνει μία ωδή στην πατρική φιγούρα. Αναμφίβολα αξίζει τον χρόνο σας.
60
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Με την καρδιά και όχι με το μυαλό.
50
Στράτος Κερσανίδης
kersanidis.wordpress.com
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία η οποία με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο καταγγέλλει την αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας. Παράλληλα θέτει ζητήματα όπως η σχέση πατέρα γιου, η αυτοθυσία και η συντροφικότητα.
50
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
Ο σκηνοθέτης Ματιέ Βαντεπιέ ενδιαφέρεται για την ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής στα χαρακώματα, την σκιαγράφηση πειστικών χαρακτήρων και βεβαίως το «πότισμα» της όλης ιστορίας με προφανή εκκωφαντικά αντιπολεμικά μηνύματα.
50
zerVo
Movies Ltd
Σε γενικές γραμμές πάντως, πρόκειται για ένα σωστά δομημένα δραματικό φιλμ, που εντέλει δεν τραβάει το σκοινί, για να δημιουργήσει έντονες μεταναστευτικές ρήξεις, έναν και πλέον αιώνα μετά τα συμβάντα που περιγράφει.
50
Λήδα Γαλανού
FLIX
Η συγκλονιστική ιστορία των Αφρικανών που πολέμησαν για τη Γαλλία στον Πρώτο Παγκόσμιο, με τη δύναμη του Ομάρ Σι αλλά ένα αδύναμο σενάριο.
50
Γιάννης Βασιλείου
LiFO
2023-11-06
Τα καταφέρνει καλά όμως –να μας εμπλέξει συναισθηματικά δηλαδή–, κι ας στηρίζεται στον Ομάρ Σι. Η ενδιάθετη υποκριτική «ελαφρότητα» του τελευταίου δεν τον καθιστά την ιδανικότερη επιλογή για τον ρόλο αλλά μας πείθει τουλάχιστον ως προς το σκέλος της πατρικής αγάπης, που είναι το ειδικό όχημα για να τεθεί και το γενικό πλαίσιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση.
50
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2023-11-12
Η σχετικώς άγνωστη ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Ματιέ Βαντεπιέ, βλέπεται με ενδιαφέρον, αν και ορισμένες φορές δεν αποφεύγει τους σχηματικούς χαρακτήρες, τις ευκολίες μιας αντιπολεμικής ρητορικής.
50
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-11-14
Δραματική περιπέτεια, η οποία περιγράφει ωμά, αν και σεναριακά εύπεπτα, τα πολλαπλά διλήμματα των καθημερινών ανθρώπων οι οποίοι, στη ροή της ιστορίας, αναγκάζονται να αναμετρηθούν με τη μοίρα τους.
50
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
2023-11-10
Βαθιά αντιπολεμική ταινία και παράλληλα αρκετά αποκαλυπτική όσον αφορά στη σχέση της Γαλλίας με τις αποικίες της. Ομως δεν καταφέρνει να αποφύγει την τυποποίηση και τη χρήση δοκιμασμένων λύσεων.
50
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
2023-11-08
Ο παραλογισμός του πολέμου μέσα από την ιστορία των μαύρων Σενεγαλέζων, που εξαναγκάζονται διά της βίας από τους λευκούς αποικιοκράτες να πολεμήσουν σ' έναν πόλεμο που δεν είναι δικός τους, αποτυπώνεται με ψύχραιμη ματιά από τον Βαντεπιέ, που αν και δεν κρύβει την πρόθεσή του να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο κοινό, παραμένει μακριά από διδακτισμούς και εύκολα μηνύματα.
40
Πάρις Μνηματίδης
Filmy.gr
2023-11-04
Πρόκειται για λαϊκό σινεμά που σέβεται το target group του και που προσπαθεί να αποφύγει τις περισσότερες φορές λογικές «αρπαχτής».
20
Νίκος Παλάτος
FreeCinema
2023-11-02
Προσπάθεια ανάδειξης μιας ξεχασμένης σελίδας της αποικιοκρατικής πολιτικής του 20ου αιώνα, που όμως ακολουθεί έναν αφελή και αδέξιο δρόμο. Διδακτισμός και καλή καρδιά αντί για αληθινή καταγγελία, που κυλά αβίαστα όπως στα... παραμύθια.