Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας(2023)
(Savvusanna Sõsarad / Smoke Sauna Sisterhood) | Πρώτη προβολή: 09-11-2023

100
Δημήτρης Παναγόπουλος
efsyn.gr
2023-11-20
Το ντοκιμαντέρ της Ανα Χιντς, που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Sundance, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα του είδους που μέσα στην απλότητά του καταφέρνει να θίξει θέματα που αφορούν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και πώς αυτά την επηρεάζουν στη διάρκεια της ζωής της.
80
Μαρία Ξανθοπούλου
MAXMAG
Το μικρό θαύμα της εσθονικής ταινίας «Smoke Sauna Sisterhood» κάνει πολλά περισσότερα από το να μας δείχνει έναν ευδαιμονικά ασφαλή χώρο. Μας προσκαλεί κιόλας μέσα.
80
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Γερασμένη γυναικεία ομορφιά. Ίσως το καλύτερο ντοκιμαντέρ, και μάλιστα από Εσθονία, όπου αποκαλύπτονται τα κρυφά βιώματα, ο πόνος, η μεγαλοσύνη γυναικών κάποιας ηλικίας.
80
Χρυσαυγή Πατσάκη
MOVE IT
2023-11-18
"Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας" μετατρέπεται από ένα απλό ντοκιμαντέρ σε μια μικρή μυσταγωγία, ιδανική για τον σκοτεινό χώρο της κινηματογραφικής αίθουσας, την οποία έχεις ανάγκη να βιώσεις ακόμα κι αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
Ο ίδιος ο τρόπος της αφήγησης του ντοκιμαντέρ είναι εκείνο που σε συνεπαίρνει. Ο φακός της Χιντς «χαϊδεύει» θαρρείς προστατευτικά τα σώματα, κοιτάζει με αγάπη τις ατέλειές τους, ενίοτε βυθίζει τα κάδρα μέσα στην σκιά, με ελάχιστο φωτισμό.
70
Νίκος Γαργαλάκος
FILM PLANET
Ο φακός της Άνα Χιντς σαρώνει απενοχοποιημένα, σπιθαμή προς σπιθαμή τα ιδρωμένα γυμνά κορμιά (τα αληθινά, τα καθημερινά), αλλά και τις εγκεκλεισμένες -σε εκείνα- ψυχές (των αληθινών, καθημερινών ηρωίδων), γενόμενος ένα με τη χορογραφία των αναθυμιάσεων της σάουνας για να διεισδύσει αόρατα και αθόρυβα στα δυσεπούλωτα τραύματά τους.
70
Θοδωρής Δημητρόπουλος
news247.gr
2023-11-06
Ένα εικαστικά μεγαλειώδες αλλά εντυπωσιακά χαμηλών τόνων και οικείου τόνου, προφίλ γυναικείας αδελφικότητας.
70
Λήδα Γαλανού
FLIX
2023-11-08
Ένα καθηλωτικό ξεγύμνωμα της γυναικείας ψυχής, στο ντοκιμαντέρ - επίσημη πρόταση της Εσθονίας για τα Όσκαρ και υποψήφιο για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
70
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
αθηνόραμα
2023-11-16
Ένα πρωτότυπο, μύχιο και εντέλει ιαματικό ντοκιμαντέρ πάνω στην έννοια της οικειότητας και τη φροντίδα μεταξύ γυναικών.
70
Αγγελική Καρυστινού
BOVARY
2023-11-14
Η Χιρς με βαθιά ενσυναίθηση και χωρίς καταγγελτική διάθεση, κάνει το δικό της σχόλιο πάνω στην πατριαρχία και το πώς αυτή έχει περάσει στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αποτυπώνοντας την έννοια της γυναίκας, ως μια εμπειρία καθαρτική και ταυτόχρονα σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Enetpress
2023-11-12
Μια ταινία ύμνος στη θεραπευτική αξία της σάουνα, που μας μιλάει με ειλικρίνεια και αγάπη, άλλοτε με χιούμορ (όπως η αναφορά στα τσουτσούνια των αντρών) κι άλλοτε με θλίψη, όχι μόνο για τον καθαρισμό του σώματος αλλά και τον καθαρισμό της ψυχής και που δίκαια κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Sundance.
70
Φίλιππος Χατζίκος
Filmy.gr
2023-11-10
Πατώντας με το ένα πόδι σε παραδοσιακά εσθονικά έθιμα και το άλλο στη σύγχρονη πατριαρχική συνθήκη, η «Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας» είναι η διακριτική υπόμνηση μιας σαγηνευτικής διαφυγής. Ένα κινηματογραφικό καταφύγιο με σπάνια αποθέματα ενσυναίσθησης και ειλικρινούς, βαθιάς κατανόησης.
60
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
ertnews.gr
Καθαρτικό ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα κινηματογραφημένο (το μεγαλύτερο μέρος του εντός μιας σάουνας με γυμνές γυναίκες), με πολύ σεβασμό και στα πρόσωπα και στις διαδραστικές θεραπείες που στηρίζονται στην εξομολόγηση.
60
Γιάννης Βασιλείου
LiFO
Όταν τελειώσει η προβολή, νιώθουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο έγινε ορατή η νοητή γραμμή που ενώνει τις γυναίκες της «καπνιστής σάουνας» μέσα από εμπειρίες που, δυστυχώς, παραμένουν κοινές.
60
Χάρης Αναγνωστάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γυρισμένη σε διάστημα πέντε χρόνων, ο διευθυντής φωτογραφίας Αντς Τάμικ, αποτυπώνει θαυμαστά και με μία ξεχωριστή οικειότητα, ένα τεκμήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου κυριαρχούν η απλότητα, οι παραδοσιακές τελετουργίες και η μαγευτική ψαλμωδία.
60
Ηλίας Δημόπουλος
cinemagazine.gr
2023-11-04
Κρίμα από μια πλευρά που η ανθρωπότητα εξακολουθεί τόσο ανεξέλικτη, ώστε τέτοιες συζητήσεις να είναι τόσο απαραίτητες ακόμα. Ευτύχημα όμως που το σινεμά – και δη μια νέα δημιουργός – μετουσιώνει έτσι την κινηματογραφική δυνατότητα για να μας πάει μια στάλα πιο μπροστά.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Documento
Ο εικαστικός χαρακτήρας μιας αξεπέραστης οπτικά ταινίας συναντά τον καινοτόμο προβληματισμό της ντοκιμαντερίστας Άνα Χιντς που διαχέεται στα στενά πλαίσια της καπνιστής σάουνας.
60
Ανδρέας Κύρκος
Η ΑΥΓΗ
Σπάνιας ειλικρίνειας κινηματογραφική εμπειρία που εμπνέει μόνο σεβασμό.
60
Στράτος Κερσανίδης
kersanidis.wordpress.com
Ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ που χρειάζεται την αποδοχή του θεατή, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ξεδιπλώσει τις αρετές του, τα νοήματά του, τα μηνύματά του.
50
Κώστας Ζαλίγκας
Ελεύθερος Τύπος
Η κάμερα, σχεδόν διαρκώς σε απόσταση αναπνοής από τις γυναίκες της σάουνας, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να δει κανείς το θέμα πιο «σφαιρικά». Οι προσωπικές αποκαλύψεις και η τελετουργία της σάουνας έχουν ασφαλώς το ενδιαφέρον τους, το οποίο όμως χάνεται σταδιακά με την επανάληψη.
50
Παυλίνα Αγαλιανού
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
2023-11-02
Τι εξομολογούνται οι γυναίκες όταν βρίσκονται μεταξύ τους; Ποια ζητήματα τις απασχολούν; Ο έρωτας, η εικόνα τους, οι σχέσεις με την οικογένειά τους και τους γύρω τους. Εάν αυτή η συνεχής και επώδυνη εξομολόγηση εξέφραζε και κάποιο κοινωνικό περιεχόμενο, σίγουρα θα ήταν πιο ολοκληρωμένη η ταινία.