Ο 20ός μου Αιώνας(1989)
(My 20th Century)  Πρώτη προβολή: 19-07-2018

63 Βαθμολόγιο
με βάση 16 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Στη Βουδαπέστη του 1880 δύο δίδυμα φτωχά κορίτσια απάγονται από αγνώστους και καταλήγουν να μεγαλώνουν χωριστά, η μία ως ψευτοαριστοκράτισσα τυχοδιώκτρια και η άλλη ως αναρχική βομβίστρια. Χρόνια μετά, τα δύο κορίτσια θα συνδεθούν ξανά την ώρα που ανακαλύψεις, νέες θεωρίες, ιδέες και κινήματα σαρώνουν την ανθρωπότητα.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Ουγγαρία
Σκηνοθέτης:Ildikó Enyedi
Πρωταγωνιστούν:Dorota Segda, Oleg Yankovskiy, Paulus Manker, Péter Andorai
Διάρκεια:103
80
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα.gr
2018-07-20
Μία πολυεπίπεδη τοιχογραφία, η οποία εντυπωσιάζει με την τόλμη, την πρωτοτυπία και τις δημιουργικές κινηματογραφικές ιδέες της, από τη σκηνοθέτιδα του «Ψυχή και Σώμα», βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Κανών.
70
Πόλυ Λυκούργου
FLIX
2018-07-18
«Ο 20ός μου Αιώνας» είναι ένα μαυρόασπρο καλειδοσκοπικό βλέμμα στα επιτεύγματα και την τεχνολογική ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και τις αρρώστιες του εκμοντερνισμού - το εύρημα των δίδυμων αδελφών απεικονίζει τις διαφορετικές συνέπειες, επιρροές και αντιδράσεις που είχε αυτή η πρόοδος.
60
Έλενα Χρηστοπούλου
Πρώτο Θέμα
2018-07-16
Φιλόδοξος, αλλά μπερδεμένος και φλύαρος, ο «Εικοστός αιώνας μου» ξεπροβάλλει περισσότερο ως μια σινεφίλ άσκηση πάνω στο φεμινισμό και την τεχνολογία, παρά ως μια καταφατική πρόταση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, και στην προκειμένη περίπτωση προσφέρει και την τσαχπίνικη, ή μάλλον τις τσαχπίνικες ερμηνείες της Ντόροτα Σέγκντα και μια ευπρόσδεκτη παιχνιδιάρικη διάθεση.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το Βήμα
2018-07-14
Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία ρευστή σαν νερό αλλά την ίδια στιγμή συμπαγής, γεμάτη φαντασία και εικόνες ποίησης, αλλά συγχρόνως απαιτητική, δύσκολη στην παρακολούθησή της. Ωστόσο, αν αφεθείς στον κόσμο της, έχει τον τρόπο να σε παρασύρει σε αυτόν.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Athens Voice
2018-07-12
Τo βραβευμένο με Χρυσή Κάμερα στο φεστιβάλ Κανών 1989 ντεμπούτο της Ιλντικο Ενιέντι («Ψυχή και Σώμα») είναι ένα ονειρικό ιστορικό δοκίμιο, διανθισμένο με απλές ιδέες και υπέροχες εικαστικές συνθέσεις να τις συνοδεύουν.
60
Ηλίας Δημόπουλος
CINEMAGAZINE
2018-07-10
Η Ένιεντι ελέγχει εντυπωσιακά για ντεμπούτο τα σημαντικά ενός φιλμ (τον ρυθμό, το ύφος, τον τόνο), εσωκλείει συνειδητά την αμηχανία του κοινωνικοπολιτικά καινούργιου που έρχεται, καινούργιου που το επιζητάς, αλλά δεν είσαι και σίγουρος πως σκιαγραφείται και ποια είναι η θέση σου σε δαύτο και αποδίδει ένα φιλμ-τεκμήριο μιας νοοτροπίας και μιας ατμόσφαιρας εποχής.
60
Λήδα Γαλανού
efsyn.gr
2018-07-08
...η ταινία παραμένει φρέσκια και εμπνευσμένη, τουλάχιστον ως πρώτο δείγμα δουλειάς μιας σκηνοθέτιδας που έμελλε να ξεχωρίσει.
60
Παναγιώτης Μήτσικας
FreeCinema
2018-07-06
Αν είσαι προετοιμασμένος για αυτό που θα παρακολουθήσεις, ναι, αξίζει να της δώσεις την ευκαιρία, μιας και θα σε κάνει να προβληματιστείς και να ψαχτείς καλλιτεχνικά. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμπειρία στο σινεμά θα είναι σίγουρα awkward.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
LiFO
2018-07-04
Η διαδρομή της ταινίας είναι δαιδαλώδης, η αφήγηση ελλειπτική στα όρια του στυλιζαρισμένου ιμπρεσιονισμού, αν και το σύνολο δεν γίνεται ποτέ αδιάφορο. Ένα φιλμικό αξιοπερίεργο που αξίζει την προσοχή σας.
50
Τατιάνα Καποδίστρια
toSpirto.net
2018-07-02
Η ιστορία δίδυμων κοριτσιών από την Ουγγαρία στις αρχές του 20ου αιώνα συνυφαίνεται με επιστημονικές, φιλοσοφικές και πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις της εποχής, σε αυτή την κομψή και ανέρωτα κουλτουριάρικη ταινία.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση