Καζαντζάκης(2017)
Πρώτη προβολή: 23-11-2017

29 Βαθμολόγιο
με βάση 26 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Η ταινία στοχεύει να αναδείξει τη συναρπαστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και το μαγευτικό τοπίο της Ελλάδας μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε. Ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια του και τα όνειρά του. Αυτό είναι ακριβώς και ότι ο σκηνοθέτης σκοπεύει να επιτύχει με αυτήν την ταινία. Παρουσιάζει τα ταξίδια του στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και το όρος Σινά και μέσα από αυτές τις εμπειρίες, αναδεικνύει τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές του αναζητήσεις.

Είδος:Βιογραφία
Χώρα:Ελλάδα
Σκηνοθέτης:Γιάννης Σμαραγδής
Πρωταγωνιστούν:Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αλέξανδρος Καμπαξής, Στέφανος Ληναίος, Μαρίνα Καλογήρου
Διάρκεια:121
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2017-11-20
Θα ήταν άδικο εξαιτίας κάποιων λαθών να παρακάμψει κανείς την ουσία που με συνέπεια αυτή η ταινία υπηρετεί ως το τέλος. Ο Σμαραγδής επίτηδες δεν παίρνει καμία απόσταση. Θέλει να υποκλιθούμε και εμείς, όπως αυτός, στην αγιοσύνη του προσώπου το οποίο πραγματεύεται, και το θέλει επειδή έτσι ακριβώς νιώθει τον Καζαντζάκη: ως άγιο.
50
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2017-11-18
Γενικότερα, την ταινία διατρέχει η αυξομείωση της δημιουργικότητας του Νίκου Καζαντζάκη, η αέναη ανάγκη του να αντιπαραβάλλει τη δική του περπατησιά και τα προσωπικά του βιώματα στις δυνάμεις της φύσης και όσα δεν γνώριζε, τα μεταφυσικά και τα ουράνια.
20
Χρήστος Μήτσης
2017-11-16
Ο Σμαραγδής βιογραφεί με καθαρά χρώματα και άπλετο φως ακόμη έναν επιφανή Έλληνα, μένοντας πιστός στην αγιογραφική και πλήρως περιγραφική προσέγγιση την οποία έχει (πιο επιτυχημένα) υιοθετήσει από τον «Ελ Γκρέκο».
20
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2017-11-14
Η κάμερα μένει απλός παρατηρητής μιας φιλοσοφικής ιστορίας που παρουσιάζεται σαν ένα συνονθύλευμα γραφικότητας (αποκορύφωμα η «τραγική» απόδοση του Σικελιανού), υπερβολής και ατέλειας, όπου πολλές σκηνές έχουν σοβαρά προβλήματα τόσο αισθητικά όσο και σε επίπεδο υποκριτικής.
20
Λουκάς Κατσίκας
2017-11-12
Ολόκληρο το φιλμ είναι ένας μονότονος φιλμικός σιδηρόδρομος γεγονότων που κινείται από τη μια πομπώδη σκηνή στην άλλη χωρίς καμία αίσθηση αφηγηματικής ισχύος ή στοιχειώδους ρυθμού.
10
Ακης Καπράνος 
2017-11-10
Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης του Γιάννη Σμαραγδή είναι ένα καρτούν, μια άκρως επιφανειακή κατασκευή, σε μια βιογραφία που κρατά ελάχιστα γεγονότα, προσθέτει πολλές φάλτσες φολκλόρ εικόνες και οδηγεί τον θεατή της σε μια αναπόφευκτη συγκατάβαση.
10
Λήδα Γαλανού
2017-11-08
Παρότι η πρόθεση της ταινίας είναι ξεκάθαρα να ξανασυστήσει ένα μεγάλο πνεύμα στο ευρύ κοινό, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας του Γιάννη Σμαραγδή είναι το αντίθετο της σεμνότητας, της αυτονομίας, της γυμνής αλήθειας του έργου και της φυσιογνωμίας του Καζαντζάκη.
10
Μανώλης Κρανάκης
2017-11-06
Ο βίος και η πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη με τον καλολογικό, επώδυνα αστείο και άλλες φορές σκέτα επώδυνο τρόπο του Γιάννη Σμαραγδή.
10
Ηλίας Φραγκούλης
2017-11-04
Μετά τον Καβάφη, τον Θεοτοκόπουλο και τον Βαρβάκη, ο Γιάννης Σμαραγδής μετατρέπει τον Καζαντζάκη σε ένα φιάσκο δραματικής βιογραφίας για το σινεμά που ξεπερνά κάθε προηγούμενο... ήττας. Στον τίτλο της ταινίας ολοκληρώνεται κάθε ίχνος σεβασμού και καλλιτεχνικής αξίας.
0
Έλενα Χρηστοπούλου
2017-11-02
...το θράσος θα μπορούσε θεωρητικά να θεωρηθεί και προσόν, αν δε γινόταν εις βάρος προσωπικοτήτων όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, του οποίου η ψυχή απουσιάζει παντελώς από την ταινία. Δεν προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη αυτό, αλλά παραμένει ένα μεγάλο κρίμα.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση