Μικρόκοσμος(2017)
(Downsizing) | Πρώτη προβολή: 04-01-2018

53 Βαθμολόγιο
με βάση 29 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν, σε ένα κοντινό μέλλον, οι άνθρωποι, χάρη σε έναν Νορβηγό επιστήμονα, είχαν τη δυνατότητα να συρρικνώνουν τον εαυτό τους. Έτσι, οι συρρικνωμένοι άνθρωποι θα ζούσαν σε μικρές πόλεις, θα τρέφονταν λιγότερο, θα έπιαναν λιγότερο χώρο, θα δημιουργούσαν λιγότερα σκουπίδια και γενικά η δική τους ζωή θα έκανε πολύ καλό στην ανθρωπότητα. Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα του μικρόκοσμου, ο Πολ αποφασίζει να συρρικνωθεί μαζί με τη σύζυγό του προκειμένου να μειώσουν τα τεράστια έξοδα διαβίωσης που συνεπάγεται μια ζωή σε κανονικό μέγεθος. Μόνο που μια μικρότερη σε μέγεθος κοινωνία, δεν παύει να είναι μια κανονική κοινωνία με κανονικούς (αν και μικρότερους –σε μέγεθος- ανθρώπους) και άρα δεν παύει να έχει κι αυτή τα προβλήματά της.

Είδος:Δράμα, Επιστ. Φαντασίας, Κωμωδία
Χώρα:ΗΠΑ, Νορβηγία
Σκηνοθέτης:Alexander Payne
Πρωταγωνιστούν:Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig
Διάρκεια:135
80
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-01-20
Μακράν η πιο φιλόδοξη ταινία στην πλούσια καριέρα του Αλεξάντερ Πέιν, ο «Μικρόκοσμος» δεν κατηγοριοποιείται καθόλου εύκολα.
60
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
2018-01-18
Συναισθηματικό, αστείο, αναπολογητικά αισιόδοξο και κατά στιγμές εγγενώς αφελές, το νέο φιλμ του Αλεξάντερ Πέιν – και πρώτη του ταινία επιστημονικής φαντασίας – αγκαλιάζει την παραμυθένια του υφή για να αφηγηθεί μια ιστορία για μικρές πράξεις, μικρούς ανθρώπους και τελικά τεράστιες καρδιές.
60
Κατερίνα Ανδρεάκου
2018-01-16
Ρομαντική κομεντί, sci-fi κωμωδία, δόσεις κοινωνικού δράματος και οικολογικά μηνύματα με σατιρικές αποχρώσεις για το πώς η ανθρωπότητα έχει καταντήσει αυτόν τον υπέροχο πλανήτη, όλα σε μια ταινία που μπερδεύει και (για) το είδος της και τους τελικούς της στόχους, δυστυχώς. Ωστόσο, προσφέρει αρκετές υπέροχες στιγμές γέλιου, συγκίνησης και πρωτοτυπίας, ώστε να παραμένει μια καλή κινηματογραφική πρόταση (για ένα σαφώς πιο adult και εκλεπτυσμένο κοινό, προφανώς).
50
Χρήστος Μήτσης
2018-01-14
Απολαυστικά στημένη σάτιρα επιστημονικής φαντασίας με ιδιοφυή σεναριακή ιδέα που καταλήγει διδακτική, παραμένοντας εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη.
50
Έλενα Χρηστοπούλου
2018-01-12
Επειδή ο Πέιν είναι αυτός που είναι, το χιούμορ αναδύεται καυστικό και πικρό. Για πρώτη φορά όμως ο ανθρωπισμός του (γιατί ακόμα και σε μια φαινομενικά sci fi ταινία, το ζητούμενο είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδίως για τον Πέιν) δεν έχει ούτε την ίδια ζέστη ούτε την ίδια ζέση.
50
Άκης Καπράνος
2018-01-10
Αδιανόητα καλή ιδέα, γεμάτη προεκτάσεις και σημάνσεις που υπάρχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του Αλεξάντερ Πέιν. Ο οποίος όμως, φοβάμαι πως τα καταφέρνει καλύτερα σε μικρό καμβά, όπως στο αριστουργηματικό «Νεμπράσκα».
50
Λήδα Γαλανού
2018-01-08
Σε μια τεχνικά απαιτητική και σεναριακά εμπνευσμένη ταινία, ο Πέιν, συνειδητά ή όχι, παραδίνεται ταυτόχρονα σε συναισθηματικές εντάσεις, σε μια έμφυτη, λες, αισιοδοξία, σε ένα επιφανειακό χιούμορ που βιάζεται να σκεπάσει ό,τι βρίσκεται από κάτω, σε προβλήματα του Πρώτου Κόσμου που αντιμετωπίζονται με αφελείς λύσεις. Κι ενώ ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέτουν κέφι όσο βλέπει κανείς την ταινία, ξεφουσκώνουν απότομα αμέσως μετά, αφήνοντάς σε με μια συναρπαστική σύλληψη που κάπου στην πορεία έχασε το «πολιτικό», ή το ρεαλιστικό, θάρρος της.
40
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-01-06
Όχι τόσο μια ταινία επιστημονικής φαντασίας όσο μια ταινία περιπλάνησης τυλιγμένη μέσα στο αμπαλάζ της φαντασίας, ο «Μικρόκοσμος» («Downsizing», ΗΠΑ, 2017) του Αλεξάντερ Πέιν, παρότι έχει στοιχεία που κινούν το ενδιαφέρον, μπορεί να σε αφήσει αμήχανο μπροστά της, όπως αμήχανη μοιάζει και η ίδια απέναντι στο θέμα της.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-01-04
Ο Πέιν έχει ιδέες και κέφι για να προσδώσει στην πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που κατασκευάζει, τη γλυκόπικρη γεύση του ανθρωποκεντρικού σύμπαντος που γνωρίσαμε σε όλες τις προηγούμενες ταινίες του. Δεν τα καταφέρνει πάντα (πολλά σημεία της σάτιρας του επαναλαμβάνονται από ένα σημείο και μετά) ενώ η αγωνία του για να είναι η σκηνοθετική του επίδοση του αποτελεσματική επισκιάζει το όραμα του γύρω από την αλληγορική διάσταση του σεναρίου.
20
Νεκτάριος Σάκκας
2018-01-02
...φτάνει να πιστέψει κανείς πως ο Αλεξάντερ Πέιν έπαθε Γουίλ Σμιθ και παραδόθηκε σε new age αμπελοφιλοσοφίες της κακιάς ώρας.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση