Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ενγκελς(2017)
(Le jeune Karl Marx) | Πρώτη προβολή: 09-11-2017

47 Βαθμολόγιο
με βάση 17 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Ο 26χρονος Καρλ Μαρξ παίρνει το δρόμο της εξορίας με τη σύζυγό του, Τζένι. Στο Παρίσι του 1844, συναντούν τον νεαρό Φρίντριχ Ένγκελς, γιο εργοστασιάρχη, που έχει μελετήσει και βιώσει από κοντά τις απαρχές του προλεταριάτου στην Αγγλία. Ο κομψευόμενος Ένγκελς φέρνει στον Μαρξ το κομμάτι που του έλειπε για να σχηματίσει το νέο όραμά του για τον κόσμο. Μαζί, ενάντια στη λογοκρισία και τις αστυνομικές εφόδους, παρά τις εξεγέρσεις και τις πολιτικές αναταραχές, θα συμβάλουν καταλυτικά στη γέννηση του εργατικού κινήματος, το οποίο μέχρι τότε ήταν εν πολλοίς αυτοσχέδιο και ανοργάνωτο. Το κίνημα αυτό θα εξελιχθεί στην πιο πλήρη θεωρητική και πολιτική μεταμόρφωση του κόσμου από την Αναγέννηση κι έπειτα – χάρη σε δύο ιδιοφυείς, θρασείς, νεαρούς άνδρες από καλές οικογένειες.

Είδος:Βιογραφία, Δράμα, Ιστορική
Χώρα:Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο
Σκηνοθέτης:Raoul Peck
Πρωταγωνιστούν:August Diehl, Stefan Konarske, Vicky Krieps, Olivier Gourmet
Διάρκεια:118
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2017-11-20
...μια επανεξέταση του μαρξισμού και της ανάγκης του, είναι απαραίτητη, και η ταινία του Πεκ είναι επίκαιρη και μπορεί να συμβάλει στη μελέτη και την κατανόησή του.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2017-11-18
Χωρίς ποτέ να ξεχνά ότι υπηρετεί κατ' αρχάς ένα κινηματογραφικό έργο (και ότι δεν γράφει μάθημα Ιστορίας), ο Πεκ εμμένει στο κοινό πάθος τους για την καλυτέρευση του κόσμου σε συνάρτηση με τον προσωπικό τους κόσμο, τις αδυναμίες τους, τα οικογενειακά τους δράματα, τις χαρές τους, και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
50
Ακης Καπράνος 
2017-11-16
Ο πλούτος της παραγωγής είναι έκδηλος και υπάρχουν, ανά φάσεις, στιγμές κινηματογραφικής έμπνευσης. Αλλά δυστυχώς, είναι η φλυαρία που εντέλει επικρατεί. Και η προσπάθεια να υπογραμμιστεί η διαχρονικότητα της μαρξιστικής σκέψης κρύβει έναν παράταιρο διδακτισμό.
50
Λήδα Γαλανού
2017-11-14
Ο διάσημος σκηνοθέτης και συγγραφέας Ραούλ Πεκ, υποψήφιος για Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ «I am not your negro», αλλάζει ύφος και ασχολείται με τα νεανικά χρόνια του Μαρξ, αναζητώντας να εμπνεύσει τους νεότερους στα ιδανικά του κομμουνισμού: με ευθύτητα, ακρίβεια, αλλά και ακαδημαϊσμό.
40
Χρήστος Μήτσης
2017-11-12
Ακαδημαϊκή και φλύαρη προσέγγιση της γέννησης της μαρξιστικής σκέψης. Προσεγμένη ως παραγωγή, αλλά με ελάχιστο κινηματογραφικό ενδιαφέρον.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2017-11-10
Η ταινία πάντως του Πεκ είναι τόσο παλιομοδίτικη και μονοδιάστατη, που δύσκολα θα επιχειρούσε και μόνο ως σκέψη κάτι τέτοιο (την αλλαγή του κόσμου δηλαδή) παρά τη βαριά κοσμοθεωρία –και κυρίως ιστορία– που κουβαλάει στις αποσκευές της.
40
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2017-11-08
O υποψήφιος για Οσκαρ ντοκιμαντέρ με το «I Am not Your Negro» Ραούλ Πεκ, σε ένα πολιτικό bromance που άλλαξε τον κόσμο. Τι μπορεί, όμως, να προσθέσει στην ιστορία και την μυθολογία του Καρλ Μαρξ μια βιογραφική ταινία; Οχι πολλά.
40
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2017-11-06
Το θέμα έχει «ανέβει» στην οθόνη σαν θεατρικό κύρους με κινηματογραφικές ενέσεις, πολύ διάλογο και ανιαρή αίσθηση του δράματος, που διακόπτεται από ξεσπάσματα, λίγο συναίσθημα και διακηρύξεις προφητικές (φυσικά, αφού ειπώθηκαν, καταγράφηκαν και επηρέασαν τη ροή του 20ού αιώνα).
40
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2017-11-04
Το κοινό της, πάντως, η ταινία το έχει εξασφαλισμένο. Κι έτσι κι αλλιώς είναι πάντα ενδιαφέρον να δεις την ματιά ενός κινηματογραφιστή πάνω στη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών! Απλά, επιθυμούσαμε να δούμε κάτι τόσο δυνατό όσο το όνομα του βιογραφούμενου ανθρώπου.
30
Βαρβάρα Κοντονή
2017-11-02
Μια χαμένη ευκαιρία που ξύνει απλά την επιφάνεια ενός βιογραφικού φιλμ, το οποίο με διαφορετική προσέγγιση ίσως και να αποτελούσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπογραφίες των τελευταίων ετών. Υπό την άτολμη ματιά του Ραούλ Πεκ, ο ελαφρά κομμουνιστικός «Νεαρός Καρλ Μαρξ» («τρελά βαφτίσια» alert!) θα χαθεί με τη σειρά του στη λήθη της... καπιταλιστικής «ασφάλειας».
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση