1945(2017)
Πρώτη προβολή: 31-05-2018

60 Βαθμολόγιο
με βάση 19 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Κάποια ζεστή ημέρα του Αυγούστου του 1945, κι ενώ οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού είναι αφοσιωμένοι στην προετοιμασία για το γάμο του γιου του τοπικού ιερέα, καταφθάνουν στον σταθμό των τρένων δύο Ορθόδοξοι Εβραίοι κουβαλώντας κάποια μυστηριώδη δέματα. Οι χωρικοί τρέμουν στην ιδέα πως πρόκειται για επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα διεκδικήσουν τη χαμένη τους περιουσία.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Ουγγαρία
Σκηνοθέτης:Ferenc Török
Πρωταγωνιστούν:Bence Tasnádi, Péter Rudolf, Tamás Szabó Kimmel, Dóra Sztarenki
Διάρκεια:91
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-06-20
Στυλάτη, ασπρόμαυρα φωτογραφημένη, μεθυστικά υποβλητική στην κινηματογράφησή της αλλά και θεματικά πολύ επίκαιρη όπως και ιδιαίτερη ταινία...
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-06-18
Ο σκηνοθέτης δεν διστάζει να καταγράψει στο ασπρόμαυρο φιλμ του τις σκιώδεις γωνίες ενός «ειρηνικού» –αλλά γεμάτου ενοχές– τόπου, έχοντας ως όπλα του μια επιδέξια αφήγηση όπου κλασικά σύμβολα (το τρένο, η σκηνή στο νεκροταφείο, ο γάμος που δεν ολοκληρώνεται, οι τύψεις του αλκοολικού κ.ά.) οδηγούν τη λύση του δράματος σε ένα συζητήσιμο φινάλε που σηκώνει πολλές ενστάσεις.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-06-16
Μια αναγκαία στις μέρες μας ταινία που δείχνει τα φρικτά αποτελέσματα του εθνικισμού, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που, σήμερα, αντίθετα με τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, υψώνουν τα δικά τους ρατσιστικά τείχη.
60
Πόλυ Λυκούργου
2018-06-14
Βασισμένος στο σινεμά είδους και στα αρχέτυπα του γουέστερν, ο Φέρεντς Τόροκ παραδίδει μία ασπρόμαυρη, ελεγειακή, αποκαλυπτική ματιά στην μεταπολεμική τύχη των Εβραίων της Ουγγαρίας. Λίγο ακόμα και θα ήταν αριστούργημα, αλλά η φόρμα υπερισχύει του διανοούμενου, ιστορικού προβληματισμού.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-06-12
Ο Τούρουκ τεμαχίζει και προσωποποιεί τη συλλογική ντροπή, παρατείνοντας όσο μπορεί το περιεχόμενο ενός μικρού σε όγκο διηγήματος, πάνω στο οποίο βασίζεται το 1945.
60
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-06-10
Οξυδερκής, ολιγόλογη, στιλιζαρισμένη, και καταπληκτικά φωτογραφημένη ανατομία ενός ολόκληρου ουγγρικού χωριού του 1945, που βλέπει με τρόμο κάποιους εκδιωχθέντες Εβραίους να επιστρέφουν στις εστίες τους μετά την Απελευθέρωση...
50
Ακης Καπράνος 
2018-06-08
Τις κοινωνικές σημάνσεις τις αντιλαμβανόμαστε, θα θέλαμε όμως κάτι παραπάνω σε επίπεδο πλοκής, που νιώθεις πως δεν διανύει όλο το δραματουργικό δυναμικό της. Ο Φέρεντς Τόροκ όμως δείχνει να έχει μέσα του μια μεγάλη ταινία, την οποία και αναμένουμε.
50
Λήδα Γαλανού
2018-06-06
Μελετημένη και πρωτότυπη αισθητική, που ξετυλίγει ωστόσο μια ιστορία άνισα προβλέψιμη και τελικά τόσο λιτή όσο η σύνοψή της.
50
Νίκος Παλάτος
2018-06-04
Ίσως όχι η πλέον κατάλληλη ταινία για τη θερινή σεζόν, ούτε και ένα αψεγάδιαστο αριστούργημα, το «1945» είναι πάντως η δεύτερη σερί αξιόλογη ουγγρική ταινία που βλέπουμε μετά το περσινό «Η Ψυχή και το Σώμα». Για όσους τυχόν φοβούνται πως πρόκειται για ένα ακόμα φιλμ που εξετάζει το δράμα των Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερο ως πρόφαση χρησιμοποιείται εδώ η περίοδος αυτή, καθώς κυρίως ενδιαφέρουν οι έννοιες της ευθύνης, της συγχώρεσης και της πλεονεξίας. Είναι ασφαλώς προφανές πως απευθύνεται σε ένα πιο «περπατημένο» κοινό, καθώς ο συνδυασμός ουγγρικής γλώσσας, ασπρόμαυρης φωτογραφίας και δράματος εποχής δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους υπόλοιπους.
40
Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
2018-06-02
Ιστορικό δράμα ειλικρινών και καίριων προθέσεων γυρισμένο σε υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία, πάνω όμως σε ένα σενάριο χωρίς συναισθηματικό βάθος, το οποίο ανακυκλώνει ασφαλείς απόψεις για γνωστά ζητήματα χωρίς να κάνει ένα προσωπικό σχόλιο.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση